KIDEM TAZMİNATI İÇİN TARAFLAR NE DİYOR?
Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin önceki gün taraflarla yeniden bir araya gelen hükümet bu toplantıdan da eli boş döndü. Ancak hükümet kıdem tazminatını kaldırabilmek için her yolu deniyor. Taraflar 10 gün sonra yeniden bir araya gelerek bütün tarafların görüşlerinin yer aldığı bir taslak üzerinde çalışacaklar.
Peki taraflar ne istiyor?
Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin önceki gün taraflarla yeniden bir araya gelen hükümet bu toplantıdan da eli boş döndü. Ancak hükümet kıdem tazminatını kaldırabilmek için her yolu deniyor. Taraflar 10 gün sonra yeniden bir araya gelerek bütün tarafların görüşlerinin yer aldığı bir taslak üzerinde çalışacaklar.
Peki taraflar ne istiyor?
Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin talepleri şunlar:
Hükümet: Fon kurulsun
AKP hükümeti, bu yıl sonuna kadar Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamındaki özel istihdam büroları aracılığıyla kiralık işçi, kıdem tazminatının fona devri, taşeron işçiliğin yaygınlaştırılmasını ve geçici sürelerle işçi çalışmayı kolaylaştıran düzenlemeleri hayata geçirmekte kararlı. Hükümetin 2012 yılında piyasaya sürdüğü "Kadem Tazminatının İşçinin Bireysel Hesabına Yatırılması Hakkında Kanun Taslağı"nda ayrı bir kıdem tazminatı fonu kurulması öngörülüyor. Aynı taslakta kıdem tazminatının yarı yarıya indirilmesini, kıdem tazminatı alınabilen durumların sınırlandırılmasını, iş güvencesinin kısıtlanmasını ve işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primlerinin yüzde 2’den yüzde 0,5’e düşürülmesini öngörüyor.
Türk-İş: Genel grev nedeni
Türk-İş ise 21. Genel Kurulu’nda alınan karar gereğince, kıdem tazminatında hak kaybına neden olacak hiçbir değişikliğe evet demeyeceklerine hükmetti. Fona karşı çıkan Türk-İş kıdem tazminatına dokunulmasını genel grev nedeni sayıyor.
DİSK: Eylemde
DİSK taşeronlaştırmanın daha da yaygınlaştırılmasına, kıdem tazminatının fona devredilmesine ve kiralık işçi uygulamasına karşı olduğunu en başından ilan etti. DİSK’in bu çerçevedeki hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğini kamuoyuna duyurduğu gibi "Kıdem Tazminatlarımız iş güvencemizdir yok edilemez. Köleliğe karşı diren işçi" kampanyası da başlattı.
Hak-İş: 30 günü esas alan Bir fon kurulsun
İşçi tarafında fonu savunan tek konfederasyon Hak-iş, özel sektördeki işçilerin tazminatlarını alamadıklarını öne sürerek 30 günü esas alan bir fon oluşturulmasını istiyor. Ayrıca, tartışmaların 2002 yılındaki Bilim Kurulu’nca hazırlanan kanun taslağı üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
TİSK: 15 güne indirilsin
İşverenler ise kıdem tazminatının rekabette patronların ellerini bağladığını savunuyorlar. TİSK, 1 yıllık kıdem hesaplamasındaki 30 günün 15 güne indirilmesini istiyor.
TOBB: Yarıya insin
TOBB da fon kurulmasına karşı ancak kıdem süresinin bir aydan 15 güne düşürülmesini istiyor. TOBB’un isteği bununla da sınırlı değil. Fon kurulması halinde işyerinden kendi isteğiyle ayrılan işçiye tazminat verilmesin diyor.
‘Meclis’e gelirse rotamız Ankara olur’
Hükümetin kıdem tazminatını kaldırma girişimine karşı DİSK’e bağlı sendikaların İzmir şubeleri harekete geçti. Önceki gün DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde bir araya gelen 14 şube başkanı, yasa taslağının Meclis’e gelmesi halinde Ankara’ya yürüyeceklerini belirtti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hazırlanan eylem planının kıdem tazminatlarının kaldırılmasına karşı bir hareketin sadece başlangıcı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Eğer bu yasa Meclis’e gelirse rotamız Ankara olacak.
Hacettepe’de işçi kıyımı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan 40 taşeron işçisi taşeron firmalar arasında yapılacak olan ihaleyi protesto ettikleri için işten çıkartıldı. Dün öğlen saatlerinde işçiler hastane bahçesinde işten çıkartmaları protesto etti. Dev-Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Fevzi Gökdağan, ihale öncesinde yaptıkları eylemin ardından hastane yönetiminin ihaleyi iptal ettiğini duyurarak ihale şartnamesini sendika temsilcileri ile birlikte oluşturacağını beyan ettiğini ancak hastane yönetiminin görüşme yerine işten çıkartma yaptığını söyledi.