Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Temmuz 2024
EMEKÇİ AÇ ÇALIŞIYOR

Yılbaşında günlük 187 TL’ye çıkarılan yemek bedeli artık yetmiyor. Çalışan yemek kartlarını market alışverişinde kullanırken öğlen öğününü unutuyor.

EMEKÇİ AÇ ÇALIŞIYOR

Asgari ücrete ikinci zammın yapılmaması yemek ücretlerini de etkiledi. Yılbaşında günlük 187 TL olarak belirlenen yemek ücreti ile artık karın doyurmak mümkün değil. Altı ayda yüzde 26’yı geçen gıda enflasyonuyla eriyen yemek ücretleri nedeniyle çalışanlar ya öğlen yemeğini evden taşıyor ya da öğün atlıyor. Bu durumdan yakınan esnaf da çalışanların yemek kartlarını daha çok market alışverişlerinde kullanmaya başladığını söylüyor. Artan maliyetler ise yemek sanayicilerinde konkordato başvurularına neden oluyor.

İstanbul’da Şişli ve Beyoğlu gibi işyerlerinin yoğun olduğu bölgelerde hem çalışanlarla hem de esnafla konuşuyoruz. Şişli’de bir döner işletmecisi olan Can Kılıçarslan, maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekerek “Biz normalde öğlen saatleri geldiğinde nefes alamazdı ama şimdi boş masalar her geçen gün artıyor. İşlerim yarı yarıya düştü. Yemek kartı ile ödeme yapan müşterilerimde de azalma var. İnsanların maaşları alışverişe yetmediği için artık yemek kartlarını alışverişte kullanıyorlar” diyor.

Esnaf lokantası işleten Erol Öcal da müşteri sayısının azaldığını, gelen müşterinin de öğlen yemeklerini çorba ve pilavla geçiştirdiğini söylüyor. Öcal, “Yerli müşteri yemeğin yanına içecek bile almıyor. Yemek kartları ile ödeme yapan müşterim zaten ayın 15’i gelmeden kredi kartı ile ödemeye dönüyor” diye konuşuyor.

PORSİYONLAR KÜÇÜLDÜ

Esnaf maliyetlerinin arttığını ancak müşteri kaçar korkusuyla zam yapamadığını dile getiriyor. Çareyi gramaj küçültmekte bulan 25 yıllık esnaf Barış Ö., “Bize çevredeki memurlar geliyor. Ciddi azalma var. Bir de zam yapsam kimse gelmez. İşçi çıkarmak durumunda kalırım. Tam porsiyon söyleyen müşterimiz artık yarım sipariş ediyor” diyor.

Eskisi gibi birilerine yemek ısmarlama kültürünün de kalmadığına dikkat çeken Barış Ö, “Bizim kültürümüzde olan arkadaşa ısmarlama da kalktı. Artık ‘Senin paran burada geçmez’ kavgası tarihe karıştı. Ödemeler Alman usulüne döndü” yorumunu yapıyor.

En son ocak ayında asgari ücretin artması ile birlikte zam yaptığını hatırlatan başka bir lokanta sahibi ise “Maliyetler yüzünden bu ay da zam yapmak durumunda kaldım” diyor.

Bir bankada çalışan Cemile K. ve Özge S. de fiyatlardan yakınarak şunları söylüyor:

“Evde bir şeyler hazırlayıp getiriyoruz. Yoksa ay ortasında kredi kartı ile ödemeye geçiyoruz. Ya da ucuz yerleri tercih ediyoruz, AVM’lerdeki zincir restoranlarda kötü yemeklere mecbur kalıyoruz.”

‘KONKORDATO RİSKİ’

Maliyetlerde artış olduğuna dikkat çeken İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sedat Zincirkıran, en büyük gider kalemlerinin gıdanın yanı sıra personel, elektrik, doğalgaz, lojistik maliyetleri, hammadde fiyatları olduğunu belirtiyor ve konkordatoya başvuran şirketlerin sayısının arttığını vurguluyor. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ’a göre ise “Yüksek faizin altında sıkışmış sermayeye ihtiyacı olan şirketlerimiz var. Maliyetlerimiz de yükseliyor. Ancak sayısı çok değil” diyor.

KAYNAK Cumhuriyet
DİĞER HABERLER
BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK
BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK

Vefatının 86. yılında, sonsuz minnet ve saygıyla aziz hatıran önünde eğiliyoruz. Seni andığımız her 10 Kasım’da, yokluğunu daha derinden hissediyoruz. Vatanımıza kattığın değerler, mirasın ve ileri görüşlülüğün bugün hala yolumuzu aydınlatıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu, milletimizin önderi olarak, senin izinde ilerlemeye devam ediyoruz. “En büyük eserim” dediğin cumhuriyeti, ilelebet yaşatma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz. Emanet ettiğin […]

TEKGIDA-İŞ SENDİKASI GEBZE ŞUBESİ KONGRE SEÇİM SONUÇ İLANI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI GEBZE ŞUBESİ KONGRE SEÇİM SONUÇ İLANI

Tekgıda-İş Sendikası Gebze Şubesinin 03 Kasım 2024 tarihinde yapmış olduğu 14. Olağan Genel Kurulu toplantısı.

POLONEZ’DE ADIM ADIM ÇÖZÜME
POLONEZ’DE ADIM ADIM ÇÖZÜME

İşe iade ve sendikal hakları için mücadele eden Polonez işçileri dün Ankara’daydı. Çalışma Bakanı Işıkhan, işvereni bizzat arayacağını söyledi. Hem işçi hem işveren taraflarının katılacağı son bir görüşmeyle, işçilerin mücadelesinin çözüme ulaşabileceği belirtiliyor.

SENDİKADAN BEKLENEN
SENDİKADAN BEKLENEN

Yıl 1965. 1952 yılında kurulan Türk-İş’in yönetiminde genel başkan olarak Seyfi Demirsoy ve genel sekreter olarak Halil Tunç var. Bu ikilinin yönetiminde Türk-İş altın yıllarını yaşıyor.