ILO: SOSYAL KORUMA İÇİN 1,4 TRİLYON DOLARA İHTYAÇ VAR
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yayınladığı bir çalışmada, gelişmekte olan ülkelerin toplam GSYH’sinin yüzde 3,3’üne den gelecek kadar sosyal korumaya ayrılması gereken kaynak açığı olduğunu açıkladı.
Açık oranının bazı ülkelerin GSYH’sinin yüzde 52’sine kadar ulaşabildiği belirtilen çalışmada, kapsama giren ülkelerin yıllık olarak ihtiyaç duyduğu sosyal koruma toplam tutarının hak temelli, adil bir sosyal yardım sistemi olarak evrensel koruma finansman açığının 1.4 trilyon dolara kadar ulaşabildiği belirlendi.
ILO, “evrensel sosyal koruma” adı altonda, bireylerin sosyal korumasının kapsamına yönelik bir standart oluşturmuştu. Bu kapsama yönelik yapılan analizde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerin yapması gereken yıllık harcamalar hesaplandı. Hesaplamada. Türkiye için göreli yoksulluk (ülke refahına göre hesaplanan yoksulluk) dikkate alınırken diğer ülkeler için mutlak yoksulluk dikkate alındı ve yoksulluk sınırının üstünde bir koruma sağlanması için gerekli olan toplam finansman ihtiyacı ve gerekli bütçe harcamalarının tutarı GSYH’ye oran olarak hesaplandı. Çalışmada Türkiye için göreli yoksulluk sınırı 2022 itibariyle TL olarak 34 bin 873. dolar olarak 1163 dolar olarak hesaplandı.
Çalışma kapsamındaki ülkelerin bütçe harcaması
Çalışmada kapsanan düşük ve orta gelirli ülkelerin bütçeden yapması gereken harcamalar için gerekli finansman tutarı, tüm ülkeler için yüzde 10.6 olarak hesaplandı. ILO bu harcamanın yapılmasında sadece vergi ve sosyal güvenlik primleri ile değil, devlet borçlarının azaltılmasıyla da finansman sağlanabileceğini belirtti. Düşük gelirli ülke grupları dikkate alınarak yapılan bir hesaplamada da mevcut harcamaların 4 katma çıkarılması gerektiği sonucuna varıldı.
Bölgesel olarak Afrika’nın yıllık GSYH’sinin yüzde 17,6’sı kadar bir finansman ihtiyacı olduğu. Arap ülkelerinin yüzde 11,4, Latin Amerika’daki düşük gelirli ülkeler. Asya Pasifik ile Avrupa ve Orta Asya’nın finansman açığının bu ülkeleri takip etiği kaydedildi.
ILO çalışmasında iklim krizinin yaratacağı mağduriyetlerin, sosyal korumaya olan ihtiyacı artıracağına dikkat çekilerek, iklim krizine karşı kırılgan gruplar için ayrıca özel çalışmalar yapılması gerekebileceği vurgulandı. Çalışmada ülke bazında, toplam gerekli harcama tutarları yaranda, çocuklar, anneler, engelliler, yaşlılar için gerekli harcama tutarları kınlımı yapıldı.