5. ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ
Festivalde Tekel direnişine verilen özel önem sebebiyle 15 tane Tekel filmi özel gösterimlerle izleyicilere sunulacak.
Festival daha sonra geçen 3 yılda olduğu gibi Adana’dan Trabzon’a, Bursa’dan Eskişehir’e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak. Temel amaçları Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi, emekçi, yoksul insanların filmlerinin üretimini özendirmek olan Festival Türkiye’nin en büyük sendikalarının düzenleyiciliğinde gerçekleştiriliyor.
Festival 02 Mayıs Pazar günü saat 18:00’de Taksim Tramvay durağında sanatçılarla birlikte ‘Geleneksel Festival Yürüyüşü’ ile başlayacak, ardından saat 19:00’da Beyoğlu Yeni Rüya Sineması’nda devam edecek. Oyuncu Levent Üzümcü’nün sunacağı, Nihat Behram’ın şiirleriyle İlkay’ın şarkılarıyla renk katacağı gecede bu yıl Emek Sineması dostlarına ve Sine-Sen tarafından belirlenecek bir sinema emekçisine teşekkür plaketi sunulacak.
Gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu, Sinesen Şişhane Salonu, Çevre Mühendisleri Odası, Öteki Kültür Sanat, Kadıköy Halkevi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi, Kar; Ankara’da Batı Sineması, Alman Kültür Merkezi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sakarya Meydanı; İzmir’de İzmir Fuarı İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu’nda yapılacak. Bu gösterimlerin dışında birçok mahallede ve işyerlerinde de özel gösterimler düzenlenecek. Tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.
Festival kapsamında bu yıl 03 – 04 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘LaborComm / Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’ düzenlenecek. Altı bildiri, iki çağrılı bildirinin sunulacağı, ayrıca medya emekçilerinin, iletişim emekçilerinin ve emekten yana alternatif medyanın tartışılacağı iki panelin yer alacağı 2 günlük konferans aynı zamanda www.sendika.tv adresinden internetten canlı yayınlanacak. Konferans, Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Gelişme ve Toplum Araştırma ve Uygulama Merkezi (GETA) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Festival teması bu yıl güvencesiz çalıştırma ve buna karşı yürütülen mücadelelere odaklanacak. Dünyanın dört bir yanından, hem yeni hem de klasikleşmiş eserlerin bulunduğu 50’den fazla film gösterilecek. Kendi üretimi olan üç filmin seyirci karşısına çıkmasıyla amacına yaklaşan festivalde ayrıca Tekel direnişine verilen özel önem sebebiyle 15 tane Tekel filmi özel gösterimlerle izleyicilere sunulacak. Filiz Gazi’den ‘Olmasa’, Metin Yeğin’den ‘D’, Elif Ergezen’den ‘Mükellef’, Anita Oğurlu & Ahmet Öncü’den ‘Nakit’ gibi yerli filmler ile Germán Gutiérrez’den ‘Coca Cola Davası’, Tokachi Tsuchiya’dan ‘Normal Bir İş Yapmak İstiyorum’ gibi filmler ilk kez seyirciyle buluşacak.
İranlı usta yönetmen Macid Macidi, İngiliz sinemacı John Cunnigham, Kıbrıs Rum Kesimi’nden sendikacı – belgeselci Eleftherios Georgiadis festivalin bu yılki yabancı konukları arasında bulunuyor.
Festival kapsamında bu yıl fotoğraf alanındaki etkinlikler büyük yer tutuyor. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte ‘1980’den 2010’a Emek Sineması’ndan Meydanlara 1 Mayıs’ın 30 Yılı’ sergisi açılacak ve çeşitli paneller düzenlenecek.
Bu yıl da görme engelli izleyiciler için Başka Dilde Aşk ve Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmlerinin gösterimi sesli betimleme yöntemiyle yapılacak.
Festivalle ilgili tüm bilgilerle tanıtım filmi ve görsellere www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.
Ayrıntılı bilgi için:
İstanbul Halkevi:
Telefon: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
Adres: İstiklal Caddesi, Orhan Adli Apaydın Sokak, No:34, Beyoğlu/İstanbul
E-posta: festival@sendika.org