ALPLERDEN DOĞAN UMUT……
Uluslararası dayanışmanın önemini insan başına gelince anlıyor.
Uluslararası dayanışmanın önemini insan başına gelince anlıyor.
Ve hele de bir uluslararası üst örgüte ihtiyaç duyduğumuzda – Uluslararası dayanışmayı – emek cephesinden harekete geçirmeyi başarabilecek deneyim ve inanç varsa bu yapı daha da anlam, daha da bir önem kazanıyor.
Biz sendika olarak Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) üyesiyiz. Uzun yıllardır da TekGıda bölgesel ve Uluslararası Gıda örgütleri ile ilişkilerini aktif üye olarak da sürdürmekteyiz.
Ancak, işin doğrusu bu Uluslararası örgütlerle ilişkilerini 70’li yılların sonundan itibaren adeta karşılıklı ziyaret veya Genel Kurul toplantıları dışında herhangi bir içerik kazanamamış. Tabiri caizse durgun ve anlamsız bir süreç yaşanmıştır. Ta ki 2000’li yılların başında Danone örgütlenmesine kadar.
Danone örgütlenmesi uzun soluklu ve örnek bir mücadele olarak sendikamız tarihinde ve işçi sınıfı mücadelesinde yerini almıştır.
Örgütlenmenin başlangıcından masaya oturularak TİS sürecinin sonuna kadar işten atılanlar eylemlerle geçen zaman 4,5 yıl.
… ve bu 4,5 yılın finali (IUF) Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası Genel Kurulu’nda yaşanan bir olayla ve Genel SEKRETERİn girişimiyle yaşanmıştı. İşte bu olay, basit gibi görünen bir olay bize uluslararası yapılanmanın ve dayanışmanın anlamını anlatmaya yetmişti.
O günden bugüne; Danone’den, Nestle’ye, Sofra’dan (Compas), LSG-SKY’ya varana kadar ulus ötesi şirket örgütlenmelerinde önemli işbirlikleri ve ortak çalışmalar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.
Hele hele 78 günlük Ankara Tekel eyleminde sendikamıza gelen dayanışma mesajları ve Dünya’nın değişik merkezlerinde gerçekleştirilen dayanışma eylem ve etkinlikleri adeta bize bu süreçte doping etkisi yapmıştır.
Dile kolay yüz yirmi sekiz ülkeden mesaj ve destek yağmıştır. Bu tür bir dayanışma Türkiye işçi sınıfı mücadele tarihinde ilk olmuştur. Bu bile başlı başına uluslararası dayanışmanın günümüzde hangi boyutlarda olduğunu ve öneminin bir göstergesi olmaya yetmektedir.
İşte böyle bir süreçte (31 Mart –1 Nisan 2011) IUF öncülüğünde Dünya’nın değişik ülkelerinde 129 sendika başkan ve yöneticisinin katılımıyla Cenevre’de Alplerin dağında bir umut yaratıldı.
Bu umut; uluslararası sermayenin, ucuz emek sömürüsüne karşı örgütlenmede uluslararası dayanışmanın sağlanmasının adıydı. Onun için de yazının başlangıcının böyle olması uygun olur diye düşündüm.
Gerçekten önemli ama aynı oranda da güçlü bir irade sergilendi bu toplantı boyunca. Başta “içecek”ten, “gıda”ya, “catering”ten, “hizmet sektörü”ne ulus ötesi şirketlerde ve Dünya’nın her yerinde örgütlü olmanın önemi ve dayanışmada izlenecek yöntemler konuşuldu.
Ulus ötesi şirketlerin örgütlenmelere karşı “çerçeve sözleşmelerin yapılması, var olanların etkin şekilde kullanılmasının takibi” uluslararası örgütlenme için öncelikli koşul olarak hem fikir olunan konu başlığı. Bu başlığa uygun olarak da şirketlerin değişik ülkelerde değişik uygulamalara karşı IUF izleyeceği yol üzerinde mutabakatlar sağlandı.
Bizim; sendika olarak, başta verdiğim örnekte de görüldüğü gibi yaşadığımız deneyim aslında “Örgütlenme için uluslararası dayanışma” konusunun sendikalarımızın geleceği açısından önemi daha da belirginleşmektedir.
O zaman …..
Bugüne kadar sürdürülen uluslararası ilişki boyutunun yetersizliğini kabul ederek, bizlerde uluslararası ilişkiler ve uluslararası dayanışmada yeni bir aşamaya geçmenin gerektiğini kabul etmeliyiz. Ve örgüt yapımızı buna göre yeniden planlamalıyız.
Ancak kabul etmek gerekir ki bu ilişkiler kurgulanırken, emek eksenli ve işçi sınıfının ideolojik duruşu göz ardı edilmeden, direngen bir mücadele biçimini de göz ardı etmemek gerekir. Aksi takdirde bu ilişkiler emeği, sermayeyi korumasız bırakmaya devam ederken, arkasından gelecek başarısızlıklarda sendikal örgütlenmede karamsarlığa yol açar; ki bu da uluslararası dayanışmanın sorgulanması … ve yine bu da başa dönmemize yol açar.
İşte bu ve benzeri konular üzerindeki tartışmalar ve sonuçlardı, bizi umuda sevk eden. Yaşanmış örneklere de baktığımızda, ki (en yakını Pakistan Coca-Cola ‘da yaşandı) geleceğin işçi sınıfı ve örgütlü yapının güçlenmesi açısından da önemli bir dönemi bu toplantı ile başlatmış oluyoruz.
IUF öncülüğünde gerçekleşen bu toplantı iyi hazırlanmış başarılı bir toplantıydı. Genel Sekreter Ron Oswald ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.