KLASİK OYUN OYNANMAKTADIR.
Memur zammı zamanı gelince ‘işçimize veremedik onların haklarını size yedirmeyiz’ diyen irade, sıra işçiye sıra gelince bu kez ‘memuruma, emeklime veremedim size mi yadireceğim’ diyerek tarafları birbirine düşürmektedir. Aslında bu yolla hiç kimseye bir şeyin verilmediğinin anlaşılma zamanı gelmedi mi?
Burada bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Tartışmalarda TEKEL işçilerine karşı olarak görüş belirtilirken özellikle işsizlikten dem vurulmaktadır. ‘Bu kadar işsiz dururken’ ile başlayan cümlelerle işçiler adeda işleri oldukları için suçlu ilan edilmektedirler.
Bu yorumlar ‘aydın’ ve ‘uzman’ geçinen ve de işleri olan kişilerce yapılması da ayrıca utanç kaynağıdır. Zira devletin görevi vatandaşlarını işsiz bırakmak değil, iş sahibi yapmaktır.
Klasik oyun oynanmaktadır.
Memur zammı zamanı gelince ‘işçimize veremedik onların haklarını size yedirmeyiz’ diyen irade, sıra işçiye sıra gelince bu kez ‘memuruma, emeklime veremedim size mi yadireceğim’ diyerek tarafları birbirine düşürmektedir. Aslında bu yolla hiç kimseye bir şeyin verilmediğinin anlaşılma zamanı gelmedi mi?
Bir zamanlar bu ülkede komünizm eleştirilirken ‘Komünizm fakirlikte eşitliği savunur’ söylemi kullanılırdı. Aynı kesim şimdi vatandaşlarını İŞSİZLİKTE eşitlemeye çalışmaktadır.
Ne diyebilirim ki!!!!
4C NEDİR?
Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinde “Kamu hizmetlerinin (a) Memurlar,(b) Sözleşmeli Personel, (c) Geçici Personel ve (d) İşçiler tarafından” yürütüleceği belirtiliyor.
4’üncü maddenin c fıkrasında geçici personel’in tarifi veriliyor: “Geçici personel, bir yıldan daha az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Bakanlar Kurulu’nca karar verilen görevler ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kişilerdir.”
4-C tanımlaması yukarıda açıklandığı üzere Devlet Medmurları Kanunun 4 ncü maddesinin c bendinde ‘geçeci işçiler’ in çalıştırılması konusunun düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır.
4-C ile çalıştırılan geçici personel; bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve MALİye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Bakanlar Kurulu, 2004 yılında özelleştirme ile işsiz kalanların ve daha sonra kalacakların 4-c maddesine göre “geçici personel” olarak çalıştırılmalarını kararlaştırdı.
Özelleştirme sonucu iş akdi feshedilenler, 30 gün içerisinde başvururlar ise, bir mali yıl içinde on ayı (yeni düzenlemeyle çalışma süresi 11 aya çıkarıldı) geçmeyecek şekilde istihdam edilmektedirler.
4-C maddesine göre çalıştırılacak işçilerin şu an mevcut olup, kaybedecekleri hakları;
a)Belirsiz süreli hizmet akitleri, belirli süreli hizmet akdine dönüşmektedir.
b)Eksik emeklilik süreleri tamamlanmıyor.
c)İş güvenceleri ortadan kalkmaktadır. Zira bu işçilerin çalıştırılmaları MALİye Bakanlığı nın vizesine tabi olup, bakankca vize verilmediği taktirde işçi işten çıkarılmış olmakta ve yasal bir güvencesi bulunmamaktadır.
d) Sendikal hakları ortadan kalkmakta olup, toplu iş sözleşmesi, grev hakkı bulunmayan devlet memurlarının üye oldukları sendikaya üye olabilmekteler. Ancak memurların yararlandığı hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
e)Kıdem ve ihbar tazminatı alma haklarını kaybetmektedirler.
f) fazla çalışma zamlı ücret alamayacaklardır. Yani İşyerinde istenildiği kadar fazla çalıştırılacaklar, ancak bunun ücreti ödenmeyecektir.
g) Ücretlerinde önemli ölçüde düşüş olmaktadır.
Şeklinde sıralayabiliriz.