MB SICAK PARA İÇİN YENİ ADIMLAR ATAR
Merkez Bankası piyasadaki aşırı TL likiditeyi çekmekte zorlanıyor, bu da piyasa faizlerinde düşüşe yol açıyor. Uzmanlara göre MB faizi yüzde 50’nin üzerinde tutmak için yeni adımlar atabilir.
Merkez Bankası fazla döviz aldığı için piyasaya verdiği aşırı TL likiditeyi çekmekte zorlanıyor. Aşırı döviz alımları nedeniyle piyasadaki likidite çok yüksek kalınca, fonlama faizini yüzde 47’ye kadar düşürmek zorunda kalmıştı, likiditeyi çekip fonlama faizini yeniden yüzde 50’nin üzerine çıkarmak için bir takım adımlar attı. TL mevduatın zorunlu karşılık oranlarını önemli ölçüde artırdı. Bu yolla piyasadan çekilecek paranın, kabaca 600 milyar TL olacağı hesaplanıyor. Uzmanlara göre, sıcak para girişi sürdükçe fazla dövizin parasal dengelerde yarattığı olumsuzluklar gündeme gelmeye devam edecek. ANKA Ekonomi Koordinatörü Erdal Sağlam’a göre, yabancıların çok yüksek kâr elde edecekleri için ‘carry trade’ kanalıyla TL’ye dönüşlerinin sürecek. Sağlam bu haftaki analizinde, “Merkez Bankası rezerv biriktirmeye devam ettiği sürece, fazla döviz girişinin olumsuz etkilerini de yaşamaya devam edeceğiz. O nedenle Merkez Bankası önümüzdeki dönem, geçen hafta aldığı kararlara benzer yeni kararlar almak zorunda kalabilir” değerlendirmesini yaptı. dedi.
SERVET TRANSFERİ
Merkez Bankası’nın son dönemde uyguladığı kurları sabit tutma politikasının, carry trade için çok büyük fırsat verdiğini, yabancıların getirdikleri dövize, kârlarını ekleyip, katlayarak geri dönebildiklerini belirten Sağlam, “Ekonomi yönetimi “kur hedefimiz yok” dese de sürekli olarak TL’nin değerlenmeye devam edeceğini yani kurların artsa bile enflasyonun altında kalacağının garantisini vermesi, carry trade için çok önemli bir fırsat oluşturuyor” diye devam etti. Sağlam analizini şöyle sürdürdü: “Kurların düşük tutulmasıyla kârlarını katladıkları için carry trade “yabancılara yaptığımız servet transferi” olarak tanımlanıyor. İşte önümüzdeki dönem tartışılmaya devam etmesinin en büyük nedeni de bu. Çünkü asgari ücrete Temmuz zammının yapılmayacak olması, emekliye ve çalışana enflasyon farkıyla yetinilmesi, içeride vatandaştan esirgenen paranın yabancılara verilmesi anlamına gelecek.
KKM’nin cazibesini azaltmak istiyorlar
Merkez Bankası ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki cazibeyi azaltmak için hem bu hesapların zorunlu karşılıklarını önemli ölçüde artırdı hem de bankaların bu hesapları döndürme şartını yumuşatıp, verdiği katkıyı da azalttı. Erdal Sağlam şu değerlendirmeyi yaptı: “KKM hesaplarındaki erimenin yeniden hızlandırılması planlanıyor. Kilit noktalardan birini TL mevduat faizlerinin nasıl seyredeceği. Programın başarısı için TL mevduat faizlerinin cazip kalması şart.”