Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Temmuz 2018
BU İŞLER ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL!

Türkiye’nin toplumsal sorunlarından birini de çocukların çalışma hayatında istismar edilmesi oluşturuyor.

BU İŞLER ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL!

Son dönemde artan suç vakaları, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukların korunmasını gündeme getirdi. Türkiye’nin toplumsal sorunlarından birini de çocukların çalışma hayatında istismar edilmesi oluşturuyor. Buna yol açan önemli faktörlerin başında ise yoksulluk ve işsizlik geliyor. Sermayedarların işgücü maliyetlerini düşürmek için istihdamda çocuklara yönelmesi, ailelerin maddi yetersizlikleri, eğitimin ek maliyet olarak görülmesi, ailelerin eğitim konusundaki bilinçsizliği, kırsaldan kente göç sonucu yaşanan işsizlik, sorunlu sosyo-kültürel bakış açısı çocukların emek piyasalarına itilmesine sebep oluyor.

GELECEKLERİ TEHLİKE ALTINDA
 
Henüz okul çağındayken çalışma hayatına giren çocuklar, eğitim yoluyla kazanılacak vasıflardan yoksun kalarak gelecekleri tehlikeye atılıyor. Onları metroda mendil satarken, sokakta kağıt toplarken, tarlada çapa sallarken, kuaförde çay servisi yaparken, lokantada masa silerken, tezgahta dokuma yaparken görüyoruz. Okul sıralarından koparıldıkları kalmıyor bir de sigortasız şekilde uzun saatlerce çalışmaya zorlanıyorlar. Peki mevzuatımız “çocuk işçilik” konusunda hangi düzenlemeleri içeriyor?
 
15 YAŞINI DOLDURMAYAN ÇALIŞAMAZ
 
4857 sayılı İş Kanunu; 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi “çocuk işçi” olarak tanımlıyor. Kanuna göre; 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocukların; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilmesine olanak tanınıyor. 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalıştırılabilir.
 
YAZILI SÖZLEŞME ZORUNLULUĞU
 
Öte yandan çocuk işçi çalıştıracak olan işverenler, çocuğun velisi veya vasisi ile yazılı iş sözleşmesi yapmak zorunda. Çocuklara karşı işlenmiş suçlardan hüküm giyen, yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymiş olan işveren veya işveren vekilleri çocuk işçi çalıştıramaz. Kanuna göre, çocukları çalıştırma yaşına ve çalıştırma yasağına aykırı davranan işverenlere bin 853 lira idari para cezası verilir.

HAFİF İŞLERDE ÇALIŞMA İMKANI
 
Alkol, sigara ve bağımlılığa yol açan maddelerin üretimi ve toptan satış işlerinde, sanayiye ait işlerin gece dönemlerinde, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltında veya sualtında çalışılacak işlerde çocukların çalıştırılması yasak. Ancak yapısı ve niteliği itibarıyla gelişimlerine veya sağlık ve güvenliklerine zararlı etki ihtimali olmayan ve okula devamını engellemeyen hafif işlerde çalışabilirler. Çocuk işçiler, esnaf ve sanatkarların yanında satış işlerinde; büro hizmetlerine yardımcı işlerde; gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işlerinde (yük taşıma ve istifleme hariç); fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işlerde çalıştırılabilir.
 
SINIRLI SÜREDE ÇALIŞMA
 
Çocuk işçilerin günlük çalışma süreleri, 24 saatlik zaman diliminde, kesintisiz 14 saat dinlenme süresi dikkate alınarak belirleniyor. Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde 7 ve haftada 35 saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde 8 ve haftada 40 saate kadar çıkabiliyor. Okula devam eden çocukların ise eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde 2 saat ve haftada 10 saat olabiliyor. Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri günde 7 ve haftada 35 saatten fazla olamaz.
 
Yıllık izin 20 günden az olamaz
 
Çocuk işçilere, 2 saatten fazla 4 saatten az süren işlerde 30 dakika, 4 saatten 7.5 saate kadar olan işlerde çalışma süresinin ortasında 1 saat olmak üzere ara dinlenmesi verilmesi zorunlu. Hafta tatili izinleri de kesintisiz 40 saatten az olamaz. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamazlar. Ayrıca bugünlere ilişkin ücretleri bir iş karşılığı olmaksızın ödenir. Çocuk işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Yıllık izinler kesintisiz kullandırılır. Ancak yararına olduğu durumlarda çocuk işçinin isteği üzerine en fazla ikiye bölünerek kullandırılır. Okula veya eğitime devam eden çocuk işçilere yıllık ücretli izinleri okulların tatil olduğu, kursa ve diğer eğitim programlarına devam edilmediği dönemlerde verilir.
 
En çok istihdam tarımda
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre, 6-17 yaş grubunda yer alan çocukların yüzde 5.9’u çalışıyor. Çalışmakta olan 893 bin çocuğun, 292 bin’i 6-14 yaş grubunda, 601 bin’i ise 15-17 yaş grubunda yer alıyor. Çalışan çocukların yüzde 68.8’ini (614 bin kişi) erkek ve yüzde 31.2’sini (279 bin kişi) ise kız çocukları oluşturuyor. 6-17 yaş grubundaki çocukların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde çocukların yüzde 44.7’sinin (399 bin kişi) tarım, yüzde 24.3’ünün (217 bin kişi) sanayi ve yüzde 31’inin (277 bin kişi) hizmet sektöründe çalıştığı görülüyor. Ekonomik işlerde çalışan çocukların çalışma nedenleri incelendiğinde 6-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 41.4’ü hanehalkı gelirine katkıda bulunmak, yüzde 28.7’si hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak, yüzde 15.2’si ise iş öğrenmek meslek sahibi olmak, yüzde 6’sı ailenin isteği üzerine, yüzde 6.8’i ise kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalıştığı tespit ediliyor.
 
6 ayda 33 can verdik
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel ve dijital basından edinilen bilgiye dayanarak hazırladığı rapora göre, 2018 yılının ilk altı ayında 11’i 14 yaş ve altında olmak üzere 33 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, ticaret, metal, inşaat, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
 
Çalıştırılabilecekleri hafif işler 
 
İş Kanunu’na göre çocuk işçiler, aşağıda yer alan hafif işlerde çalışabilir:
* Düşme ve yaralanma tehlikesi olabilecek şekilde çalışmayı gerektirecek olanlar hariç meyve, sebze, çiçek toplama işleri,
* Kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri,
* Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri,
* Büro hizmetlerine yardımcı işler
* Gazete, dergi ya da yazılı matbuatın dağıtımı ve satımı işleri (yük taşıma ve istifleme hariç),
* Fırın, pastane, manav, büfe ve içkisiz lokantalarda komi ve satış elemanı olarak yapılan işler,
* Satış eşyalarına etiket yapıştırma ve elle paketleme işleri,
* Kütüphane, fuar, panayır ve sergi yerlerinde yardımcı işler (yük taşıma ve istifleme hariç),
* Spor tesislerinde yardımcı işler,
* Çiçek satışı, düzenlenmesi işleri.
DİĞER HABERLER
EN BÜYÜK EMANET CUMHURİYET!
EN BÜYÜK EMANET CUMHURİYET!

İşgal altındaki topraklardan bağımsız bir ülke, ümmet olan topluluktan millet, padişahlıktan millet egemenliği yaratan sistemin adıdır; Cumhuriyet.

DAHA AZ SOSYAL HARCAMA, DAHA ÇOK VERGİ: BÜTÇENİN ŞİFRELERİ!
DAHA AZ SOSYAL HARCAMA, DAHA ÇOK VERGİ: BÜTÇENİN ŞİFRELERİ!

2025 bütçesinde ‘daha az sosyal harcama ve daha çok vergi’ var. Sosyal harcamalar kısılırken daha çok vergi toplanması hedefleniyor. Bütçe gelir bölüşümünü iyileştirmek bir yana, daha da bozacak özelliklere sahip.

ÜCRETLİLER HER YIL DAHA YÜKSEK VERGİ ÖDÜYOR
ÜCRETLİLER HER YIL DAHA YÜKSEK VERGİ ÖDÜYOR

Türk-İş, vergi konusundaki mevcut sorunlar ile bu sorunlara çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı.

POLONEZ İŞÇİLERİ PASTAYI KESTİ MÜCADELEYİ YÜKSELTTİ
POLONEZ İŞÇİLERİ PASTAYI KESTİ MÜCADELEYİ YÜKSELTTİ

Mücadelelerinin 100’üncü günlerini pastayla, halaylarla kutlayan Polonez işçileri, Çarşamba günü Kocaeli Şekerpınar’da kurulu Bifet fabrikası önünde açıklama yapacaklarını duyurdu. İşçiler kararlılık mesajı verdi.