VEKİLİN TERSANESİ BÖYLEYSE
TUZLA´da, sahibi milletvekili olan tersanelerdeki işçilere sorduk; demokrasi, Anayasa tartışmalarında kendilerinin hiç hatırlanıp hatırlanmadıklarını… İşçilerin yanıtı Onların demokrasisinde bize yer yok oldu.
TUZLA’da, sahibi milletvekili olan tersanelerdeki işçilere sorduk; demokrasi, Anayasa tartışmalarında kendilerinin hiç hatırlanıp hatırlanmadıklarını… İşçilerin yanıtı "Onların demokrasisinde bize yer yok" oldu.
Vekilin tersanesi böyleyse işçinin hali nicedir?
HEM hükümet hem de muhalefet partilerinin milletvekillerinin tersane sahibi olduğu Tuzla tersanelerinde, yasaların kim iri lehine çıktığını konuştuk. Sahibi milletvekili olan işyerindeki işçilere de sorduk; demokrasi, Anayasa tartışmalarında hiç hatırlanıp hatırlanmadıklarını… Yardımcı Tersane AŞ Grup’ta çalışan işçilerle başladık sohbete, isimlerini yazmamak ve fotoğraflarını yayınlamamak kaydıyla… Sohbetimizi gerçekleştirdiğimiz işyeri, AKP İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı’ya ait… Yardımcı’] adet tersanesi bulum Babasının adıyla da yeı sitesi var. Türkler Tersanesi, Yardımcı Tersane ve bir de GESA adında bir tersane atölyesinin yanı sıra Şahin Çelik Tersanesi’nde ortaklığı bulunuyor. Tuzla’da bir de büyük bir tarlası olduğu, burayı da depo olarak kullandığı iddialar arasında.
İŞÇİLER YOKSULLAŞTI VEKİLLER ZENGİNLEŞTİ
Yardımcı AŞ Grup’ta kriz öncesi yaklaşık 2 bin 500 işçi çalışıyordu. Krizle birlikte öncelikle iş güvenlik elemanları başta olmak üzere, hem kadrolu hem de taşeron işçiler işten çıkartıldı. Bu üç tersanede çalışan işçi sayısı şu an 150… Toplam 3 tersanede 10 taşeron firma ‘JŞfö Tuzla’da iki büyük tersanenin sahibi olan AKP’li Hasan Kemal Yardımcı ile MHP’Iİ Durmuşali Torlak Tuzla’da işçi ölümleriyle ilgili ne bir soru önergesi ne de yasa teklifi verdi. çalışıyor… Kalifiye işçiler kriz öncesi 50-60 TL ücret alırken şimdilerde 40-45 lira alıyor. Yardımcı işçiler ise 25-30 TL… 150 işçinin çalıştığı tersanede 3 tane iş güvenlik elemanı bulunuyor.
İşçiler, hem tersane patronunun hem de taşeronun işçilere koruyucu malzeme vermediğini vurguluyor. Yardımcı Tersanesi’nde şu an 4 adet gemi yapılmakta… Siparişler artmış… İşçiler patronun işlerinin açık olduğunu vurguluyorlar. Yapılan gemilerin yurtdışına ihraç edildiğini belirtiyorlar. İşçiler, Meclis’te demokrasi tartışması yürüten milletvekilinin işçiler karşısındaki antidemokratik tutumunu gözler önüne seriyor anlattıklarıyla: "Milletvekili Kemal Yardımcı, taşeronlarıyla bir toplantı yaptı.
‘Krizden dolayı ödeme yapamayacağım, bu şartları kabul edenler varsa, kendi bünyesindeki işçilerin isterlerse ücretlerini ve sosyal haklarını ödesinler. Ben kriz dönemi bitene kadar sizlere ödeme yapamayacağım." Çalıştıkları tersanede iş olanağı olduğunu, çalışmak isteyenin bir süre ücret almadan çalışabileceğini söylüyor işçiler. Tersanede taşerona bağlı çalışan işçilerden, iki ayla altı ay arasında değişen sürede ücret alamayan işçiler bulunuyor. Yıllardır çalışan birçok işçi de kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkarılmış.
Açılmış birçok dava bulunuyor. YASALARDAN BELLİ Ücretlerini alabilmek için işçilerin zaman zaman birlik olup patronun karşısına dikildiklerini ve paralarının bir kısmını aldığını belirten çaksınlar, birliklerini işsiz kalma korkusuyla büyütemediklerini vurguluyor. Çalışma koşullarından ve yaşamlarından memnun olmadıklarını söyleyen işçilerden, "Hükümetin de yapacağı bir şey yok, kriz tüm dünyada oldu" sözleriyle hükümeti destekleyenler de bulunuyor.
Patronun milletvekili olmasının işçiler ve halk açsından hiçbir yararı olmadığının da farkında olan işçiler, "Asgari ücrete bir bakın. Belirleyen bizim patronlarımız. Hükümet çıkaracağı tüm yasaları patronların çıkarlarına göre düzenliyor. Milletvekili olması işçilerin zararına… Kimse kriz var diye milletvekili maaşından vazgeçmedi" tespitini eklemeyi de ihmal etmiyorlar. (İstanbul/E VRENSEL)