TÜRKİYE DEKİ TOPLU PAZARLIK SORULARI ILO’DA GÜNDEM OLDU
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, örgütün ana gündemlerinden birinin küresel çapta sosyal adalet olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ILO çalışmalarında önemli roller üstlendiğini vurgulayan Hassan, ILO Türkiye ofisinin basarılı çalışmalar yürüttüğünü ve geliştirmek için desteğe hazır olduklarını kaydetti. Hassan, Türkiye’deki toplu pazarlık-örgütlenme sorunlarına ilişkin konunun da Haziran aymda yapılan 112. ILO Konferansında gündeme geldiğini bu alanda tavsiyelerde bulunabileceklerini kaydetti. ILO Türkiye Direktörü olarak göreve başlamasının ardından ilk kez basınla buluşan Yasser Ahmed Hassan, 3000-2004 yılları arasında ülkesi Mısır’ın Ankara Büyükelçiliğinde diplomat olarak çalıştığını hatırlattı ILO’nın kuruluşunun 100. yılı olan 2019’da küresel çapta sosyal adaleti sağlamak için geniş kapsamlı bir inisiyatif aldığını ancak salgın ve sonrasındaki olaylar nedeniyle bunu tam gündeme taşınamadığını belirtti. Haziran ayında yapılan yıllık ILO Genel Kurulunda konunun tekrar gündeme taşındığını ve oluşturulan komitelerle bu yönde geniş kapsamlı bir çalışma yapılacağını, Türkiye’nin de çeşitli düzeylerde bu çalışmalara katılacağını kaydeden Hassan, dünyanın eşitsizlikler bakımından bu alanda gelişmesi ve sosyal adaletin sağlanması için yoğun çaba harcanması gerektiğini vurguladı.
ILO’nun oluşturduğu Küresel Sosyal Adalet Koalisyonu girişiminin, sürdürülebilir kalkınma, insana yakışır islerin de gündemde olduğu, küresel çapta sosyal adaleti sağlamaya yönelik politika, yaklaşım ve standartları oluşturmak için çalışmalar yapacağını hatırlatarak bu çalışmalara daha fazla ülkenin ve Türkiye’nin güçlü biçimde destek vermesini beklediklerini söyledi
“Rolümüz tavsiye nitelikli”
ILO Genel Kurulu kapsamındaki çalışmalarda Türkiye’deki örgütlenme-toplu pazarlık sorunlarının gündeme geldiğini ve Türkiye’nin bu alandaki gelişimine de destek olmak istediklerini kaydeden Hassan, ILO’nun bir BM kuruluşu olarak rolünün tavsiye nitelikli olduğunu vurguladı. ILO Türkiye’nin çocuk işçiliği, mevsimlik işçiler, geçici koruma altındaki Suriye’den gelen kişiler başla olmak üzere, çeşitli programları başarıyla yürüttüğünü hatırlatan Yasser Ahmed Hassan, bu programlarda hedeflenen konuların Türkiye için önemli unsurları içerdiğini anlattı.
‘Yeni standartlar oluşturuyoruz’
ILO’nun sosyal adalet temeHi geniş çalışması yanında, yeni çalışma koşullarını gözeterek genel anlamda yeni standartların oluşlturmaya da yoğunlaştığını belirten Yasser Ahmed Hassan, iklim değişikliğine bağlı olarak başta biyoçeşitlilik kaybı olmak üzeteyeni standartlarını da kabul edildiğini hatırlattı.