GÜVENSİZ GIDA DÜNYADA YILDA 420 BİN CAN ALIYOR
Dünya Sağlık Örgütü ve BM Gıda ve 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü Tarım Örgütü, gıda güvenliği ve hastalıkların önlenmesi amacıyla her yıl 7 Haziran’ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda 125 bini 5 yaş altında 420 bin kişi yaşamını yitiriyor. Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel iletişim Yöneticisi Uzman Diyetisyen Özge Dinç Coşkun, özellikle yaz aylarında dışarıda açık satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Coşkun şu önerilerde bulundu:
* Alışveriş yaparken taze görünen ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçin, kötü kokan besinleri satın almayın.
* Paketli sebzelerde sıvı birikimi, bunların yıkandığını ama yeterince kurutulmadığını ve küflenme riski olduğunu gösterir. Almayın.
* Ürünleri eve getirdiğinizde bekletmeden temiz, soğuk (5°C) bir buzdolabına yerleştiriniz.
* Çabuk bozulma potansiyeli olan et, yumurta, süt, balık gibi besinleri açıkta bekletmeyin.
* Meyve ve sebzeleri bol ve temiz suda yıkayın.
* Çapraz bulaşı önlemek için, çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı diğer bir besin için kullanmadan önce yıkayınız.