AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE 2.000 TL FARK ATTI
Açlık sınırı haziranda 18.978 liraya kadar çıktı. Böylece açlık sınırı ile 17.002 liralık asgari ücret arasındaki fark 1.976 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı 61.820 lira oldu.
İktidar asgari ücrete ara zam taleplerini görmezden gelirken, dar gelirlinin hayat pahalılığı karşısındaki mücadelesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) verileri de asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makasın giderek açıldığını yeniden gözler önüne serdi. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcamasının tutarını içeren açlık sınırı, haziranda 18.978 liraya çıkarak asgari ücrete 1.976 lira fark attı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını kapsayan yoksulluk sınırı da haziranda 61.820 lirayı buldu. Böylece yoksulluk sınırı asgari ücretin 3.6 katına çıktı. Bekar bir çalışanın ‘aylık yaşama maliyeti’ de aylık 24.614 TL oldu.
YILLIK ARTIŞ YÜZDE 82
Mutfak enflasyonu aylık yüzde 0.05, on iki aylık yüzde 82.96, yıllık ortalama yüzde 82.02 olarak hesaplandı. Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 3.930 TL, bir önceki yılın aynı ayma göre 8.605 TL arttı. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarında ise sadece son altı ayda 12.800 TL’lik artış yaşandığı ortaya çıktı. Verilerde, dana ve kuzu eti fiyatlarının Kurban Bayramı’nın da etkisiyle bir miktar azaldığı aktarıldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 34 lira olurken, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 57 lira olarak hesaplandı.
ZAM ŞAMPİYONU LİMON
Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün limon oldu. Limonun fiyatında yüzde 65.7’lik artış yaşandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen ay markette 37 ürünün 23’ünde fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü, 2 üründe ise fiyat değişimi olmadığını aktardı. Fiyatı markette en çok artan ürünler listesinde ikinci sırada yüzde 51.2’fik artış ile Antep fıstığının yer aldığını aktaran Bayraktar, “Antep fıstığını, yüzde 44 ile çilek, yüzde 34,3 ile kuru kayısı, yüzde 29.7 ile fındık ve yüzde 24.7 ile nohut takip etti” ifadelerini kullandı,