09 Mart 2010
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ TEKEL KADIN İŞÇİLERİNE ÖDÜL VERDİ
8 MART 2010 DÜNYA KADIN EMEKÇİLER GÜNÜNÜN 100. YILI TEKEL KADIN İŞÇİLERİ İÇİN AÇILAN FOTOĞRAF SERGİSİYLE KUTLANDI.
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ TEKEL KADIN İŞÇİLERİNE ÖDÜL VERDİ
8 MART 2010 DÜNYA KADIN EMEKÇİLER GÜNÜNÜN 100. YILI TEKEL KADIN İŞÇİLERİ İÇİN AÇILAN FOTOĞRAF SERGİSİYLE KUTLANDI.
Cumhuriyet Kadınları Derneği(CKD) Genel Başkanı Şenal Sarıhan, Kadınların Aydınlanmasının Onları Var Eden Cumhuriyet’e Sahip Çıkmakla Olanaklı Olduğunu Vurgulayarak, Tekel Emekçilerinin Yeni Bir "Direniş" Örneği Sergilediğini Söyledi.
Tekel kadın işçilerinin portreleri fotoğraf sergisinin açılışında konuşan Sarıhan, Tekel işçisi kadınların erkeklerle omuz omuza vererek 100. dünya emekçi kadın mücadelesine yeni bir sayfa eklediğini ifade etti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün 100. yılı nedeniyle Cumhuriyet Kadınları Derneği Tekel işçisi kadınları temsilen TEKGIDA-İŞ Sendikası basın danışmanı Pınar Alkan’a bir şilt verdi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, kadını ve erkeği mutlu edecek yegane gücün bağımsızlık olduğunu belirterek, "Bugün gerçekten ülkemiz için bağımsızlıktan söz edebilir miyiz" diye sordu. Sarıhan, Türkiye’nin dünyanın gelişmiş emperyalist merkezlerine bağımlı olduğu vurgulayarak, bağımlılığın bedelinin dünya ekonomik krizinden ağır bir şekilde etkilenerek ödendiğine dikkat çekti. Sarıhan, Özelleştirme gerekçesiyle ekmeğin yok edildiğini kaydederek, ulusal sanayinin öldüğünü ifade etti. Krizden en fazla kadınların etkilendiğini söyleyen Sarıhan, "Bu krizden, en fazla en aşağıda olan kadınlar etkileniyorlar. İşsizlik ve yoksulluk kadınlaşıyor. Erzak gitmeyen evlerde, aş üretmeye, yakacak alamayan evlerin ocaklarını yakmaya çalışıyorlar. Fedakarlık onlardan bekleniyor" diye konuştu.
-"KADINLAR HALA SİYASETİN ÖZNESİ OLAMADILAR"-
Sarıhan zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılmasına karşın kadın nüfusun yüzde 20’sinin okur-yazar olmaktan uzak olduğunun altını çizerken, gerici anlayışların kız çocukların okula gitmesini ziyan saydığını söyledi. Sarıhan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onlar, çocuk yaşta evliliğe ya da çocuk işçiliğine zorlanıyor. Böylece, aydınlanmanın olanakları yerine bu çocuklar gericiliğin karanlık mahzenlerine itilmiş oluyorlar. İktidar taşıdığı gerici anlayışlar nedeniyle kız çocuklarının eğitimi konusunda yeterli çabayı göstermiyor. Aksine, kız çocuklarının eğitimini temel amaç edinmiş olan demokratik kitle örgütleri haksız suçlamalarla etkisiz hale getirilerek, bu alan tarikatların hizmetine sunuluyor."
Sarıhan, kadınların hala siyasetin öznesi olamadıklarını vurgulayarak, TBMM’ de temsil oranının yüzde 9.1, yerel yönetimlerde ise yüzde 1.1 olduğunu dile getirdi. Gericiliğin şiddet ürettiğinin altını çizen Sarıhan, kadınların her türlü şiddetin mağduru olduğunu belirtti.
Tekgıda-İş Sendikası Basın Danışmanı Pınar ALKAN YARIKKAYA’ nın yaptığı konuşma:
SAYGIDEĞER KONUKLAR
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI VE TEKEL KADIN İŞÇİLERİ ADINA HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.
TÜRKİYE’DE YAŞAMAK ZOR.
TÜRKİYE’DE KADIN EMEKÇİ OLMAK ÇOK DAHA ZOR.
ÜSTELİK CUMHURİYET DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞAN, ÇAĞDAŞ KADINLAR OLARAK İŞİMİZ ÇOK DAHA ZOR.
HER BİRİMİZ AYRI AYRI HAYATA MEYDAN OKUYORUZ.
İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ KOŞULLARLA, YAŞAMIN HER ALANINDAKİ KURALSIZLAŞMAYA, ÖNYARGILARLA BOĞUŞUYORUZ.
İNANDIĞIMIZ DEĞERLERE , EMEĞİMİZE,HAKLARIMIZA VE HUKUKUMUZA SAHİP ÇIKMANIN HİÇ OLMADIĞI KADAR ZOR OLDUĞU BİR DÖNEM YAŞIYORUZ.
ANCAK 15 ARALIK 2009’DA BAŞLAYAN VE 78 GÜN SÜREN TEKEL DİRENİŞİ TOPLUMSAL MUHALEFETİN HAREKETE GEÇEBİLECEĞİNİN GÖSTERGESİ OLARAK HEPİMİZİN UMUDU OLDU. TEKEL YAPRAK TÜTÜN FABRİKALARININ KAPATILMASI KARARININ ARDINDAN MÜKTESEP HAKLARI YANİ KAMU İŞÇİSİ OLARAK ÖZLÜK VE ÇALIŞMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINMAYA ÇALIŞAN , 4C GİBİ KABUL EDİLEMEZ ŞARTLAR TAŞIYAN BİR SİSTEME MAHKUM ETTİRİLEN TEKEL İŞÇİLERİ 78 GÜN EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR İNANÇ VE MÜCADELE ÖRNEĞİ SERGİLEDİ.
KUŞKUSUZ BU DİRENİŞİN EN ÖNDEKİ DİRENİŞÇİLERİ; TEKEL ‘DE ÇALIŞAN KADIN İŞÇİLERDİ. BATMAN’DAN TOKAT’TAN İSTANBUL’DAN DİYARBAKIR’DAN SAMSUN’DAN ADANA’DAN MANİSA’DAN HATAY’DAN BİTLİS’TEN MUŞ’TAN GELEN KADIN İŞÇİLER EMEKÇİ KADINLAR İÇİN ROL MODELİ OLDU.
İNANCIN, DİRAYETİN, ÖRGÜTLÜ VE SENDİKALI OLMANIN ÖNEMİNİ KAVRAMIŞ, OLUMSUZ FİZİKİ ŞARTLARA, KARA KIŞA, ÇAMURA, DUMANA, İSE ALDIRMADAN, ÇOCUKLARINDAN EŞİNDEN SEVGİLİSİNDEN UZAKTA GELECEĞİNE, EMEĞİNE SAHİP ÇIKAN KAHRAMAN KADINLARDI ONLAR.
BİR GÜN BİLE UMUTSUZLUĞA KAPILMADAN, ZERAFETLERİNDEN HİÇBİR ŞEY KAYBETMEDEN KAH BAŞBAKANIN EVİNE, KAH MECLİSTE GRUBU BULUNAN SİYASİ PARTİLERE GİTTİLER. MEKTUPLAR YAZDILAR, EYLEM SÜRECİ İÇERİSİNDE EN YARATICI PROTESTOLARA İMZA ATTILAR VE BİR HUKUK ZAFERİ KAZANDILAR.
NE MUTLU BİZE Kİ YALNIZ DEĞİLDİK. HİÇ OLMADIK. CUMHURİYET KADINLARI, İŞÇİLER, SENDİKALAR, EMEKLİLER, ÖĞRENCİLER, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ, SİYASİ PARTİLER, BELEDİYELER, ANLKARALILAR, İZMİRLİLER, EDİRNELİLER KARSLILAR HEP YANIMIZDAYDI. BATTANİYELERİNİ, İLAÇLARINI, BÖREKLERİNİ, PORTAKALLARINI PAYLAŞTILAR. YÜREKLERİNDE BİZLERE YER AÇTILAR.
8 MART 2010 DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ TEKEL KADIN İŞÇİLERİNE İTHAF EDEREK BİZLERE BU ÖDÜLÜ LAYIK GÖREN CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİNE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ.