İŞÇİNİN UMUDU BOŞA ÇIKTI
TEKEL emekçileri için hükümetle görüşen Türk-İş, 4-C’yi ‘makyajlayan’ önerileri kabul etmedi.
Özlük hakları için 50 gündür Ankara’da eylem yapan TEKEL işçilerinin umudu boşa çıktı. Hükümetle Türk-İş arasında yapılan görüşmeler, hükümetin 4-C uygulamasından geri adım atmaması nedeniyle sonuçsuz kaldı. Hükümetin uygulamayı “makyajlayan” kıdem tazminatları ve yıllık izinlerle ilgili önerilerini kabul etmeyen Türk-İş, genel grevi görüşmek üzere bugün saat 10.00’da tüm konfederasyonları toplantıya çağırdı. Tek Gıda-İş Sendikası’na bağlı işçiler de son anda bir çözüme ulaşılamazsa bugün açlık grevine başlayacak.
Bakanlar Kurulu, dün son zamanların en önemli toplantılarından birini yaptı. Toplantının en önemli gündem maddesini dün itibarıyla 50 gündür Ankara’da eylem yapan TEKEL işçilerinin durumu oluşturdu. Erdoğan’ın talimatıyla bu konuda yeni bir çalışma yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, gelinen nokta konusunda kabine üyelerine bilgi verdi. Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken ilginç bir gelişme yaşandı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Türk-İş Genel MALİ SEKRETERİ Ergün Atalay, iki bakanla görüşmek için Başbakanlık’a geldi. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de katıldı. İşçi temsilcileriyle görüşen bakanlar daha sonra tekrar Bakanlar Kurulu’na katıldı. Başbakanlık’ta hareketli dakikalar yaşanırken eylemdeki işçiler de gün boyunca hükümetten gelecek açıklamayı bekledi.
İlk görüşme sonuçsuz
Türk-İş Başkanı ile bakanlar arasında gündüz saatlerinde yapılan ilk görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Kumlu ve Atalay sendikaya dönerken, iki bakan da önerinin kabul görmediğini Başbakan ve kabine üyelerine iletti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kumlu, “Akşam tekrar bir araya geleceğiz” dedi. Kumlu, “Başbakan ile mi görüşeceksiniz” sorusuna, “Bilmiyorum” yanıtını verdi.
Konfederasyonlar toplanıyor
Bir süre sonra Türk-İş temsilcileri bir kez daha Başbakanlık’a çağrıldı. Yazıcı, Şimşek ve Dinçer, hükümetin TEKEL işçileriyle ilgili son teklifini Türk-İş’e iletti. 4-C uygulamasından geri adım atmamakta ısrar eden hükümet, uygulamayı “makyajlayarak” işçiye sundu. Bu çerçevede işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi, 22 günlük izin haklarının verilmesi ve olanaklar dahilinde çeşitli kamu kurumlarında çalıştırılması önerildi. Ancak bu öneriler 4-C uygulamasına temelden karşı olan Türk-İş’i tatmin etmedi. Hükümetin önerisine ret yanıtı veren Kumlu, Başbakanlık’tan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin “Uzlaşma yok mu” soruları üzerine “Taleplerimiz karşılanmadığına göre uzlaşma yok demektir” yanıtını veren Kumlu, bundan sonra işçilerin ne yapacaklarına ilişkin soruya da “Onu 6 konfederasyon başkanı ile değerlendireceğiz” yanıtını verdi.
Kumlu, Tek Gıda-İş Sendikası’nın başlatmayı planladığı açlık grevini de ele alacaklarını söyledi. Türk-İş, Kumlu’nun bu açıklamalarından kısa süre sonra bugün saat 10.00’da tüm konfederasyonları toplantıya çağırdı. Ayrıca bugün saat 13.00’e kadar çözüm olmazsa Tek Gıda-İş üyesi işçiler açlık grevine başlayacak.
Yazıcı’dan üstü kapalı tehdit
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Yazıcı, Şimşek ve Ömer , ortak basın toplantısı düzenledi. İşçilerin taleplerinin her yönüyle ele alındığını belirten Yazıcı, özelleştirme sonucu açıkta kalan çalışanların 4-C kapsamında istihdam edilmelerinin en adil ve doğru yöntem olduğunu savundu. Türk-İş’e sundukları önerileri anlatan Yazıcı, işçilerin çalıştıkları her 1 yıl karşılığında 4-B statüsünde çalışanlar gibi iş sonu ödemesi adı altında tazminat alacaklarını söyledi. Buna ek olarak maaşların yüzde 25-30 oranında arttırıldığını belirten Yazıcı, ayrıca çalışma sürelerinin de 11 aya yükseltildiğini belirtti. TEKEL işçilerinin 17 ilde kümelendiklerini anlatan Yazıcı, bu işçilerin imkânlar ölçüsünde çalıştıkları illerde ya da civar illerdeki kamu kurumlarında istihdam edileceğini de Türk-İş’e ilettiklerini söyledi. Yazıcı, “Ben imkânlarımız ölçüsünde çok iyi bir pozisyon sağladığımız inancındayım” dedi.
Söz konusu düzenlemeleri bir kararnameye dönüştüreceklerini belirten Yazıcı, işçilere “aba altından sopa” gösterdi. Yazcı, “Özellikle TEKEL işçilerine ve ailelerine sesleniyorum, 1 ay süreleri var havuza yerleştirmek için o süreyi kaçırmasınlar. Çünkü gerçekten önemli ölçüde bir iyileştirme var” dedi.
Bakan Şimşek de işçilerin tazminatlarının saat 15.00 itibarıyla hesaplarına yatırıldığını söyledi.
Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi