AĞAÇ YAŞKEN İKNA EDİLİR
NÜKLEER santrallere ilişkin tartışmalar artık ilköğretim öğrencilerinin sınavlarına kadar girdi.
MEB’IN NÜKLEER SORUSU TEPKİ ÇEKTİ
Ağaç yaşken ikna edilir Vural NASUHBEYOĞLU İstanbul ÜLKEMİZDE kurulması planlanan nükleer santrallere ilişkin tartışmalar artık ilköğretim öğrencilerinin sınavlarına kadar girdi. Başbakan Erdoğan’ın nükleer santrallere karşı çıkan ve yol açacağı felaketleri dile getirenlere karşı söylediği "Öyleyse güvenlik için eve Aygaz tüpü de koymamak gerekir.Uçağa da binme. Niye? Düşebilir" sözleri yerini bulmuş gözüküyor. Sakarya Milli EĞİTİM Müdürlüğünün 6. sınıflar için düzenlediği Kazanım Değerlendirme Sınavı, Sosyal Bilgiler testinde ilkokul öğrencilerine nükleer santrallerle ilgili değerlendirme sorusu soruldu. Paragraf analizi olarak sorulan soruda, "Nükleer santraller karbonmonoksit üretmediği için kömür yakan termik enerjiye oranla daha çevrecidir" cümlesi yer alıyor.
YÖNLENDİRİYORLAR
EĞİTİM Sen Sakarya Şubesi EĞİTİM SEKRETERİ Ersel Dede, sorunun nükleer enerjinin çevreye zararlı olmadığını anlatacak şekilde kurgulandığını belirterek "Soruda bir yönlendirme var. ‘Nükleer enerji kömür santralinden daha çevrecidir’ deniliyor. Bu da çocukların bilinçaltına yerleştirilmek isteniyor. EĞİTİM emekçileri olarak buna olumlu bakmamız mümkün değil" dedi. Yapılacak olan nükleer santraller için yoğun bir ikna çabası sürdürüldüğünü, başbakanın da birçok platformda nükleer santrallerin zararlı olmadığına dair konuştuğuna dikkat çeken Dede "Tüm bunlarla birlikte düşündüğümüzde bu sadece bir sorudur, zararı yoktur diyerek geçemeyiz. Sorudaki yaklaşım çocukları yönlendirmek istiyor" dedi.
NÜKLEER POLİTİK TERCİH
İlköğretim öğrencilerine sorulan sorunun dil ve mantık hatalarıyla dolu olduğunu söyleyen İstanbul Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu Üyesi Oya Koca, nükleer enerjinin sadece elektrik üretiminde değil, 1945’te atom enerjisinin miladından beri silah üretimi için de kullanıldığına dikkat çekti. 1945 ile 1998 arasında nükleer güce erişen ülkelerin dünyanın altını üstüne çevirecek, 2053 nükleer bomba denemesi yaptıklarını söyleyen Koca "Nükleer enerji tercihi elektrik ihtiyacı ile değil politik tercihlerle ilgilidir" dedi.
ÖĞRENCİLERE BİLİMSEL GERÇEKLER ANLATILMALI
MERSİN Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santrale karşı mücadele eden Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, çevreci diye nitelenen nükleer santralin 1986’da Çernobil kazası sonucunda 24 yılda dünyada 160 bin kilometre kare alanı kirlettiğini, bu topraklarda yüzlerce yıl tarım yapılamayacağını ve bu kaza sonucu yıllar içinde ölen insan sayısının bir milyona çıktığını anlattı. Fukuşima nükleer santralinin ise vereceği zararın henüz hesap edilemediğinin altını çizen Aslan "Çevreci denilen nükleer santrallerin soğutulmasında kullanılan suyun deşarj olduğu göl veya deniz ekosistemini bozarak doğal hayatı olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla santralin kurulduğu alanda balıkçılık, tarım ve turizm büyük darbe alır, halk sağlığı bozulur" dedi. Milli EĞİTİM Bakanlığının nükleer santraller konusunda öğrencilere bilimsel gerçekleri anlatmasını isteyen Aslan "Bu anlamda Milli EĞİTİM Bakanlığını etik davranmaya çağırıyoruz."