BEKLEMEYE DEVAM / CUMHURİYET GAZETESİ
Başbakan’ın TEKEL?işçileri konusunda Türk-İş Başkanı ile yaptığı görüşmeden net sonuç çıkmadı. Erdoğan, ilgili bakanların çalışma yapması için talimat verdi
Başbakan’ın TEKEL?işçileri konusunda Türk-İş Başkanı ile yaptığı görüşmeden net sonuç çıkmadı. Erdoğan, ilgili bakanların çalışma yapması için talimat verdi
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – TEKEL işçilerinin sesine 45 gündür kulak tıkayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son teklifini sunmak üzere Türk-İş’ten “biraz daha süre” istedi. Erdoğan’ın talimatı üzerine ilgili bakanlar hafta sonuna kadar seçenekler üzerinde çalışacak. Bu süre boyunca işçiler soğuk havada beklemeye devam edecek.
Başbakan Erdoğan, eylemlerinin 45. gününde TEKEL işçilerinin taleplerini dinlemek üzere Türk-İş heyeti ile bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Sekreter Ergün Atalay ve Genel EĞİTİM SEKRETERİ Nihat Yurdakul’u kabul eden Erdoğan, daha sonra görüşmeye Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile MALİye Bakanı Mehmet Şimşek’i de çağırdı. Bu sırada TEKEL işçileri de soğuk çadırlarına yerleştirdikleri küçük televizyonların başında görüşmeden çıkacak olumlu bir gelişmeyi merakla bekledi. Ancak yaklaşık 2 saat süren görüşmeden işçilerin soğuk gününü ısıtacak bir sonuç çıkmadı. Resmi Konut’tan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Kumlu, Başbakan’ın yeni bir çalışma yapılması için ilgili bakanlara talimat verdiğini, çalışmanın sonuçlanmasının ardından kendilerini tekrar çağıracağını söyledi.
İki Bakan’a talimat
Kumlu, şöyle konuştu: “Sayın Başbakan ile 45 gündür bu sokaklarda, soğukta, ayazda, kadın-erkek Türk-İş’in önünde eylem yapan arkadaşlarımızın sıkıntılarını konuştuk. Sayın Başbakan MALİye Bakanı Mehmet Şimşek ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya talimat verdi. Onlar da geldi beraberce, müzakere ettik. Tabii bir çalışmayı gerektiriyor. Bu anlamda bu hafta sonuna kadar bu çalışmanın neticesini görünce Başbakan çağıracak, oturup değerlendireceğiz.”
Kumlu, gazetecilerin bir sonraki görüşme için umutlu olup olmadıkları yönündeki soruları üzerine “Burada umutluyuz, olumlu, olumsuz gibi ifadeler kullanıp sonradan bir olumsuzluk olursa yanlış anlaşılır. Çalışmayı gördükten sonra sizlerle tekrar paylaşırız” diye konuştu.
‘Önce sonuç alalım’
Kumlu, bir gazetecinin “Türk-İş’in önünde dünden bugüne değişen bir şey olmayacak mı” sorusuna da “Neticeyi almadan oradaki insanlara bir şey söyleyemeyiz. Sayın Başbakan’ın onun için ‘3-5 gün içinde bu işi halledin’ demesinin nedeni de bu” yanıtını verdi. Kumlu, hükümetin 4-C uygulamasından geri adım atıp atmadığı yönündeki soru üzerine de, “Arkadaşlarımızın özlük haklarıyla başka kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılmaları. Ama bu bir maliyet gerektiriyor bunların hesabı yapılacak. Bununla ilgili yorum yapmak yanlış olur” dedi.
Kumlu, görüşmenin ardından Türk-İş Genel Merkezi’ne gelerek, binanın balkonundan işçilere hitaben konuşma yaptı. Türk-İş olarak her şeyleriyle işçilerin yanında olduklarını ifade eden Kumlu, “Zaman zaman, ‘Kumlu istifa’ denilmesine rağmen, hiç yadırgamadım. Bu bizim görevimiz” dedi. Erdoğan’la yaklaşık iki saat görüştüklerini belirten Kumlu, Erdoğan’ın Şimşek ve Yazıcı’ya “Pazartesiye kadar benim önüme çalışmalarınızı getirin. Sonra Türk-İş yöneticileriyle bir araya gelelim” talimatını verdiğini söyledi. Kumlu, pazartesiye kadar Şimşek ve Yazıcı’nın çalışacağını söyleyerek, “Sayın Başbakanımızın önüne getirecekler. Sonra bizi çağıracak, oturup görüşeceğiz. İnşallah sağ selamet sizi evinize göndermeye çalışacağız” dedi.
Kumlu’nun görüşmenin ardından yaptığı açıklamayı televizyondan takip eden işçiler, hükümet aleyhine slogan attı. İşçilerden bir kısmı açıklamayı tatmin edici bulmazken, bir kısmı ise görüşmenin “sorunun çözümü için bir umut ışığı olduğunu” belirtti.
İŞÇİLERE?DESTEK?YAĞIYOR
TEKEL işçilerine tüm yurttan yardım yağıyor. Gelen yardımlar, Türk-İş binasında ayrıştırılarak ihtiyacı olan işçilere verilmek üzere depolanıyor. İzmir Konak Belediye Başkanı CHP’li Dr. Hakan Tartan ve belediye çalışanları da kaban, bot, çay, şeker ve kahveden oluşan kolileri Ankara’ya gönderdi. Adana’daki eczanelerden sağlanan ilaçlar da sağlık durumları giderek kötüleşen işçilere gönderildi.