TEKEL İLE 30 MADENCİNİN ACISI BİRLEŞTİ, ÇALIŞMA 1 SAAT DURDU
İş bırakma kararının uygulanış biçimi konfederasyonlara ve bağlı sendikalara bırakılması nedeniyle eylemin süreleri farklılık gösterdi.
İş bırakma kararının uygulanış biçimi konfederasyonlara ve bağlı sendikalara bırakılması nedeniyle eylemin süreleri farklılık gösterdi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri 1 gün iş bırakırken, bazı bölgelerde eylem 1 saatlik iş bırakmaya döndü. Eylem, yurt genelinde olaysız geçerken, İstanbul’da eyleme katılan sendika üyelerinin tramvay hattını kullanarak yürümeleri nedeniyle Zeytinburnu-Kabataş seferleri aksattı. Ankara’da Ziya Gökalp Caddesi çift taraflı trafiğe kapatıldı. Türk-İş Genel Merkezi önüne kendilerini zincirlemek isteyen, aralarında Tekel işçilerinin de bulunduğu bir grup ise gözaltına alındı.
Tehdit taşeronlaşma
KESK Genel Başkanı Sami Evren, grev ve eylem yapmak için nedenleri bulunduğunu ifade ederek, iş güvencesi istediklerini söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye’deki çalışanların önündeki en önemli tehdidin ‘taşeronlaşma’ olduğunu söyledi. Çelebi, Türkiye’de çalışma yaşamının bir korku filmini anımsattığını ifade ederek, “Son 6 aydaki tablo ortada. 3 işletmede 63 madenci, ihmaller zincirinin, kuralsızlığın, denetimsizliğin ve taşeronlaşmanın sonucunda hayatını kaybetti. İşçi sınıfı, hukuksuzluğun en kötü çalışma biçimlerinin, iş cinayetlerinin kendisine dayatılmasına sessiz kalmayacaktır” dedi.
30 işçi için 1 saat
Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) üye maden işçileri, 30 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasını unutturmamak ve taşeronlaşmaya tepki göstermek amacıyla 1 saat iş bırakma eylemi yaptı. El ve yüzleri kömür karası içindeki işçiler, ölen 30 arkadaşı için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Maden ocağı ağzındaki eyleme destek veren Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Taşeron uygulaması sadece madenlerde değil bir çok iş kolunda da ölümlü iş kazalarını beraberinde getiriyor. Biz işsizliğin, yoksulluğun önlenmesini istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini istiyoruz” dedi. Bazı işçi ve memur konfederasyonlarının tüm yurtta uygulamaya koyacakları iş bırakma eylemi yerine, 1 saatlik iş bırakma kararı almaları nedeniyle protestolar yapıldı.