ILO EYLEM TAKVİMİ İSTEDİ
Türkiye’nin bir an önce örgütlenme özgürlüğü ve hakkının korunmasına yönelik yapılacaklarını görmek istiyor
Uluslararası Çalışma Örgütü Standartların Uygulanması Komitesi, Türkiye’den 87 sayılı sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için yapılacaklar konusunda “kesin zamanı belirten eylem takvimi” istedi.
Ekonomi Servisi – Türkiye, çalışma hayatına ilişkin ILO’nun standartlarına uymadığı için gündemde kalmayı sürdüyor. Uzun süredir bulunduğu Aplikasyon Komitesi’nin gündeminden özel paragrafa geçen ülkeden şimdi de eylem takvimi istendi.
Cenevre’de devam eden 99. Uluslararası Çalışma Konferansı kapsamında yapılan görüşmede, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi. AA’nın haberine göre tüm tarafların görüşünü dinleyen komite, Türkiye’den, 87 Sayılı “Örgütlenme Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkının Korunması Sözleşmesi”nin gereklerini yerine getirmesi için yapılacaklar konusunda, “kesin zaman belirten eylem takvimi” istedi.
Sendikal yasalarda yapılacak değişikliklerin standartlara uygun olması için ILO’nun devam eden yardımının kabul edilmesini isteyen komite, ayrıca yasal ve anayasal mevzuat çalışmaları ve ilerlemelerle ilgili ILO’ya detaylı bir rapor sunulmasını kararlaştırdı.
Komitede hükümet temsilcisi olarak söz alan Zeki Parlak, Türkiye’nin sözleşmeleri ihlal eden ülkeler listesinde yer almasının kendilerini şaşırttığını söylerken, yerli ve yabancı işçi temsilcilerinin ortaya koyduğu görüşlerde şu noktalara dikkat çekildi:
* Türkiye’de 87 sayılı sözleşmeye uyum konusunda gelişmeler var, ancak bir kararlılık bulunmuyor.
* Hükümet “baş döndürücü bir hızla” anayasa değişiklik paketini Meclis’ten geçirdi, ancak 87 sayılı ILO sözleşmesine uygun bir anayasa oluşturulsa dahi, Türkiye’de yasaların uygulanmasına ihtiyaç var.
* Grev ve toplusözleşme konusundaki sıkıntılar giderilmeyi bekliyor.
* Özellikle sağlık ve eğitim alanında sendikal hakların kullanımı konusunda engellemeler ve eksiklikler var. Örneğin geçici sözleşmeyle çalışan öğretmenlerin sendika kurmaları yasak. Hükümet yetkilileri, yasal hükümler aracılığıyla her şeyi kontrol altında tutmaya çalışıyor.
* ILO standartlarına asgari saygı gösteriliyor. Ev hizmetlerinde çalışanlarla çalışan hükümlüler de örgütlenebilmeli.
* Son taslağa göre işkolu düzeyindeki yüzde 10 barajının kaldırılması öngörülürken, yüzde 50 artı 1 işyeri barajı korunuyor. Bununla ortaya çıkacak tek sonuç, işveren güdümlü sendikaların sayısındaki yüksek enflasyon olacak.
* Grev ertelemeleri ve uzun bekleme süreleri son taslakla daha da arttırıldı.
* Özelleştirme nedeniyle işsiz kalanların diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesine olanak sağlayan ve TEKEL işçilerine de önerilen 4/C modeli, ne işçi ne memur sayılan bir ara sınıf oluşturuyor. Bu model 87 sayılı sözleşmeye aykırılık teşkil ediyor.
CUMHURİYET