SAKARYA CADDESİ ESNAFI DİRENİŞİ ANLATTI
Sakarya Caddesi esnafı direnişi anlattı Çadırkent direnişçilerinin gidişiyle ortaya çıkan boşluğu, başından beri işçilerin yanında olan Sakarya esnafıyla konuştuk.
Sakarya Caddesi esnafı direnişi anlattı Çadırkent direnişçilerinin gidişiyle ortaya çıkan boşluğu, başından beri işçilerin yanında olan Sakarya esnafıyla konuştuk.
Caddesi esnafı işçilerin sıcaklığını özledi Sakarya sokaklarında direnişin sıcaklığıyla mevsimsiz yeşeren akasya ağaçları üşümeye başladı. Sakarya esnafı işçilerin sıcaklığını özlüyor
TEKEL direnişi Ankara’da başladığında ‘Bunlar yarın çıkar gider, dayanamazlar’ diye düşünülmüştü. Ancak 78 gün karakışa soğuk havaya ve polis tacizine karşı dayandılar. TEKEL İşçileri, direnişleri sırasında her türlü zorluğa karşı nasıl göğüs gerileceğini, dimdik durulacağını öğrettiler. Şimdi bırakıp gittikleri Sakarya sokaklarında direnişin sıcaklığıyla, mevsimsiz yeşeren akasya ağaçlan üşümeye, sararmaya başladılar soğuk beton yığınlarının arasında. Tabureler bomboş kaldı, ama unutmadı Sakarya sokakları, parke taşları o işçi ayaklarını.
Biraz sitem etse de Çarşı Esnafı, hepisinde güzel hatıralar, unutulmaz anılar yaratmış TEKEL işçileri. Çadırkent direnişçilerinin gidişiyle ortaya çıkan boşluğu başından beri işçilerinin yanında olan, mücadelelerine önemli katkılarda bulunan, fedakâr Sakarya esnafıyla konuştuk. Direniş çadırları kurulduktan sonra kimi işyerini işçilere açarak satışları durdurmuş, kimi sattığı ürünlerin fiyatını düşürüp böyle katkı sunmuş direnişe. Esnafın bütün olumsuzluklara rağmen işçilerle arasında güçlü bir bağ oluşmuş. Sakarya esnafının BirGün’le yaptığı sohbeti okuyucularımızla paylaşıyoruz.
‘GÜNDE YÜZLERCESİ GELİP ÖZÜR DİLİYORDU’
Ali Çakır ( Eczacı) Burada çok güzel bir o kadar da zorluklarla dolu bir 75 gün geçirdiler. Bizim açımızdan biraz işsizlik olmasına sebep oldular, ama gurur duyduk. Güzel bir direnişle hak aramayı insanlara öğrettiler, hepimize öğrettiler o yüzden mutluyum. Çok duyarlıydılar, günde yüzlercesi bu eczaneye gelip ‘işlerinize engel olduk özür dileriz’ diyorlardı.
‘TEKEL İŞÇİLERİNE YARI FİYATINA SATIŞ’
Nurettin Gezer ( Lokantacı) Ben Esenboğa Havalimanında üretim şefi olarak çalışıyordum ve haksız yere işimden atıldım. Hukuk mücadelesi verdim ve haklarımı kazandım. TEKEL işçisi kardeşlerim de benim durumuma düşmüşlerdi ve mücadele ediyorlardı. TEKEL işçiler buradayken hergün yaklaşık 10 kiloluk döner takıyorduk, her sabah 40, 50 çorba satıyorduk. Şimdi sabahtan beri siftah yapmadan burada bekliyoruz. Bazı esnaf arkadaşlar zararettiklerini söylüyorlar, sokağı bir dolaşırsanız göreceksiniz ki yalan söylüyorlar, asıl şimdi mekanlar bomboş. Bazı yandaş kişi ve esnafların şikâyet ettiklerini de biliyoruz, onların amaçları başka. Biz burada hepsiyle dost ve arkadaş olduk, kardeşçe paylaştık. Onların bize bir zararı olmadı, bizim de onlara olmadı, hiçbir yeri kırmadı dökmediler. Çadırları kendi evleri, sokakları da kendi sokakları Tabureler bomboş kaldı, ama unutmadı Sakarya sokakları, parke taşları o işçi ayaklarını… gibi süpürüyor ve temizliyorlardı. TEKEL işçisine katkımız yiyecek ve içecek satışlarında, normal fiyatların hemen hemen yarısını alıyorduk, helâl olsun hakkımız iyi ki geldiler, iyi ki direndiler diyorum.
‘İŞYERİMİ TEKEL İŞÇİLERİNE AÇTIM’
Orhan Saraç ( Bar işletmecisi) Eylemin başından beri destekçisiydik. İşçiler bu sokağa taşındıktan sonra da dükkânı onlara açtık, normal müşteri almadık, içki kulanımını kestik. Direnişin ilk dönemlerinde havanın da çok soğuk olması ve çadırların kurulmamış olması nedeniyle bu mekânın üç katını da işçiye açtım. Geceleri kadın işçilere mekânın üst katını temin etmiştik her gece 60 civarında işçi burada yatıyordu. Geri kalan yerlerde ise ‘mutfak hariç’ boş sandalye kalmayacak şekilde işçi kalıyordu. Herkes desteğini sunuyordu biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyorduk, çünkü onlar haklıydı. Türkiye koşullarında heryerde yaşanabileceği gibi burada da birkaç esnafın Valiliğe dilekçe verip şikâyetçi olduğunu biliyoruz. Bu direniş boyunca birkaç dükkan hariç zarar görmedi, bu birkaçının başında da bu mekân geliyor. Ama maddi zararı düşünerek destek verdiğimiz için bizim açımızdan değişen bir şey olmadı. Bazı küçük zaferler için büyük zararları göze almak gerekiyor. Sakarya esnafı sabahlara kadar ziyarete gelenlere de dahil satış yaptı, ciroları yükseldi, kısacası esnaf kazandı. TEKEL işçisi, başta bana, Türkiye işçi sınıfına, herkese çok şey öğretti, kazandırdı. İnsanlara ben nerdeyim, nasıl duruyorum, nasıl durmalıyım sorusunun cevabını buldurdu, insanlara kendilerini sorgulattı. Bu eylemi yaratanlara teşekkür ediyorum.
‘HEPSİNE SAYGI DUYUYORUM’
Vedat Kandereli (Taksici) TEKEL işçileri buraya gelmeden önce belli müşterilerimiz vardı bu sakakta beklediğimiz yerde bize rahatlıkla ulaşıyorlardı, işçilere bir şey demiyorum ama biraz işsizlik yaşadık. Bazı Otoparkçılar, araç giriş çıkışı yapılamadığı için işyerlerini kapatmak zorunda kaldılar, ben de durağımı kullanamadığım için zararım oldu. Bunun dışında çok iyi insanlardı, hepsine saygı duyuyorum. Bildiğim kadarıyla çalışma şartlarını kısmen de olsa iyileştirdiler hayırlı olsun diyorum.