BEYAZ YAKALILARDA MESLEK HASTALIKLARI
İş güvenliği tedbirleri ile iş cinayetlerini sıfıra düşürmek mümkün iken, son 10 yılda 15 bine yakın iş cinayeti oldu. Meslek hastalıklarını ise, yüzde 98 oranında düşürmek mümkün iken 2012 SGK raporları, her yıl, 40 bin ile 120 bin çalışanın meslek hastalığına yakalanmış olabileceğini yazıyor.
İş güvenliği tedbirleri ile iş cinayetlerini sıfıra düşürmek mümkün iken, son 10 yılda 15 bine yakın iş cinayeti oldu. Meslek hastalıklarını ise, yüzde 98 oranında düşürmek mümkün iken 2012 SGK raporları, her yıl, 40 bin ile 120 bin çalışanın meslek hastalığına yakalanmış olabileceğini yazıyor.
Sebep, sağlıksız çalışma koşullan. Başka bir deyişle kâr hırsı. İş kazası ile ölümde, ani ölümün şoke edici durumu söz konusu. Meslek hastalıklarıyla ölüm ağır ağır yaklaştığı için. zihinlerdeki sarsıcılığı o kadar olmuyor. Oysa bu da iş cinayetidir.
Sebep sağlıksız çalışma koşullarıdır. Neredeyse bütün çalışma alanlarında meslek hastalığına rastlanıyor. Bugün beyaz yakalı diye tanımlanan işçilerin hangi meslek hastalıklanna yakalandığını ele alıyoruz.
Üst düzey yöneticilerde görülen hastalıklar: Aşırı stres ve sorumluluk nedeniyle kalp krizi riski yaşıyorlar. Bulunduğu sorumluluğun eğitimini almamış ve yeterince deneyim kazanmamış genç yöneticilerde sık rastlanıyor. Özellikle çok zengin ailelerin çocuklarında ortaya çıkan bir sorun.
Öğretmenler, tiyatro ve ses sanatçıları: Kalabalık ortamda solunum yolu ile bulaşan hastalıklar, çok konuşmak zorunda olduklan için kronik faranjit. kronik laranjit ve ses telleri hastalıklan yaygın olarak yaşanıyor. Bu hastalıklar ses ve tiyatro sanatçılarında da görülüyor.
Bankacılar, sigortacılar: Az güneş görmek, kalabalık ve gürültülü ortam, kenclilerinin olmayan paranın yarattığı duygu ve hesaplarda açık verme riski, kalp hastalıklanna daha çok yakalanmalanna yol açıyor.
Gazeteciler: Zamana karşı yarışma, iş stresi, düzensiz beslenme, yoğun sigara içimi, çay ve kahve tüketimi ile birleşince sonuç kalp hastalığı.
Doktor ve hemşireler: Kalp ve damar hastalıklarının en önemli adaylanndan biri de doktorlar. Özellikle cerrahlar, adrenalin tehdidi ile karşı karşıyalaf. Doktor ve hemşireler ise hem yoğun çalışmalan. hem de birçok bulaşıcı hastalıkla karşı karşıya kalmaları nedeniyle yüksek risk grubunu oluşturuyorlar. Sürekli ayakta çalıştıkları için varis en büyük düşmanlarından. Uzun gece vardiyaları ise hormonal bozukluklara neden oluyor.
Kabin memurları: Havayollarında sürekli uçakta çalışanlarda görülen hastalıklar ise çok çeşitli. Değişen basıncın yarattığı kulak rahatazlıklan, radyasyona bağlı olarak kanser, düzensiz beslenme, kabin havasıyla geçen hastalıklar, sürekli yorgunluk, uyku bozukluklan, tropikal ülke hastalıkları, bel, boyun, sırt ağrıları ve psikolojik iş stresi.
ORTAK HASTALIKLAR
Mesleklere göre hastalıklar böyle. Bir de ortak hastalıklar var. Ayakta çalışanlarda ve sık vardiya değiştirenlerde görülen hastalıklar, çok sayıda mesleği içine alıyor.
Varis: Daha çok kadın hastalığı olarak bilinen varis, ayakta çalışanlarda sık görülen bir meslek hastalığı. Postacı, öğretmen, cerrah, diş hekimi ve kuaför gibi meslek gruplarında sık rastlanıyor.
Vardiyalı çalışma hastalığı: Çalışma saatlerinin ve uyku ritminin bozulması, hormonal bozukluklan ortaya çıkıyor. İnsan vücudu gün ışığına göre düzenlenmiş bir biyoritme sahip olduğundan vardiyalı çalışanlarda ciddi hormonal bozukluklar ortaya çıkabiliyor. Güvenlikçi ve hemşire gibi gece vardiyaları uzun olanlarda risk artıyor. Güvenlikçilerde dikkat dağılması, kilo alma, hemşirelerde de adet bozukluklan görülüyor.
Gürültüye bağlı hastalıklar: Ofisteki gürültü strese yol açıyor. Her birinin kendi odası, telefonu, bilgisayan ve ofis malzemeleri varken, açık ofis yaşamına geçilmesi, gürültünün ve stresin patlamasına yol açtı. Sinir bozukluğu, depresyon ve kavgaya eğilim yaratıyor. Ardından kalp hastalıkları… Bu ortamlarda çalışan kadınlarda çarpıntılar sık görülür.
Göz hastalıkları: Gözlerini yoğun olarak kullanan ve bilgisayarda uzun zaman çalışanlar da, borsacılar, bankacılar, reklamcılar, öğretmenler, mühendislerde, gözlerde kuruma, çapaklanma, kapak iltihapları ve görme kusurları yaşayabiliyor.