OECD’DEN TÜRKİYE’YE ‘KIDEM TAZMİNATLARINI KALDIRIN’ ÖNERİSİ GELDİ
2010 Büyümeye Geçiş Raporu’nda, Türkiye’de emek maliyetine yönelik reformlar olmadığına dikkat çekilerek öneriler arasında kıdem tazminatının kaldırılması da yer aldı.
© 2010 Büyümeye Geçiş Raporu’nda, Türkiye’de emek maliyetine yönelik reformlar olmadığına dikkat çekilerek öneriler arasında kıdem tazminatının kaldırılması da yer aldı.
Ekonomi Servisi – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’de ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için alınabilecek acil önlemler arasında kıdem tazminatlarının kaldırılmasını saydı. Türkiye’de “Emek maliyetinin azaltılması ve emek piyasası esnekliğinin arttırılmasına yönelik reformların son derece sınırlı olduğu” öne sürülürken ortaöğretimin geri durumda bulunduğu belirtildi.
OECD’nin üye ülke ekonomileri konusunda tavsiyeleri ile reformlar konusunda kaydedilen gelişmelere yer verilen 2005’ten bu yana yayımlanan, “Going for Growth (Büyümeye Geçiş) 2010” raporu tanıtıldı.
Raporun Türkiye’ye ayrılan bölümünde ekonomik-toplumsal göstergelere göre saptanan, ekonomik toparlanmayı hızlandıracak önlemlere yardımcı olabilecek “acil öncelikler” şunlar:
4 İstihdamı koruma mevzuatında reform yapın.
4 Kayıtlı sektörde istihdamın korunmasını, hem kıdem tazminatlarında reforma giderek hem de geçici işçiliğin kolaylaştırılması suretiyle rahat hale getirin.
4 Erken emeklilik için teşvikleri azaltın ve genç emekliler için bir sağlık sigortası getirin. Emekli işçilerin kıdem tazminatı haklarını kaldırın.
OECD daha önceki raporlarında da Türkiye’deki kıdem tazminatı uygulamasının kaldırılması gerektiğini savunmuştu.
4 OECD “Ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki farkın yükseltilmesi” tavsiyesinde bulunurken emek üzerindeki vergi takozunda, özellikle düşük kazançlılarda kesinti yapılmasını önerdi.