BİAT ETMEMİZİ İSTİYORLAR AMA ETMEYECEĞİZ!
Biat kültürü oluşturmanın taşlarını döşüyorlar. Şeker fabrikaları ve diğer özelleştirmeler de dahil edildiğinde 4-C’li sayısı 125 bine ulaşacak. Kafası bozulduğunda, biat etmeyene, ‘sözleşmeni uzatmam, maaşını artırmam’ diyecek. Ama biz bu kölelik düzenini kabul etmeyeceğiz.”
Hükümetin 4-C’de yaptığı iyileştirmeleri kabul etmeyen Tekel işçileri yeniden açlık grevine başlıyor. İşçi ve memur konfederasyonları, ortak eylem şeklini belirlemek için bir araya gelirken, Tekgıda İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ağır konuştu: “Biat kültürü oluşturmanın taşlarını döşüyorlar. Şeker fabrikaları ve diğer özelleştirmeler de dahil edildiğinde 4-C’li sayısı 125 bine ulaşacak. Kafası bozulduğunda, biat etmeyene, ‘sözleşmeni uzatmam, maaşını artırmam’ diyecek. Ama biz bu kölelik düzenini kabul etmeyeceğiz.”
Mustafa Türkel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’i gerçekleri gizlemekle suçladı. Bakanın 4-C’li işçilerin çalışma saatlerinin düzenli olmadığı gerçeğini kamuoyundan sakladığını belirten Türkel, “Sayın Bakan, ilgili maddenin ‘çalışma saatlerinin tespitinde devlet memurlarının çalışma süresi esas alınır’ cümlesini okudu. Oysa o cümlenin devamında ‘ancak ilgili kendisine verilen görevleri çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorundadır’ yazıyor. Ama devletin çalışma bakanı bu cümleyi okuyamadı” dedi.
Hükümetin yeni teklifini de ‘kabul edilemez’ bulduklarını belirten Türkel, başından beri özlük haklarından vazgeçmeyeceklerini açıkladıklarını söyledi. Ancak hükümetin izin ve kıdem hakkı vererek ‘biat kültürü’ oluşturmak istediğini savunan Türkel, “Biat kültürü yaratmak için, köle gibi davranabilecekleri, ‘kafamı bozmayın sözleşmenizi yenilemem’ diyebilecekleri biat kültürünün taşlarını döşüyorlar” diye konuştu.
Konut kredisi aldılar ama!
İşçilerin birkaç yıl önce devlete güvenip konut kredisi aldıklarını belirten Türkel, “4-C’ye geçerse o maaşla kredisini nasıl ödeyecek. Devlet yalan söyler mi? Peki bu adam ne yapacak? Bu krediyi nasıl ödeyecek?” diye sordu.
125 bin kamu işçisi işini kaybedecek!
Mustafa Türkel, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın açıkladığı gibi 4-C statüsünde yani köle düzenindeki kişi sayısının yapılacak özelleştirmelerle birlikte 125 bine ulaşacağını tekrarladı. Şeker fabrikalarının kapatılmasıyla 20 bin kişinin bu statüye geçeceğini; limanlar, karayolları, enerji sektöründeki özelleştirmelerle birlikte 125 bin kamu işçisinin işini kaybedeceğini belirtti.
Konfederasyonlara ince mesaj!
Başkan Türkel, sendikal haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, hükümetin yaptığı yeni düzenlemenin tüm 4-C’lilere hayırlı olmasını diledi. Ancak kendilerinin ‘asla’ bu statüyü kabul etmeyeceklerini tekrarladı. İşçi ve memur konfederasyonlarının hükümetle görüşmeler öncesi aldıkları ortak kararda, 4-C’nin kalkmaması durumunda dayanışma grevi dahil ortak eylem yapacaklarını kararı aldıklarını anımsattı. Dolayısıyla 4-C kalkmadığı için bu kararı yerine getirmelerini beklediklerini ima etti.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi