ALICI FİRMA GELİNCE İŞÇİLER BARİKAT KURDU
MUĞLA, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralları ile kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine karşı aylardır mücadele eden işçiler, alıcı firma yetkililerinin Milas´a geldiğini öğrenmesi üzerine harekete geçti.
MUĞLA, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine karşı aylardır mücadele eden işçiler, alıcı firma yetkililerinin Milas’a geldiğini öğrenmesi üzerine harekete geçti.
Dün sabah Milas’ta Yeniköy Linyit İşletmesi Nizamiye önünde bir araya gelen işçiler, müdürlük önünü iki dev iş makinesiyle barikat kurarak kapadı. Daha önce alıcı firmaları işyerlerine sokmama karan alan işçiler, Yatağan’daki Güney Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü önüne de iş makineleriyle barikat kurmuştu.
Türkiye Maden-İş ve TES-İş Yatağan Şube Yöneticileri, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallan ile Yeniköy Linyit İşletmesi’ni satın alan IC İçtaş yetkililerinin bir hafta önce Mlas’a geldiği duyumunu aldı. Araştırma sonucu firma yetkililerinin Mlas’ta bir otelde kurum yetkilileri ile bir araya geldiğini öğrenen iki sendika, yine meydanlara indi.
Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralı ile bağlı kömür ocaklarında çalışan işçiler, dün sabah 8.00’de Milas’taki Yeniköy Linyit İşletmesi Nizamiyesi önünde bir araya geldi.
İşçiler, önce işletme önüne dev iş makineleriyle barikat kurdu ardından İstanbul Mecidiyeköy’deki Torunlar Center’de yaşanan asansör faciasında yaşamını yitiren 10 işçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
GİZLİ GÖRÜŞME
Daha sonra Maden-İş ve TES-İş adına işçilere seslenen Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, işçilerin kararlılığı karşısında işyerlerine giremeyen alıcı firma yetkililerinin Milas’a gelerek bir otelde görüşmeler yapmaya başladığı istihbaratını aldıklarını dikkat çekerek, "Sanmasınlar ki biz bunların farkında değiliz. Nerede kaldıklarını, kimlerle görüştüklerini, isimlerini, cisimlerini hepsini biliyoruz. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin’in açıklaması sırasında alanda bulunan işçiler, "IMF’nin itleri sattırmayız KİT’leri" şeklinde slogan attı.
Anlaşılan o ki bizim vermek istediğimiz mesajı tam olarak algılayamamışlar" dedi. Girgin konuşmasında firma yetkililerine ve "İhale yapıldı, imzalar atıldı, Resmi Gazete’de yayınlandı, iş sadece bir devir sözleşmesine kaldı, bu iş bitti, siz hâlâ neyin kavgasını veriyorsunuz" diyenlere şöyle seslendi:
‘İŞÇİNİN İRADESİ’
"Türkiye bir yandan sermaye için cennet haline getirilirken diğer yandan, emekçiler için cehennem haline dönüştürülüyor. Yapılan özelleştirmeler ve taşeronlaştırmalarla ve yapılamayan denetimlerle, özel sektör iyice serbestleştiriliyor, ölüme götüren ihmaller ‘kader’ olarak meşrulaştırıyor, siyasetle kol kola girmiş olan işadamları kazandıkları imtiyazlar sayesinde istedikleri şekilde gemilerini yüzdürüyor.
Yapılan uygulamalar ve düzenlemelerle iş hayatı işçiler için karabasana döndürülürken, her geçen gün işçinin tabutuna bir çivi daha çakılıyor. İşte Yatağan ve Milas maden ve enerji işçisinin mücadelesi tüm bu yapılanlara karşı, işçi sınıfının ortaya koyduğu bir iradedir. Sömürülen, hak gaspına uğrayan, güvencesiz, kuralsız çalışmaya zorlanan emekçinin isyanıdır. Yatağan ve Milas işçisinin attığı çığlık, tüm Türkiye işçi sınıfının sesidir.
UYANIŞ DİRENİŞİ
"Bu direniş başlangıçtır, uyanıştır, umuttur. Direnişimiz daha önce olduğu gibi şimdi de devam edecek. Emeğe ve emekçiye saygısı olan herkesin, bu kavgaya omuz vermesi emeğin yarınları açısından hayati öneme sahiptir."
Santral’daki giriş ve çıkışların işçilerin elinde olacağını vurgulayan Girgin, santral önlerinde nöbet tutan işçileri çoğaltacaklarını, alıcı firmaları işletmelere sokmayacaklarını dile getirdi. İşçiler, yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan attıktan sonra dağıldı. Öte yandan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın YEAŞ müdürlerini Ankara’ya görüşmeye çağırdığı da öğrenildi.