AĞUSTOSTA 201 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi raporuna göre yılın ilk sekiz ayında can kaybı 1255 oldu.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre ağustos ayında en az 201, yılın ilk sekiz ayında 1255 işçi, işverenler tarafından alınmayan önlemler nedeniyle çalışırken yaşamını yitirdi.
Taşımacılık 3. Sırada
En çok iş cinayeti 53 işçinin yaşamı yitirmesiyle inşaat ve yol işkolunda meydana geldi. Bunu 52 iş cinayetiyle tarım ve orman işkolu izledi. Taşımacılık iş kolu 25 ölümle iş cinayetlerinde üçüncü sırada yer aldı.
İş cinayetleri en çok yüzde 26 oranıyla trafik ve servis kazasıyla oldu. Trafik kazası nedeniyle 52 işçi yaşamını yitirdi. Yüksekten düşme nedeniyle 25, elektrik çarpması nedeniyle 25 ve ezilme göçük nedeniyle 24, kalp krizi-beyin kanaması nedeniyle de 24 işçi yaşamını yitirdi.
En az 10 çocuk
Rapora göre iş cinayetinde 14 yaş ve altı dört çocuk işçi, 15-17 yaş arası altı çocuk işçi yaşamını yitirdi. Böylece sadece ağustos ayında en az 10 çocuk işçi yaşamını yitirdi.
Raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı orta vadeli programı (OVP) da eleştiren İSİG, şu ifadelere yer verdi: “Bugün asgari ücret Türkiye işçi sınıfının çoğunluğunun ortalama maaşı haline gelmiştir. Şirket ciro ve kârları ise rekor kırmaktadır. Her işkolunda ve şehirde patronlar kârlarına kâr katmakta bu durum da yoksullaştırma, işçileştirme ve güvencesiz çalıştırma ekseni üzerinden olmaktadır. Devlet ve sermaye bu süreci çocuk yaştan itibaren gerek okulda gerek işyerlerinde dinsel kurallarla, diyanet-tarikat ilişkileriyle ve gerektiğinde de baskıyla, zorla yönetiyor.”