BÜYÜME SIFIRA İNECEK
Merril Lynch’e göre Türkiye ekonomisi ilk yarıda yüzde 2.5 küçülecek, yılı yerinde sayarak tamamlayacak.
Başekonomist Türker Hamzaoğlu, “Hükümet 2012’de yüzde 4 gibi iyimser bir tahminde bulunuyor. Ancak tüketici rakamlarına ve verilen kredilere bakıldığında, işlerin öyle olmadığını görüyoruz” dedi. Hamzaoğlu, bu senaryoda dahi Türkiye’nin şansa ihtiyacı olduğunu vurguladı.
ABD’li yatırım bankası BofA Merrill Lynch, 2012’de Türkiye için büyüme tahminini yüzde ‘sıfır’ olarak açıkladı.
BofA Merrill Lynch Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, “Türkiye’nin 2011’de yüzde 7.9 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2011’de yüzde 8 büyüyen bir ülkenin 0’a gelmesi negatif büyüme ile olur. Ekonomi yılın ilk yarısında daralacak. Biz birinci yarıyılda yüzde 2.5 küçülme öngörüyoruz. Yıl sonu sıfır büyüme” dedi.
Fırsatlar kaçırıldı
Türkiye’nin 2011’de yatırım yapılabilir ülke olma şansını kaçırdığını ifade eden Hamzaoğlu, “Türkiye’yi büyümeye hazır bir makine olarak görüyoruz. Büyümeyi dizginleyemedik. 2011’de mevcut eğilimi derinleştirdik. Yatırım yapılabilir statüye bu yüzden ulaşamadık. Endonezya, Fitch’den yatırım yapılabilir notunu aldı, biz alamadık” diye konuştu. Hamzaoğlu şunları söyledi:
* Türkiye’de tüketici kredilerinde oldukça hızlı bir düşüş yaşanıyor, tüketici harcamaları azalıyor. Bu da yüzde sıfır büyüme tahminini tetikliyor.
* Son dönemde hızlı büyüyen Türkiye’de geçen iki senede yatırımlarını yapan tüketiciler, doların, faizin yükseldiği bir ortamda harcama yapmayacaktır.
* Avrupa’daki borç krizi bankacılık sektörünü tam merkezine almış durumda. Büyüyelim, yatırım yapalım ama fonlamayı nereden bulacağız.
* Enflasyon birinci çeyreğin sonuna doğru yüzde 11’ler civarında tepe yapıp inişe geçecek. Bu yıl sonunda yüzde 6.5 olacağını düşünüyoruz.
* 2012’de ekonominin yumuşak iniş yapması, yatırım yapılabilir ülke olma senaryolarını 2013’te gündeme getirebilir. Yatırım yapılabilir olmada en önemli unsur istihdam.
Önümüzdeki dönemde merkez bankalarından büyümeyi destekleyici yeni önlemler gelebileceğini belirten Hamzaoğlu, Avrupa Merkez Bankası’nın 50 baz puan faiz indirimine gidebileceğine, ABD Merkez Bankası Fed’in yeni bir parasal genişleme yapabileceğine dikkat çekti.
Ya kafa üstü çakılacak ya da ayak üstü düşecek
Şu an havadayız. Türkiye 2012’de acaba ayakları üzerine mi düşecek kafası üzerine mi? Cari açığı güne bölersek günde 200-250 milyon dolarlık döviz talebi var. TCMB politikalarının ‘basit ve tahmin edilebilir’ olması gerek. Eğer yatırımcı iki gün sonra faizin ne olacağını bilmiyorsa böyle bir piyasaya uzun vadeli yatırım yapmak istemeyecektir. Türkiye’nin bu senaryoda dahi şansa ihtiyacı var. Petrol fiyatları fırlarsa, Avrupa’daki kriz derinleşirse daha kötü sonuçlar da ortaya çıkabilir.
BofA Merrill Lynch’in baz senaryosunda yer alan öngörülerine göre bu yıl ABD yüzde 2.1, gelişmekte olan ülkeler yüzde 5.5 büyüyecek. Küresel büyüme yüzde 3.3 olacak. Avro bölgesi ise yüzde 0.6 küçülecek.
Reel sektör güveni düştü, işsizlik oranı 12.4’e çıkar
Reel sektör güveni aşağı doğru kaymaya başladı. Bu, işsizlik oranını belirleyen ve üç ay önden gelen bir veri. Şirketlerin endişeli olduğu bir ortamda geriden gelen bir gösterge olan işsizlik, önümüzdeki dönem artacak. İşsizlik oranında 2012 için iki puanlık artış öngörüyoruz. Yani işsizlik yıl sonunda yüzde 12.4’e çıkacak. Cari açığın GSYH’deki payı ise yüzde 10’dan yüzde 5’e gerileyecek.
Hükümetin ‘Bize bir şey olmaz’ anlayışı yanlış
Avrupa’da yaşananlar ortada. Hükümetin “Bize bir şey olmaz, fonlama ve yatırımlar sürer” anlayışına karşıyız. Avrupa’daki borç krizi bankacılık sektörünü tam merkezine almış durumda. Bu ister istemez Türkiye’ye ayrılan fon miktarının azalacağı anlamına geliyor. Büyüyelim evet ama bunun fonlamasını nasıl yapacağız? Hükümet 2012’de yüzde 4 gibi iyimser bir tahminde bulunuyor.
Ancak tüketici rakamlarına ve verilen kredilere bakıldığında, işlerin öyle işlemediğini görüyoruz. Biz olaya böyle bakmıyoruz. Faizlerin yükselmesi, bankaların ve tüketicilerin ‘bekle gör’ yaklaşımını benimsemesi küçülme getirecek.
İhracat tarafında Avrupa’da sıkıntı var. Son 10 yıla bakarsak Avrupa’nın payının azaldığını, Ortadoğu’nun arttığını görüyoruz. Ortadoğu’da şu an yaşanan sorunlar ihracattaki açığı kapatma şansını azaltıyor.