TEKEL İŞÇİLERİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
TEKEL işçileri üniversite öğrencileriyle buluştu DOKUZ Eylül Üniversitesi öğrencileri, düzenledikleri etkinlikte TEKEL işçileriyle buluştu.
TEKEL işçileri üniversite öğrencileriyle buluştu Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, düzenledikleri etkinlikte TEKEL işçileriyle buluştu.
Evrensel gazetesi okurlarının düzenlediği ve Dokuz Çeşmeler Kampüsü’nde gerçekleştirilen söyleşide, TEKEL işçileri, Ankara’daki mücadeleleri sırasında yaşadıkları anıları ve deneyimleri gençlerle paylaştılar. Öğrencilerin sorularına yanıt veren işçiler, mücadele sırasında bir süre sonra her türlü sorununun çözümünün TEKEL işçilerinden beklenir hale geldiğine dikkat çektiler. İşçilerden Ruşen Turan, "Onlar kendi dertlerini aldılar, bizim mücadelemizin yanına koydular, mücadelemizi ortaklaştırdık. Kurtuluşa giden yolda birliktelik oldu. Halkın bütünleşmesi sağlandı" dedi.
Sendikal anlayış, işçilerin sendikacıları nasıl harekete geçirebileceğine ilişkin görüşlerini ve deneyimlerini aktaran işçiler, "Bir TEKEL direnişiyle bürokratik sendikacılığı, mücadeleci sendikacılık yapamayız. Bu anlayışı tabandan örersek değiştirebiliriz" dediler. CHP ve MHPli milletvekillerinin ziyarete geldiklerinde işçiler tarafından nasıl karşılandıklarını soran öğrencilere yarut veren TEKEL işçisi Deniz Bostancı, bu partilerin şov amaçlı olarak TEKEL işçilerim ziyarete geldiklerini anlatarak, CHP’lilere, tüzüklerindeki özelleştirme savunuculuğunu ve Kent AŞ işçilerinin durumunu hatırlattıklarını söyledi. Ruşen Turan, TEKEL mücadelesinden geriye kalanlardan bir tanesinin de yerellerde oluşturulan komiteler olduğunu belirterek, Çiğli’de organize işçileri ve diğer sendikalara bağlı işçi ve temsilcilerin oluşturduğu komiteyi örnek gösterdi.
KADINLARIN ROLÜ Kadın işçilerin TEKEL mücadelesindeki rolüne ilişkin bir soruyu cevaplayan Deniz Bostancı, kadın işçi olarak direnmenin daha zor olduğunu, bir de toplumda sanki direnme-] nin sadece erkeklere özgüymüş gibi görüldüğünü belirtti. Bostancı, "TEKEL kadınları aslında hepsi birer aile reisi. Direnmek ruhumuzda var. Küçükten beri, her şeye karşı direnmek zorunda kadın. Bu tür durumlarda çevre baskısı ciddi etkiliyor. Ama burada bir savaş vardı, ekmek savaşı… O nedenle direniş de güçlü oldu.