BDP’DEN ASSAN GIDA İŞÇİLERİ İÇİN SORU ÖNERGESİ
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’den haksız uygulama için araştırma istedi.
BDP’den Assan Gıda işçileri için soru önergesi
ANKARA – BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Balıkesir’in Susurluk ilçesinde Kingtom markasıyla konserve üretimi yapan Assan Gıda’da 22 işçinin sendikalı oldukları için işten çıkarılmasını Meclis’e taşıdı.
Assan Gıda’da çalışan 22 işçinin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılması ve sonrasında yaşananlara ilişkin Meclis’e soru önergesi veren BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’den haksız uygulama için araştırma istedi.
Önergede şunlar belirtildi: “Balıkesir’in Susurluk ilçesinde Kingtom markasıyla konserve üretimi yapan Assan Gıda’da çalışan 22 işçi sendikalı oldukları için işten çıkarıldığı basına yansımıştır. Kuralsız çalışma koşullarına karşı en doğal hakları olan sendikal mücadeleyi tercih eden işçiler, Assan Gıda’nın işten çıkarma saldırısına karşı direnişe başlamışlardır. 17 Mayıs 2010 tarihinde yaşadıkları haksızlığı protesto etmek için fabrika önünde eylem yapan işçilere Tek Gıda-İş sendikası ile kendilerine yapılan bu haksız uygulamaya karşı tavır almışlardır. Tek Gıda-İş Sendikasından Ömer Seyfettin Atılgan yaptığı açıklamada, uluslararası iş yapan büyük bir firma olan Assan’da kuralsızlığın ve ağır çalışma koşullarının hakim olduğunu söylemiştir. Sendikalı olduğu için işten atılmalar daha önce Mersin Üniversite Hastanesinde, Bilgi Üniversitesi’nde ve pek iş kolundaki şirketlerde meydana gelmiştir. Sendikalı olmak yasalarla düzenlenip her işçinin, çalışanın hakkı olmasına rağmen, ne yazık ki krizle birlikte işverenler bu konuda daha da acımasız davranmaya başlamıştır.Sosyal devlet anlayışı içerisinde, işçilerin kendi ekonomik ve sosyal haklarını korumalarına zemin hazırlamak hükümetin en temel görevi olmalıdır.”
Tuncel, Bakan Dinçer’e şu soruları yöneltti:
1. Balıkesir’deki Assan Gıda şirketinde 22 işçinin işten çıkarılma nedeni nedir? Bakanlık olarak sendikalı oldukları için işten çıkarıldığına dair haksız uygulama iddasını araştırdınız mı? Sendikalı olduğu için işten atıldılarsa, işçilerin mağduriyetlerini gidermek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
2. İşçilerin ağır ve sağlıksız koşullarda çalıştığı iddiaları üzerine şirket denetlenmiş midir?
3. İşçilerin çalıştıkları iş yerinden sendikalı oldukları için atılmaları Anayasa’nın eşitliği düzenleyen 10. Maddesine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?
4. Bakanlığınıza işten çıkarmalarla ilgili son üç yılda kadar gelen kaç şikayet ya da başvuru bulunmaktadır? Başvuru nedenleri nedir?
5. İşverenlerin sendikalı işçileri basit bahanelerle işten atmalarının önüne geçilebilmesi için somut ne gibi adımlar atacaksınız?
6. İşten çıkarılmalara ilişkin bakanlığınızda çalışanların neden çıkarıldığı hakkında veri var mıdır? Bu nedenlere göre son iki yılda kaç çalışan işten çıkarılmıştır?
7. Örgütlenme ve sendikalı olma hakkının yasalarla güvence altına alınmış olmasına rağmen, bir çok işçi sendikalı oldukları için tehdit altında bulunmakta, işlerinden olmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, Türkiye’de işçilerin örgütlenmelerinin önündeki engelleri kaldırmak için ne gibi somut adımlar atmayı düşünüyorsunuz?
8. Şirketlerin ve işverenlerin işten çıkarmalarda tamamen işveren çıkarlarına dayalı hareket etmeleri durumunu kurumunuz denetlemekte midir? Yapılmıyorsa bir denetim mekanizması oluşturmanız söz konusu mudur?
9. Bugüne kadar işten çıkarmalar ve sendikalaşmayla ilgili sorunlarla ilgili önergelerle Meclis gündemine taşımamıza rağmen, somut adım atılmamasının nedeni nedir?