BAKAN’IN BİR YANINDA TÜRK-İŞ BİR YANINDA MEDYA-İŞ
Enerji Bakanı Taner Yıldız´ın açılışını yaptığı resim sergisinde, Bakan´ın bir yanında Türk-Iş Başkanı Mustafa Kumlu diğer yanında da Türk-İş´e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikasını hedef alarak kurulan Medya-İş Genel Başkanı Gürsel Eser´in bulunması dikkat çekti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın açılışını yaptığı resim sergisinde, Bakan’ın bir yanında Türk-Iş Başkanı Mustafa Kumlu diğer yanında da Türk-İş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikasını hedef alarak kurulan Medya-İş Genel Başkanı Gürsel Eser’in bulunması dikkat çekti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı (AA) Foto Muhabiri Cem Özdel’in çektiği, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’nde yeraltında çalışan maden işçilerinin fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışını yaptı.
Açılışta Bakan Yıldız’ın bir yanında Türk-lş Başkanı Mustafa Kumlu diğer yanında da Türk-îş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikasını hedef alarak kurulan Medya-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Gürsel Eser vardı.
‘Baskı sonucu olağanüstü genel kurula götürülmüştü’
Medya-İş Sendikası, AA’da yetkili Türk-İş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye çalışanların ajans yönetimi tarafından baskılarla sendikadan istifa ettirildiği dönemde kurulmuştu.
Medya-İş’in kuruluşunu ilan ettiği dönemde TGS’de de yönetime muhalif olanlar tarafından Olağanüstü Genel Kurul çalışmaları başlatılmış ve sendika 14-15 Nisan 2012 tarihlerinde Olağanüstü Genel Kurulu’nu yapmıştı.
AA yönetimi tarafından yeni kurulan Medya-lş Sendikası’na da tam destek açıklamaları yapılmıştı. TGS üyelerine yapılan baskılar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın AA’dan sorumlu olmasının ardından başlamış ardından devreye AA Genel Müdürü Kemal öztürk girmişti.
Hatta AA Genel Müdürü, işi bu tasfiye operasyonunu yazan gazetelere bile yanıt vermeye kadar götürmüş, "Medya-İş’i siz de kurumlarınızda örgütleyin" demişti.
GMİS: Medya-lş’ten haberimiz yoktu
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun da bulunduğu sergi açılışına Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da katıldı. Alabaş daha sonra yazılı açıklama yaparak sergi konusunda eksik bilgilendirildikleri belirterek şunları kaydetti:
"TÜRK-İŞ’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) örgütlü olduğu bir iş yerinde karşı örgütlenme çalışmalarını sürdüren ve TÜRK-İş’e bağlı kardeş sendikamız TGS’yi hedef alan bir sendikanın bu etkinliğinde hiçbir şekilde katkımız ve işbirliğimiz olmamıştır. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, sağlıklı bilgilendirme yapılmadığı için sergi açılışında bulunmuşlardır."
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise henüz bir açıklama yapmadı.
Hey Tekstil işverenine gözaltı
İstanbul MALİ Şube ekiplerinin "hayali ihracat" kapsamında 1 Mayıs sabahı gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilenler arasında Hey Group Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Sıtkı Bektaş’ın da olduğu ortaya çıktı.
Hey Group bünyesinde tekstil başta olmak üzere turizm ve dış ticaret şirketleri bulunuyor, istanbul’da bulunan Hey Tekstil Fabrikası’nda 3 ay önce 420 işçi işten çıkarılmış, işçilerin 3 aylık ücretleri ve tazminat hakları ödenmemişti. İşçiler bunun üzerine 9 Şubat’tan itibaren direnişe geçmişti.
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün geçen yılın ortasında başlattığı soruşturma 10 aya yakın bir süre devam etti. Şüpheliler, hayali ihracat, rüşvet almak vermek ve resmi evrakta sahtecilik iddiaları ile suçlanıyor.
Sabah işe gittiler boş binayla karşılaştılar
Zonguldak’ın Çaycuma Ilçesi’ndeki tekstil fabrikasının sahibi, yaklaşık 150 işçinin 2-3 aylık ücretini ödemeden gece işyerindeki makine ve kumaşları kamyona yükleterek ortadan kaybolduğu öne sürüldü.
Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Ünver Tekstil’de çalışan işçiler, sabah işe gittiklerinde boş bir binayla karşılaştı. Çalıştıkları makineler ile fabrikadaki kumaşların yerinde olmadığını gören işçiler, işyerinin soyulduğunu düşünerek fabrika sahibi Murat K.’yı aradı.
Kimisinin 2, kimisinin 3 aylık alacağı bulunan işçiler, Murat K.’nın telefonunu açmaması üzerine durumdan şüphelenerek gece bekçisi ile görüştü. Bekçinin, gece fabrikaya gelen Murat K.’nın kendisini evine gönderdiğini söylemesi üzerine patronlarının fabrikayı boşaltıp gittiğini anladıklarını söyleyen işçiler, durumu polise bildirdi.
İşçilerden suç duyurusu
Polisin yaptığı incelemede fabrikanın güvenlik kameralarının gece kapatıldığı belirlendi. Çevredeki diğer işyerlerinin güvenlik görevlileriyle görüşen polis, gece bir kamyonun sanayi sitesinden çıktığını öğrendi. Polis, fabrika sahibine ulaşabilmek için çalışma başlatırken, maliye ekipleri de fabrikada inceleme yaptı, işçiler ise ücretlerini alamadıklarını söylediler ve patronları hakkında toplu halde adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu, işçiler, patronlarının son aylarda işlerinin iyi gitmediğini, ücretlerini ödemeyi aksattığını, buna rağmen çalışmaya devam ettiklerini söyledi.