ZAMLARDAN SONRA ENFLASYON DÜŞMEZ
İktidar, enflasyonu artıracağı gerekçesiyle asgari ücrete ve emeklilerin kök maaşına zam yapmadı. Ancak, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zamları ve elektrik tarifesine yüzde 38’lik zammın enflasyonun yükselmesine neden olmasından endişe ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dezenflasyon süreci başladı” ifadelerini kullansa da zamların enflasyon ile mücadeleyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. Nitekim, TESK Başkam Bendevi Palandöken, “Son yapılan zamlarla enflasyonun düşmesini beklemek mümkün değil. Çünkü akaryakıta gelen zam var. Elektriğe gelen zam bildiğiniz üzere yüzde 38. Daha arkasından gelecek doğalgaz zamlarını da ilave edince fiyatların geri gelmesi mümkün değil” dedi.
ZAMLAR YAĞIYOR
TÜİK’in 6 aylık üretici enflasyonunu yüzde 19.49 olarak açıklamasının ardından ÖTV zamları yağmaya başladı. Akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklere ÖTV zammı geldi. Söz konusu zamlar hem vatandaşı etkiledi hem de pek çok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin maliyetlerini artırdı. Maliyet artışının özellikle hizmet sektöründe yeni fiyat artışlarını beraberinde getirmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre akaryakıta gelen zamların tüketici enflasyonunu temmuzda en az 1 puana artırmasını bekliyor.
ZAMLARI DURDURUN
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyonun düşmesi için piyasalara güven verilmesi, yani zam yapılmaması lazım. Hem hizmet sektöründe hem de zorunlu kullanılması gereken elektrik, doğalgaz akaryakıt zamları üst üste geldi” dedi. Zamların ardından hizmet sektöründe fiyatların geri gelmesinin mümkün olmadığını da belirten Palandöken, “Tedbir olarak düşünülen, ekonominin düzelmesi için çabalar sıkıntı doğuruyor. Zamları durdurun artık” diye konuştu.