AVRUPA’DA GREVLER DALGA DALGA
AVRUPA´DA GREVLER DALGA DALGA
Avrupa kıtası dün grevlerle sarsıldı. Üç ülkede milyonlar sokaklara çıktı. Fransa’da emeklilik yasası, Romanya’da tasarruf bahanesiyle kamu ücretlerinde yapılan kesintiler protesto edildi. İspanya’da da madenciler grevdeydi
Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna karşı sendikaların çağrısı üzerine alanlara çıkan çalışanlar Sarkozy hükümetini protesto etti. Emeklilik yaşını 60’tan 62’ye yükselten yasayı protesto için CGT, CFDT, CFTC, CFE/CGC, FSU ve Unsa gibi sendika ve sendika konfederasyonlarının çağrısı üzerine milyonlar alanlara çıktı.
Sendikaların gerçekleştirdiği eyleme öğrenciler ve sol örgüt ve partiler de büyük destek verdi. Sendikalar hükümetin “haksız” emeklilik reformunun yanı sıra yıl sonuna kadar eğitim alanında 16 bin iş birimini ortadan kaldırmayı öngören eğitim politikasını da protesto etti.
Parlamentoda 11 Eylül günü yapılan oylamada kabul edilen reform yasal emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarıyor. Buna göre 2018’den itibaren tüm Fransızlar 62 yaşına kadar çalışacak. Proje tam emeklilik hakkından yararlanma yaşını 65’ten 67’ye yükseltmeyi öngörüyor. Yasanın 5 Ekim’de Senato’ya gelmesi bekleniyor.
FATURAYI PATRONLAR ÖDESİN
Romanya’da ise kamu çalışanları sokaklardaydı. Hükümet, ekonomik krizden çıkmak bahanesiyle çalışanların maaşlarında indirim teklifini masaya getirince kamu çalışanları sokaklara döküldü. Romen çalışanlar kemer sıkma politikalarına geçit vermeyeceklerini açıklarken, binlerce gösterici hükümet karşıtı sloganlar attı.
Kamu emekçileri krizin kendilerinin çıkarmadığını bu nedenle krizin faturasını ödemek istemediklerini söyledi. Çalışanlar faturanın krizi çıkaran patronlara ve bankalara ödetilmesini istedi. Kriz sonrası Rumen ekonomisi, yüzde 7 küçüldü. Hükümet, IMF ve Avrupa Birliği’nden 26 milyar dolar borç aldı ancak fazlası lazım. Krizden çıkış için sadece gelecek yıl en az 8 milyar dolar gerekiyor.
5 BİN MADENCİ GREVDE
İspanya’da ise maden ocaklarının yoğun olduğu Asturias bölgesinde 5 bin işçinin dün greve başladığını duyuran sendikalar, grevin ilk aşamada 4 gün süreceğini açıkladı. Maden işçileri, sektöre yardımların devam etmesi ve alacaklarının ödenmesi talebiyle grev yapıyor. İspanya’da demokrasi tarihinde maden işçilerinin ikinci kez düzenlediği yürüyüşte, yaklaşık 250 kömür işçisi ailelerini de yanlarına alarak seslerini duyurmaya çalışıyor.
”Kara yürüyüş” adı verilen yürüyüşe katılan işçiler, sorunlarının 29 Eylü’le kadar çözülmemesi halinde Madrid’e, o da yetmezse Brüksel’e kadar yürüyeceklerini söylüyor. İşçilerin haklı olduğunu söyleyen Endüstri Bakanı Miguel Sebastian ise hükümet tarafından verilen yardımı işçilere ulaştırmayan firmaları suçladı ve AB’nin kömür işçilerine yardımı öngören yasayı çıkaracağını belirtti.
Maden işçileri, AB’nin kömür madeninde çalışanlara verilen yardımı 2014 yılından itibaren kaldırmak istemesi, bazı işçilerin birkaç aydır maaşlarını alamaması, hükümetin vadettiği yardımların verilmemesi ve 2006-2012 Kömür Stratejisi Ulusal Planı’nın uygulanmasında eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle sokaklara döküldü.
Kaynak: Birgün Gazetesi