“ASGARİ” İNSANCA OLMALI
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş başkanları, emekçilerin temel hak ve taleplerini Meclis’e taşıdı.
Ergün Atalay 12 aylık çalışmanın iki ayının vergiye gittiğine, Arzu Çerkezoğlu yurttaşın alını gücünün hızla düştüğüne, Mahmut Arslan ise kapsayıcılığa dikkat çekti.
İşçi konfederasyonlarının genel başkanları, Meclis’teki siyasi partileri ziyaret ederek çalışma yaşamıyla ilgili sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini anlatmaya başladı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kapsamda dün ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve parti yöneticileriyle buluştu. Daha sonra DEM Parti Grup Başkan vekili Gülistan Koçyiğit ile bir araya gelen heyet, bugün MHP ve AKP temsilcilerini ziyaret edecek.
‘Komisyon’ değişmeli
İlk günkü görüşmeler sırasında açıklama yapan isimlerden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, işçi konfederasyonlarının sorunlarının aynı olduğunu, bunları önce Türkiye’yi dolaşarak anlattıklarını belirterek şunu vurguladı: “Ana problemlerden biri vergi. İşçi ocakta aldığı ücreti aralık ayında alamıyor. 12 ay çalışıyoruz, bunun iki ayı vergiye gidiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil.” Ayrıca asgari ücretin bir geçim ücreti olduğuna işaret eden Atalay, “İnsanların, insanca yaşayabileceği bir ücret olmalı. Asgari ücretliye tek kişi olarak bakılmamak. Onun bir ailesi var. Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama enflasyon devam ediyor” dedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da işyerlerinden alanlara kadar bir mücadele sürecini örgütlediklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, alım gücümüzün hızla gerilediği bir süreçte asgari ücreti enflasyonun sebebi olarak gören ve ‘ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüreceğim’ iddiasında bir zihniyetle milyonlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmiştir. Bundan vazgeçilmeli.”
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Asgari Ücret Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesini, daha katılımcı ve kapsayıcı sistem oluşturulmasını önerdi. Arslan, şu çağrıyı yaptı: “Rakamın tartışılması yerine ‘Asgari ücreti nasıl yükselteceğiz’ şeklinde, Türkiye’nin gerçeklerini dikkate alarak çalışma yapılmasını daha sağlıklı görürüz.”
‘1-2 ay’lık işsizlerde artış çok
TÜİK’in yeni yayımladığı “İşgücü İstatistikleri, III. Çeyrek: Temmuz-Eylül, 2024” raporu, işsizlerle ilgili çarpıcı detayları da ortaya koydu. Bu açıdan en önemli gelişmelerden biri bekleme sürelerinde yaşandı. Rapora göre üçüncü çeyrekte sayıları 3 milyon 180 bin kişi olan işsizlerin (dar tanımlı) 2 milyon 555 bini 1 yıldan daha az süredir iş arıyor. Bu sayı önceki çeyrekte 2 milyon 377 bin kişi, Temmuz-Eylül 2023’te ise 2 milyon 553 bin kişiydi. Bu kapsamda ise özellikle “1-2 ay”dır iş arayan işsizlerdeki artış dikkat çekici. Bu durumdaki kişilerin sayısı üçüncü çeyrekte 1 milyon 564 bin kişiye ulaştı. Bu sayı önceki çeyrekte 1 milyon 331 bin, geçen yılın aynı çeyreğinde 1 milyon 493 bin kişiydi. Ayrıca “3-5 ay”lık işsizlerin sayısı 638 bin kişi, “6-8 ay”lık işsizlerin sayısı 255 bin kişi hesaplandı.