TEKEL DEĞİL ÇOKEL
Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, 5 konfederasyon iş bırakıyor. Eylem en çok İzmir´de hayatı etkiledi. Sabah saatlerinden itibaren kentte ulaşım tamamen durdu.
Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, 5 konfederasyon iş bırakıyor. Eylem en çok İzmir’de hayatı etkiledi. Sabah saatlerinden itibaren kentte ulaşım tamamen durdu.
Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’e bağlı çalışanlar bugün iş bıraktı.
Bugün saat 08.00 ile 17.00 arasındaki eylemin en çok ulaşım, sağlık ve belediye hizmetlerinde kendini hissetirmesi bekleniyor.
Grev kararında imzası bulunan Memur-Sen ise son anda iş bırakmayacağını açıkladı. Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, "İş bırakmaya gerek duymuyorum ama Tekel işçilerine desteğimiz sürüyor" dedi.
Tekel işçilerini desteklemek amacıyla bir günlük genel greve İzmir’den katılım yüksek oldu. Kentte belediye otobüsleri seferlerini durdurdu. Hastanelerde ise acil hastaların dışında bakım yapılmıyor.
Sabah saatlerinden itibaren İzmir’de ulaşım tamamen durdu. Belediye otobüsleri çalışmayınca duraklarda yığılma oldu. İzmirliler özel araçlarıyla trafiğe çıkınca ana arterlerde yoğunluk yaşandı.
Demir yollarında ise trenler çalışmadı; vapur ve metro seferleri aksamadan devam etti. Kamu sökteründe ise katılımın geniş olduğu görüldü. DSİ, Karayolları ve liman hizmetleri büyük ölçüde durdu.. hastanelerde ise sadece acil hastalar kabul edildi.
İstanbul’da iş bırakma eylemine katılımın çok fazla olmadığı gözleniyor. Anadolu ve Avrupa yakasında eyleme destek verenler Saraçhane Parkı’na yürüyor.
KUMLU: BAŞBAKAN GELSİN, ALKIŞLARLA KARŞILAYACAĞIZ
Ankara’da eylemin kalbi olan Türk-İş Genel Merkezi’nin önündeki Tekel işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu şunları söyledi: "Sizler bu eylemle uyuyan devi uyandırdınız. Size yapılanı içine sindiremeyen tüm emek dostları, bir gün süreyle çalışmama hakkını kullanıyor. Türkiye’nin her yerinde Tekel ateşi yanıyor. Haklısınız, çünkü mağdursunuz, çünkü kararlısınız. Yüreği olan, Allah korkusu olan hiç kimse sizin mağduriyetinize seyirci kalamaz, kalmıyor da. 10 kere, yüz kere, bin kere kutluyorum sizleri.
Sizin mücadelenize seyirci kalanlara ne diyeceğiz? Ben onları Türk-İş’in önündeki bu çadırlara davet etmek istiyorum. Sayın Başbakan lütfen buraya geliniz, burayı görünüz. Sayın bakanlar gelin buraya, Tekel işçileri nasıl yaşıyor bir görün. Onların kararlılıklarına şahit olun ki, sizleri alkışlarla karşılayıp alkışlarla göndereceğiz. 4C statüsünde bazı iyileştirmeler yapıldı ama bizim meselemiz 4C değil ki. Biz başından beri Tekel işçilerinin özlük haklarıyla birlikte kamuda işçi statüsünde yerleştirilmesini istiyoruz. 4C gibi bir konu bizim gündemimizde yok. Kapatılan diğer işyerlerinde bu yapıldı. SEKA’da, Köy Hizmetleri’nde yapıldı, biz bunları istiyoruz. Tekel çalışanlarını da kamu kurum ve kuruluşlarına göndermeniz gerekir. Biz sizin bu haklılığınızın arkasındayız."
Kumlu’nun konuşması sırasında "Salla Türk-İş, hükümet düşecek", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Hükümet 4C’yi al başına çal", "Türk-iş nerede, biz oradayız" sloganları atıldı.
CHP’DEN TEKEL İŞÇİLERİNE ÇADIR YARDIMI
CHP Çankaya İlçe Başkanı Gökalp Cudi Çalışkan, İzmirli ve Diyarbakırlı TEKEL işçilerine çadır yardımında bulunduklarını bildirdi.
Çalışkan yaptığı yazılı açıklamada, TEKEL işçilerinin direnişinin “Türkiye’nin umudu” olduğunu ifade ederek, “Bu umudu çoğaltmak için TEKEL işçilerinin yanındayız” dedi.
Çalışkan, partinin Çankaya ilçe yönetimi tarafından işçilere içerden ısıtmalı ve soğuk geçirmeyen iki çadır hediye edildiğini ifade etti.
Eylemin AKP’nin “iflasını” gösterdiğini öne süren Çalışkan, sosyal devletin güçlendirilmesi, özelleştirilmelerin sonlandırılması için CHP ilçe örgütü olarak işçilere her türlü desteği vereceklerini de kaydetti.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ’NDEN TAM DESTEK
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri ile öğretim görevlileri, TEKEL işçilerinin eylemini desteklediklerini açıkladı.
"Tekel İşçilerinin Haklı Mücadelelerini Destekliyoruz" başlığıyla yapılan açıklamada, "50 gündür Ankara-Kızılay’daki çadırlarda her türlü olumsuz koşullar altında ekmek, özgürlük ve özlük haklarını koruma mücadelesi veren TEKEL işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz. Küreselleşme ve onun yarattığı özelleştirme-örgütsüzleştirme politikalarına karşı insanca yaşayabilme ve kazanılmış haklarını koruyabilme adına yapılan bu direniş; ülkedeki demokrasi ve ‘insan olma’ mücadelesinin önemli bir kilometre taşıdır. Tüm demokratik güçleri TEKEL işçileriyle dayanışmaya davet ediyoruz" denildi.
Açıklamaya şu isimler imza verdi:
“Prof. Dr. Nevzat Kavcar, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, Öğr. Gör. Dr. Semiha Özalp Günal, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Hüseyin Bozdağ, Yrd. Doç. Dr. Aylin Abuk Duygulu, Yrd. Doç. Dr. Ethem Duygulu, Prof. Dr. Zuhal Bahar, Arş. Gör. Aydın Arı, Prof. Dr. Hamza Bulut, Prof. Dr. Aysun Bulut, Yrd. Doç. Dr. Ayşen Uysal, Prof. Dr. Tülay Özüerman, Dr. Hanife Keskin, Doç. Dr. Yeşim Şahin, Yrd. Doç. Dr. Muhittin Aygün, Doç. Dr. Cengiz Çelikoğlu, Prof. Dr. Emel Göksu, Yrd. Doç. Dr. Nilgün Acar Balaylar, Yrd. Doç. Dr. Nilsen Gökçen, Arş: Gör. Eser Afşar, Yrd. Doç. Dr. Özgür Saraç, Arş. Gör. Erkin Başer, Araş. Gör. Ferhat Akbey, Prof. Dr. Fethi İdiman, Prof. Dr. Egemen Idiman, Arş. Gör. Dr. Ümit Akıncı, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Arş. Gör. Dr. Hasan Karabıyık, Yrd. Doç. Dr. Gül Gülpınar, Dr. Güzel Yücel, Öğr. Gör. Dr. Naci Sevkal, Arş. Gör. Şebnem Köymen, Yrd. Doç. Dr. Ayşen Uysal, Yrd. Doç. Dr. A.Faruk Mutlusu.”
VALİLİK UYARDI
Ankara Valiliği’nden, kamuda çalışan işçi ve memurların eyleme katılmaları durumunda haklarında yasal işlem yapılacağı uyarısı geldi. Valilik, eylem hakkında ‘kanun dışı’ açıklaması yaptı.
Valiliğin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi ve memurlara yönelik uyarı yazısında, eylemin grev ve lokavt kanununa aykırılığı vurgulandı, siyasi amaçlı dayanışma grevinin kanun dışı olduğu belirtildi. Uyarıda, devlet memurları kanununda da eylemin yasak olduğu belirtilirken, etik davranış ilkelerine de aykırılık vurgusu yapıldı.
Valilik, kamuda çalışan personele yönelik, "Kanunsuz eylemlere katılmaları halinde, bağlı oldukları kurumlarca idari işlem yapılacaktır. Adli yönden de valilikçe suç duyurusunda bulunulacaktır. Gereken kanuni işlemlerin yapılacağı hususu kamuoyuna duyurulur" uyarısında bulundu.
TEKEL İŞÇİLERİ YABANCI BASINDA
Tekel işçilerinin mücadelesi, yabancı basına da yansıdı.
Fransız Le Monde gazetesi, “Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir” başlığını kullandığı haberinde, “2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir” görüşünü dile getirdi.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzasıyla Tekel işçilerinin eylemi ve hükümetin politikalarına dikkat çektiği haberinde, “Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir” başlığını kullandı.
Ankara’da eylem yapan Tekel işçilerinin hükümet ile bir uzlaşma sağlanmadığı süreci eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını kaydeden Le Monde, Tekel’in 2008 yılında British American Tobacco’ya 1.72 milyar euroya satışının doğrudan 12 bin çalışanı etkilediğini yazdı.
Hükümetin, Tekel işçilerine kamuda güvenceden yoksun iş önerdiğini kaydeden gazete, “2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir” yorumunu yaptı.
Bir işçinin “Onurumuz için mücadele veriyoruz. Tüm araçlarla mücadele vermeyi sürdüreceğiz” sözlerini aktaran Le Monde, 50 günden beri Tekel işçilerinin Ankara’da sokaklarında gösterileri çoğalttıklarını, zaman zaman polisin müdahaleleri ile karşılaştıklarını, açlık grevini yaptıklarını kaydettiği haberinde başka bir işçinin, “Hükümetin insani olmayan tutumundan çok etkilendik. IMF ve uluslar arası sermayenin baskılarının altındayız” ifadelerine de dikkat çekti.
“KARLI BİR ŞİRKET”
Haberinde "esneklik göstermediğini" öne sürdüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “hükümete karşı ideolojik bir kampanyanın yürütüldüğünü, işçilerin kullanıldığını” söylediğine dikkat çeken gazete, Tekel işçilerine Ankara halkının gösterdiği dayanışmaya da vurgu yaptı.
Le Monde, hükümet tutumunu değiştirmezse de ihtilafın sertleşme riskinin bulunduğunu belirterek ülkenin önde gelen, kamu ve özel çalışanlarını temsil eden 6 sendika örgütünün genel grev çağrısına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
“2002 yılından bu yana yüzlerce kamu şirketi iktidardaki İslamcı muhafazakar parti tarafından özelleştirildi. Milli piyango, elektrik santraller ve şeker fabrikaları, bundan sonra sırası gelecek listedeki kuruluşlar. Plan, Türkiye’nin bir yılı aşkın bir süreden beri yeni bir anlaşma müzakere ettiği IMF tarafından denetlendi. Bütün bu şirketlerden Tekel en karlı kuruluşlardan biri idi.”
Tekel’in Osmanlı döneminde Fransız şirketi Regie’nin kamulaştırılmasından doğduğuna işaret edilen haberde “2007 yılında iyi ekonomik sonuçlarından dolayı yeniden seçilen Sayın Erdoğan’ın partisi, muhalefet tarafından aşırı liberal bir politika izlemekle suçlanıyor ve birkaç aydan beri kamu hizmetlerinde bir dizi sosyal hareket ile karşı karşıya bulunuyor” denildi.
MEMUR-SEN’E TEPKİ
TEKEL işçilerinin bir günlük eylemini destekleme kararından vazgeçen Memur-Sen’e Tekgıda-İş yönetimi ve işçiler tepki göstererek, “işbirlikçi Memur-Sen” sloganı attı.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması öncesinde Tekgıda-İş, Memur-Sen ve Hak-İş’in eylemden çekilmesini açkılaması üzerine işçiler “iş birlikçi Memur-Sen” sloganı attılar.
TEKEL işçilerinin bir ünlük iş bırakama eylemine destek olmak için bu gün çalışmama hakkını kullanan CHP Genel Merkez çalışanları bir otobüsle Türk-İş Genel Merkezi önüne geldi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Belediye Meclis üyeleriyle birlikte Türk-İş Genel Merkezi önünde konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun yanında hazır bulundu. Ayrıca Kumlu’nun yanında, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve Harb-İş Genel Bakanı Ahmet Kafa’da bulundu.
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen Türk-İş Genel Merkezi’ne geldi. İstanbul’da DİSK’e bağlı Emekli Sen 4 Şubede TEKEL işçilerine destek vermek için 2 günlük açlık grevine başları ve Türkiye genelinde bir günlük açlık grevine başladı.
HALKEVLERİ METROLARIN KAPILARINI TUTTU
Sabah saatlerinde Halkevleri Ankara’da metroların kapılarını tutarak bir süre metro ulaşımını engelledi. Öte yandan Türk-İş Genel Merkezindeki açlık grevinde 4 işçi fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması sırasında işçiler “Türk-İş salla hükümet düşecek”, “birleşe birleşe kazanacağız”, “biz haklıyız biz kazanacağız”, “Türk-İş nerede biz oradayız”, “hükümet 4/C’yi al başına çal”, “teslim olmadık olmayacağız”, özlük hakkımız söke söke alırız”, “yaşasın açlık grevimiz” sloganları attılar.
SAMSUN’DA ATEŞLİ PROTESTO
Samsun’da Tekel işçilerine destek için miting düzenleyen sivil toplum kuruluşları Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak hükümeti protesto etti. Yaklaşık 600 kişilik grup, üzerinde ‘Memurların, işçilerin çığlık sesleri AKP’yi karartacak’ yazılı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklasını benzip döküp yaktı.
DENİZLİ’DE TÜTÜN ALIMI BAŞLADI
İşçi ve memur konfederasyonları, Tekel işçilerine destek vermek için Türkiye genelinde 1 gün iş bırakma eylemi yaparken, özel tütün firmaları da tütün alımlarına başladı. Denizli’nin Tavas İlçesi’nin Kızılcabölük Beldesi’nde, Sunel Ticaret Türk A.Ş. ve TTL firmaları tütün aldı.
Tavas bölgesinde üretilen tütünlerin alım merkezi olarak Kızılcabölük’ü seçen firmalardan Sunel Ticaret Türk A.Ş. Tavas Bölge Yetkilisi Selim Türkoğlu, yıllar sonra tütün alımını yeniden Kızılcabölük’te yapmaktan hem kendilerinin hem de üreticilerin memnun olduğunu söyledi.
TTL Tütün Tavas Bölge Sorumlusu Barış Kişin de, Kızılcabölük’teki tütün alımlarının şubat ayı sonuna kadar süreceğini belirtti. Kişin, kilo fiyatlarının, tütünün kalitesine göre 4 ile 8 lira arasında değiştiğini söyledi.
Bu arada Denizli’de Tekel işçilerini destek eylemi yapan grup Ak Parti binasına yürümek isteyince polis müdahale etti. Grup ile polis arasında arbede yaşanıyor
MADENCİDEN, TEKEL İŞÇİSİNE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ocaklarında çalışan işçiler, Türk- İş, DİSK, Hak- İş, KESK, Memur- Sen ve Kamu- Sen’den oluşan işçi ve memur sendikalarının aldığı karar doğrultusunda, Ankara’da eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine destek amacıyla iş bıraktı. Sabah müessese müdürlüklerinde toplanan yaklaşık 500 işçi, kent merkezine yürüyerek eyleme katıldı.
TTK’ya bağlı Karadon, Üzülmez, Kozlu, Armutçuk ve Amasra Müessese müdürlüklerinde çalışan madenciler, iş bırakarak Tekel işçilerine destek verdi. Madenciler, sabah çalıştıkları maden ocaklarının bulunduğu müessese müdürlüklerinde toplandı. Türk- İş’e bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) Genel Merkez ve şube yöneticileri, 5 ayrı müdürlükte hazırlanan bildiriyi okudu. Bildiride, maden işçilerinin her zaman örgütsel disipline uyduğu ve tüm eylemleri kararlılıkla hayata geçirdiği, bugün de tüm gözlerin yine maden işçisinin üzerinde olacağı belirtildi.
GAZETECİLERDEN EYLEME DESTEK
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Anadolu Ajansı çalışanları, bir saat iş bırakma eylemi yaptı.
AA önünde toplanan çalışanlar adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptıkları eylemi desteklemek ve onlara katkı vermek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Tekel işçilerinin, kazanılmış haklarını koruma mücadelesi verdiklerini ifade eden İpekçi, şöyle konuştu:
“Tekel işçileri yeni haklar elde etmek amacıyla bir eylemlilik, grev, direniş, sokak eylemi içinde değiller. Gerçekten kazanılmış haklarını muhafaza etme gayreti içindeler. Eyleme siyasi kisve yakıştırmaya kalkanlar, lütfen bir geceyi onlarla geçirsinler. Onları bir dinlesinler, siyasi tartışmalarını yapsınlar, felsefi tartışmalarını yapsınlar, ondan sonra o kararlarında ısrarlılar mı, tekrar vicdan ve akıl muhasebesini yapsınlar. Direnişe katılanların büyük çoğunluğu AKP’ye oy vermiş insanlar. Belki sorunları çözülse belki yine AKP’ye oy verecekler. Burada siyasi ve ideolojik yaklaşım aramak gerçekten bir gaflet.”
KENT MERKEZİNE DOĞRU YÜRÜDÜLER
Bildirinin okunmasının ardından Kozlu ve Üzülmez müesseselerinde çalışan işçiler, kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kozlu beldesinde yürüyen maden işçileri, hükümeti sloganlarla protesto etti.
Trafiği aksatmadan kaldırımda yaklaşık 5 kilometre yürüyen işçiler, ‘Ankara Ankara duy sesimizi, bu madencinin ayak sesleri’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘Vur vur inlesin Ankara dinlesin’, ‘Tekel işçisi yalnız değildir’, ‘Direne direne kazanacağız‘, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’ sloganları attı.
Kozlu ve Üzülmez’den yürüyerek, uzak olan diğer müessese müdürlüklerinden ise otobüslerle kent merkezine gelen işçiler, 6 işçi ve memur sendikasının öncülüğünde kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde öğle saatlerinde düzenlenecek eyleme katılacak.
BATMAN’DA TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK EYLEMİ
Batman’da Ankara’da eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine destek vermek için TPAO ve TÜPRAŞ işçileri işe bir saat geç başlama eylemi yaptı.
TPAO ve TÜPRAŞ işçileri, sabah erken saatlerde kurumlarının önünde eylem yaptı. Bir saat işe geç başlayan yaklaşık 300 petrol işçisi TPAO bölge binasına doğru yürüdü.
EDİRNE’DEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK
İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı “çalışmama hakkını kullanma” eylemine Edirne ve Kırklareli’nde de katılım olduğu bildirildi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.
DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30’da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.
Yol-İş Sendikası 2 no’lu Şube Genel SEKRETERİ Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti.
Edirne’de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, “Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz” dedi.
İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLMEYE BAŞLANDI
Edirne Valisi Mustafa Büyük, yaptığı açıklamada, Edirne’deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.
İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, “Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler” dedi. Edirne’de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.
KIRKLARELİ: PETROL İŞ SENDİKASI ÜYELERİNDEN 1200 KİŞİ İŞE GİTMEDİ
Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi “TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. Ak Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir” dedi.
Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor. Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
EYLEME TÜRKİYE GENELİNDE BÜYÜK KATILIM VAR
İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye genelinde TEKEL işçilerin eylemine büyük destek geldiğini bildirdi.
Atalay, Türk-İş Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, eyleme Türkiye genelinde büyük katılım olduğunu ifade ederek, “Örgütlü olduğumuz Eskişehir’de bin 450 kişi içinde 17 kişi bugün işe gitti. Adapazarı’nda ise sadece 3 kişi işe gitti ve bu 3 kişiden biri de zaten AKP ilçe başkanıdır” dedi.
İstanbul’da eyleme bekledikleri gibi bir katılım sağladıklarını belirten Atalay, Belediye-İş Sendikasına bağlı işçilerinde Antalya, İzmir, Adana ve Eskişehir’de de eyleme bekledikleri gibi bir katılım sağlandıkları açıkladı.
TEKEL İŞÇİLERİNE MÜDAHALE SİNYALİ
Tekel işçilerinin eylemi 52. gününe gelirken Başbakan Erdoğan’dan işçilere çağrı geldi: "Tuzağa gelmeyin. Ay sonuna kadar eylemi bırakmazsanız, polis müdahalesini düşüneceğiz."
Tekel işçilerinin özlük hakları için yaptığı eylem 52. gününe gelirken, hükümetten eylem sinyali geldi.
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi: "Bu haklı bir eylem değil, haksız bir eylem. Bu eylem ideolojik bir eylemdir. Buna alet olanlar vardır. Hiç Tekel işçiliğiyle alakası olmayanların da bu işle ilgisi var. Bir işyeri kapatıldığında iş hukukuna göre, orada çalışanların kıdem tazminatları verilir ve iş biter. Onlara daha sonra iş taahhüdü bile yapılmaz. Fakat bizler bu iş hukukundaki gereklerin dışına da çıkarak sendikaların da talebiyle 4C uygulamasını özelleştirme kapsamı içinde olanlara uyguladık.
Tekel işçileri özelleştirme kapsamında da değildir. Ama biz bunları da 4C kapsamına aldık. İhbar ve kıdem tazminatınızı veriyoruz. Bu arkadaşlarımıza 100 lira daha fazla ücret ödemek suretiyle, bu adımı attık. İhbar ve kıdem tazminatlarının toplamı da 20 ila 80 bin lira arasında tutuyor. Bu rakamlar da ayın 31’i itibariyle banka hesaplarına yattı. Şu anda 4500 civarında Tekel işçisi yatan paralarını çekip hesaplarına yatırmak suretiyle alma imkanını yakaladı. Dün itibariyle 4C’ye girenlerin sayısı da 450’yi buldu. Ay sonuna kadar bu müracaat devam edecek.
Bugünkü eylem noktasında ülkemizde hayatı çok olumsuz etkileyecek bir gelişme söz konusu değil. Tekel işçisi kardeşlerime tekrar sesleniyorum: Bu yanlış oyuna, bu tuzağa asla gelmeyin. Bizler şu anda 3.5 milyon işsizin yaşadığı bir ülkede, AK Parti iktidarını işçi düşmanı gibi göstermeyi insafsızlık olarak değerlendiriyorum. Şu andaki uygulamalar yasal uygulamalar değildir. 4C ile ilgili süre bittiği andan itibaren biz yasal uygulama neyse onu yapmaya başlayacağız.
Bugunkü eylemle ilgili yasayı çiğneyen varsa yapılacak. Ay sonuna kadar Tekel işçileri ayrılmazsa polis müdahalesini düşüneceğiz. Bunların hepsi işgaldir."