GIDA EMTİA FİYATLARI ARTIŞINI NİSANDA DA SÜRDÜRDÜ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi art arda ikinci ayda da yükselerek nisan ayında 18,8’den 119’a çıktı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen küresel gıda fiyatları endeksi mart ayındaki revize 118,8 seviyesinden nisan ayında 119,1’e çıktı. Gıda fiyatları endeksi şubat ayında üç yılın dip seviyesini görmesinin ardından nisanda geçeriydin aynı dönemine göre yüzde 9,6 geriledi.
Bitkisel yağlar ve tahıllardaki küçük artışlarla birlikte yükselen et fiyatları, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşleri telafi etti.
Nisan ayında et fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 oranında artarak en güçlü artışı gösterdi. FAO’ya göre kümes hayvanları, sığır ve koyun eti fiyatlarındaki artış, Batı Avrupa’da ve başta Çin olmak üzere önde gelen ithalatçılardan gelen yavaş talepten etkilenen domuz erindeki küçük bir düşüşü dengeledi.
FAO’nun tahıl endeksi, mısır için daha güçlü ihracat fiyatlarının desteğiyle üç aylık düşüş eğilimini sona erdirerek mart ayına göre yüzde 0,3 yükseldi Büyük ihracatçılar arasındaki güçlü rekabetin Avrupa Birliği, Rusya ve ABD’nin bazı bölgelerindeki elverişsiz mahsul koşullarına ilişkin endişeleri dengelemesiyle küresel buğday ihracat fiyattan nisan ayında istikrar kazandı.
FAO, ayrı tahıl arz ve talep verilerinde, özellikle Myanmar ve Pakistan için güncellenen rakamlar nedeniyle, 2023/24 dünya tahıl üretimi tahminini geçen ay öngörülen 2,84 milyar metrik tondan, bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artışla yaklaşık 2,85 milyar metrik tona yükseltti Ajans, gelecek mahsuller için Avrupa Birliğinde buğday ekiminde daha önce beklenenden daha büyük bir düşüşü yansıtarak, 2024 küresel buğday üretimi tahminini geçen ayki 796 milyon tondan 791 milyon tona düşürdü. Revize edilen 2024 buğday üretimi görünümü yine de bir önceki yıl seviyesinin yaklaşık yüzde 0,5 üzerinde.
Mısır ihracat fiyatları, Ukrayna’daki altyapı hasarları nedeniyle artan lojistik aksaklıklar ve ana hasat öncesinde Brezilya’daki üretimle ilgili endişeler nedeniyle yüksek talebin etkisiyle arttı. Pirinç fiyat endeksi ise büyük ölçüde hasat baskısı nedeniyle Indica kotasyonlarındaki düşüşlere bağlı olarak yüzde 1,8 oranında geriledi.
FAO’nun bitkisel yağ fiyat endeksi de ayçiçeği ve kolza yağı fiyatlarındaki artışın palm ve soya yağı fiyatlarındaki hafif düşüşü dengelemesiyle mart ayma göre yüzde 0,3 artarak 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Şeker endeksi, küresel arz beklentilerinin iyileşmesiyle mart ayma kıyasla yüzde 4,4’lük keskin bir düşüş göstererek yıl başındaki seviyesinin yüzde 14,7 altında kaldı. Bu düşüş büyük ölçüde, özellikle Hindistan ve Tayland’da beklenenden daha büyük üretimler ve Brezilya’da iyileşen hava koşulları nedeniyle iyileşen küresel arz beklentileriyle ilgiliydi. Süt ürünleri fiyatları azalarak art arda altı aylık artış serisini sonlandırdı.