Genel Maden işçileri Sendikası, Zonguldak’ta yaşayan bir çalışan, bir ev hanımı, iki çocuklu toplam dört kişiden oluşan çekirdek ailenin aylık gıda harcamasını hesapladı. Buna göre gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.76 oranında arttı. Araştırmaya göre aynı dönemde mutfaktaki yıllık artış yüzdel 13.30 seviyesinde gerçekleşti.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.76’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 13 lira ek yük getirdi. Buna göre Aralık 2017’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması bin 514 lira oldu. Geçen yıl Ocak 2017 döneminde ise mutfak harcaması bir önceki yıl ocak ayına göre yıllık bazda yüzde 13.86 oranında artmıştı. Aynı dönemde mutfak gideri ise bin 240 lira 45 kuruş olmuştu.
GEÇİM DÜZEYİNDE ARTIŞ
2018 Ocak ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı aylık 28 lira 45 kuruş artış ile 3 bin 879 lira 69 kuruş oldu.
Ocak 2018-Aralık 2018 dönemini kapsayan ve bin 603 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret dört kişilik bir ailenin sadece mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi. Bin 603 lira alan asgari ücretli, gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.
Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Ocak 2018 gıda harcamasında özellikle sebze, süt ürünleri ve yağ ve yağlı ürünler grubundaki artışlar etkili oldu. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ocak 2018’de şu değişimler gözlemlendi.
EN YÜKSEK ARTIŞ BALIKTA
Süt ürünleri grubu; bu grupta aylık ortalama artış yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazında, pastörize süt fiyatı yüzde 7.4, beyaz peynir yüzde 7 zam gören ürünler oldu. Kırmızı et ürünlerinde grup bazında fiyatlarda yüzde 2 civarında gerileme oldu. Ocak ayında en yüksek artışlarının yaşandığı grup balık ürünleri grubu oldu. Bu grupta aylık artış oranı yüzde 20 seviyesinde oldu. Tavuk eti fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2 oranında arttı. 2018 Ocak ayı itibarıyla özellikle bakliyat ürünlerinde yapılan ithalatın etkisiyle yüksek oranlı fiyat düşüşleri yaşandı. Bakliyat grubunda ortalama yüze 10 civarında fiyat düşüşleri tespit edildi