ALIM GÜCÜ EN DÜŞÜK ÜLKEYİZ
Asgari ücret temel ihtiyaçları karşılamaktan uzaklaşırken alım gücü de birçok ülkenin gerisine düştü.
CHP’li Ağbaba’nın çalışmasına göre Türkiye’deki asgari ücretli AB’dekilerden çok daha az ürün alabiliyor.
Bazı AB ülkelerindeki asgari ücretlinin alım gücünü Türkiye’deki yurttaşlarınkiyle kıyaslayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, vatandaşların her üründe AB vatandaşlarının gerisinde kaldığını tespit etti. Çalışmaya göre, AB’deki asgari ücretli, Türkiye’dekilerden çok daha fazla yumurta, süt, yağ, et, şeker gibi ürünlerden alabiliyor.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a göre Avrupa’da rafların boş olduğunu ve insanların alışveriş yapamadığını anımsatan CHP’li Ağbaba, “İktidarın algısına kalsa Avrupa’da çalışanlar acından ölüyor. Ama ne gariptir ki Avrupa ülkelerindeki alım gücüyle kendi ülkemizdeki alım gücünü kıyaslamak işlerine gelmiyor” dedi.
Asgari ücretlilerin alım gücünü ortaya koyan bir çalışma hazırlayan Ağbaba, “Almanya’da 1811 avro asgari ücretle 8231 adet yumurta, 1146 kg pirinç, 1509 Kg patates alınabilirken Türkiye’de asgari ücretle sadece 2679 adet yumurta, 161 kg pirinç ve 550 kilogram patates alınabiliyor. Fransa’daki bir asgari ücret ile 230 kilogram tavuk, Belçika’daki bir asgari ücret ile 317 kilogram ve Yunanistan’da bir asgari ücret ile 372 kilogram tavuk alınabiliyorken Türkiye’deki asgari ücret ile sadece 141 kg tavuk alınabiliyor” ifadelerini kullandı.
GIDA ENFLASYONU AVRUPA’DAN 7 KAT FAZLA
“Fransa’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 1297 litre daha fazla süt alabilirken, komşu Yunanistan’da bir asgari ücret ile bizim asgari ücretimize göre 270 litre daha fazla süt alabiliyor” diyen Ağbaba, çalışmasında ayrıca şu tespitlerde bulundu:
“İktidara göre ne hikmetse Avrupalılar acından ölüyor, bizde ise her şey güllük gülistanlık, açlık sınırının ortalama 2 bin TL altında kalan asgari ücretlimiz bolluk içinde yaşıyor. Türkiye’de gıda enflasyonundaki yıllık artış son TÜİK verilerine göre 99,05. Yani Türkiye’de gıda enflasyonunda yaşanan artış son bir yılda üç haneye dayanmış durumda. Avrupa bölgesinde ise yıllık gıda enflasyonu artışı ise son olarak yüzde 13,8 olarak hesaplandı. Yani bizim yıllık gıda enflasyonu artışımız Avrupa bölgesindeki ortalama yıllık gıda enflasyonu artışından 7,17 kat daha fazla. Türkiye hem yüksek enflasyonda hem de gıda enflasyonda tüm Avrupa ülkeleri içerisinde birinciliği hiç kimseye kaptırmazken, iktidar ise sürekli olarak çarpıtma ve algı peşinde. Savaştaki Rusya’dan 6,8 kat, Ukrayna’dan ise 3,2 kat daha fazla enflasyona sahipken, tüm dünya bizim ekonomi modelimizi takdir ediyor yalanlarına da kimsenin inanmasını beklemesin.”