BAKLİYATA ZAM KAPIDA
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, son dönemde kurlarda görülen hızlı artışın en geç 6 ay içerisinde bakliyat ürünlerine zam olarak yansıyacağını söyledi.
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, son dönemde kurlarda görülen hızlı artışın en geç 6 ay içerisinde bakliyat ürünlerine zam olarak yansıyacağını söyledi. Pirinç rekoltesi bu yıl iyi olacağı için fiyatlarda aşırı bir artış beklenmediğini anlatan Erdoğan, “Mayıs’ta 2.30 TL olan kırmızı mercimek şimdi 4.20 TL’ye çıktı.
Nohut 3.70 TL civarında ama üretimde kayıp olduğu belirtiliyor. Fiyatın artma belirtisi var. Kuru fasulyede fiyat geriledi. Üründe bu yıl da bir miktar kayıp var gibi. Türkiye bakliyatta ithalatçı konumda bu da fiyatları etkiliyor’’ dedi.
YATIRIMLAR ERTELENDİ
İstanbul’da gazetecilerle biraraya gelen Erdoğan, siyasi ve ekonomik belirsizlik yüzünden yenileme yatırımlarının yanında, çeltikten enerji üretmek için gerçekleştirecekleri yatırımı da ertelediklerini ifade etti. Trakya’daki tesislerine yapmayı planladıkları ama ertelemek zorunda kaldıkları yatırımların değerinin toplamda 10 milyon avro olduğunu söyleyen Mehmet Erdoğan, “Yatırımlada dövizin payı yüzde 90 civarında. Dövizin bu kadar yükseldiği bir dönemde iş dünyası yeni yatırım yapmaz’’ şeklinde konuştu.
Dövizdeki artışın ekonomik bir açıklaması olmadığını savunan Erdoğan, “Dış gelişmeler bunu desteklemiyor. Daha çok içerideki siyasi belirsizliğin yansımasından kaynaklı’’ değerlendirmesinde bulundu.
ÜRETİM YARIYA DÜŞTÜ
1990’lı yıllarda 2 milyon ton civarında bakliyat üretimi yapan Türkiye’nin, 2014 yılında 1 milyon 100 bin ton bakliyat ürettiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi: “Bakliyat üretiminin normalleşmesi için üreticiye verilen desteklerin artırılması ve üreticinin korunması gerekmektedir. TÜİK rakamlarına göre son 20 yılda çiftçimiz yaklaşık 27 milyon dekar hububat-bakliyat ekim alanını ekmekten vazgeçti. Fiyatlar yükseldiğinde tarımı konuşmaya başlıyoruz, ithal ürünlere can simidi gibi sarılıyoruz, ama fiyatlar düştüğünde tarımı unutuyoruz. Dövizdeki hareket girdi maliyetlerini arttırıyor. Dolayısıyla, üretim maliyetleri arttığı için üretici zorlanıyor.”
GIDAYI PARA İLE SATIN ALAMAZSINIZ!
2015 yılı iklim koşullarının elverişli seyretmesi nedeniyle üretimde ciddi bir artış görüldüğüne ancak küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki yıllarda üretim miktarının değişebileceğine vurgu yapan Mehmet Erdoğan, şu uyarılarda bulundu: “Mercimek ihraç ederken şimdi mercimek tüketimi bile olmayan Kanada’dan ithal ediyoruz. Para insanlar için her şeyi satın alır ama gıda söz konusu olduğunda adam satmıyor. Ülkeler iç piyasasını korumak için ihraç etmiyor. 2008’de Endonezya, 2 milyon ton pirinç ithal etmek ihale açtı, kimse teklif vermedi.
Tarıma bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Eğer iklim değişikliğine engel olacak önlemler alınmazsa, 2050 yılına doğru dünyanın tamamında çok önemli verim kayıpları olabileceği kaydediliyor. Parametrelerin değişmemesi durumunda ve özellikle iklim değişikliğinin, tarımsal arazilerin azalmasının önüne geçecek önlemler alınmazsa, 2100 yılına doğru ise çok ciddi bir gıda krizi yaşanacağı öngörülüyor.”