BAŞKA BİR SGK MÜMKÜN
KESK, DİSK, TTB ve TMMOB yarın gerçekleşecek SGK 3. Genel Kurulu öncesi bir basın toplantısı düzenleyerek sosyal güvenlik sisteminin nasıl işletilmesi gerektiği konusunda görüşlerini açıkladı.
KESK, DİSK, TTB ve TMMOB yarın gerçekleşecek SGK 3. Genel Kurulu öncesi bir basın toplantısı düzenleyerek sosyal güvenlik sisteminin nasıl işletilmesi gerektiği konusunda görüşlerini açıkladı.
Dört kurum adına ortak açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, “Emekçilerin öz yönetimine bırakılan, emekçilerin birikimi ve emeği üzerinde hükümetlerin, sermayenin rant sağlayamadığı bir sosyal güvenlik sistemi ve kurumunun oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi. SGK’nın kurulduğu 2006 yılından sosyal devlet anlayışının hiçe sayıldığını ifade etti. AKP Hükümeti’nin sağlık alanında yaptığı düzenlemelerin sağlığı piyasaya açtığını belirten Ekici, ‘sağlıkta dönüşüm’ projesinin bu çerçevede uygulamaya sokulduğunu dile getirdi.
BÜYÜK FATURALAR
SGK’nın emekçilerin haklarını koruyup, çıkarlarını gözeten bir kurum olarak işlev görmediğini ifade eden Ekici, “Hükümetin tüm talimatlarını yerine getiren bir işleyişe sahip olduğu iddiası kuruluş yıllarından bellidir. Günümüze uzanan süreçte milyonlarca vatandaş hala sağlık güvencesinden mahrum, sosyal güvenlik sistemi altında sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaş ise yüklü faturalarla karşı karşıya” dedi.
Alınan katkı paylarının ve ilave ücretlerin AKP’nin parasız ve eşit bir sağlık hizmeti anlayışına sahip olmadığını ortaya koyduğuna vurgu yapan Ekici, “Ülkemizde yaşanan gelir adaletsizliği düşünüldüğünde devletin sosyal devlet ilkesiyle ‘İnsan onuruna yakışır’ bir hayatı sağlamasında önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır. Fakat 2006 yılında kurulan SGK yapılanmasından sonra görülmektedir ki, sosyal güvenlik sistemi tüm birikmiş sorunlarını büyüterek işlevsizleştirmekte, piyasacı anlayışa terk etmektedir” eleştirisini yaptı.
SON BEŞ YILDA SAĞLIKTA NELER YAŞANDI?
Ekici, 2006’dan bu yana sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladı:?
* Çalışma çağındaki nüfus istihdama katılamadı. Düşük gelirli kesimler sosyal güvenlik kapsamı dışında.?
* Sağlık bütçesine ayrılan kaynağın önemli bir bölümünün ilaç şirketlerine, özel hastanelere, taşeron şirketlere aktarılması bütçe açığı arttı.
* Yüksek katkı payları ve hastalara ilave ücretler getirildi.?* Hastanelerin ticarethaneye dönüştürülmesini hedefleyen Kamu Hastane Birlikleri uygulaması getirildi.
* 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunuyla emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler için 60 olmasına karşın AKP, 5510 sayılı SSGSS Kanunuyla 2035’ten itibaren kademeli artışla birlikte 2048 yılında hem kadın hem de erkeklerin emeklilik yaşını 65’e çekti. (İstanbul/EVRENSEL)