ÇALIŞAN FON İSTEMİYOR, İŞSİZ GENÇ İŞ BEKLİYOR
MİLYONLARCA çalışan, kıdem tazminatı ile ilgili yeni düzenleme haberleri nedeniyle tedirgin durumdayken, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için ücretlerden zorunlu kesinti yapılması tepki çekiyor.
MİLYONLARCA çalışan, kıdem tazminatı ile ilgili yeni düzenleme haberleri nedeniyle tedirgin durumdayken, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için ücretlerden zorunlu kesinti yapılması tepki çekiyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, eline topu topu aylık 1300 TL geçen asgari ücretliden bile 100 TL BES kesintisi yapılacak olmasının "iş barışını bozacağını" söyledi. Hükümet ise bu yolla 10 yıl içinde 100 milyar TL ek tasarruf yaratılacağını iddia ediyor. Atalay ayrıca, zorunlu BES’in yeni kıdem tazminatı sistemine geçişin ön adımı olacağını belirterek, "BES’in güçlenmesi için atılan her adımın aynı zamanda kıdem tazminatmı bu sistem içine alabilmek için geçilen bir aşama olarak görmek mümkündür" dedi.
18 milyonu ilgilendiren kıdem tazminatı sistemi aynı zamanda, ekonomik canlılığın önemli kaynaklarından biri olarak görülüyor. Çünkü, yıllarca verilen emeğin ardından çalışanların eline geçen toplu paralar, ekonominin çarkının dönmesine hizmet ediyor. Sendikalar, yeni düzenleme ile kıdem tazminatı kesintilerinin kurulacak bir fona devredilmesi planına, hak kaybı doğabileceği gerekçesiyle soğuk bakıyor. Diğer yandan, Türkiye’deki resmi işsiz sayısı 2 milyon 824 bini buluyor. Yüzde 9.3 seviyesinde olan işsizlik gençler arasında yüzde 16’ya dayandı.
OECD verilerine göre, Türkiye’deki 15-29 yaş aralığındaki nüfusun yaklaşık yüzde 30’u "işte, okulda veya mesleki eğitimde olmayan" kategorisinde yer alıyor. Uzmanlar, 10 milyon civarındaki bu gençlerin mesleki eğitime ve işkollarına yönlendirilmesinin sosyal hukuk devletinin sorumluluğu altında olduğunu belirtiyor. Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına yönelik tartışmalar, kazanılmış hakların kaybedileceği endişesi yaratıyor. Devletin Işsizilik Fonu’nu kullanması kaygıları artırıyor.