ÇALIŞAN KADINA DA ŞİDDET
Çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75´i en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kalıyor. Çalışan kadınların yüzde 40´ı psikolojik-duygusal şiddete, yüzde 35´i sosyal şiddete, yüzde 17´si ekonomik şiddete ve yüzde 8´i fiziksel şiddete uğruyor.
Çalışan kadınlar son beş yıl içerisinde eşlerinden veya birlikte olduğu kişilerden farklı sıklıklarda ve türlerde şiddet içeren davranışlarla karşı karşıya kalıyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından hayata geçirilen İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı (Business Against Domestic Violance – BADV) projesi kapsamında, 1715 kadın ve 19 gönüllü şirketle yapılan "Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi Araştırma Raporu" hazırlandı.
Rapora göre, çoğunluğu üniversite mezunu beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’i en az bir kez şiddetin bir türüne maruz kaldı. Çalışan kadınların yüzde 40’ı psikolojik-duygusal şiddete, yüzde 35’i sosyal şiddete, yüzde 17’si ekonomik şiddete ve yüzde 8’i fiziksel şiddete uğruyor.
Boşanmış çalışan kadınlarda bu dört farklı şiddet türlerine uğrama sıklığı evli ve hiç evlenmemiş kadınlardan daha fazla. Öte yandan çalışan kadınların bir bölümü maruz kaldıkları davranışları şiddet olarak nitelendirmiyor veya bu davranışın şiddet olduğunu bilmiyor. Şiddete dair deneyim en çok arkadaş ve komşularla paylaşılıyor. Ancak şiddete uğramış bireylerin yaklaşık yüzde 30’u bu durumu kimseyle paylaşmadığını ifade ediyor.
Kadınlarda şiddetin iş yaşamına etkisi en çok keyifsizlik (yüzde 54) ve yorgunluk hissi (yüzde 36) ile ortaya çıkıyor. Şiddet gören çalışan kadın ların yüzde 30’u şiddet gördüğü için geçici olarak evini terk etmek zorunda kalıyor. Kadınların aile içinde veya birlikte oldukları ki siler tarafından uğradıkları şiddetin çalışma ortamına ve çalışma hayatına etkisini gözler önüne sermeyi amaçlayan rapora göre şiddetin en çok ekonomik nedenlerle (yüzde 79) ortaya çıktığı düşünülüyor.
Şiddete rağmen ilişkiye devam edilmesinin nedeni ekonomik gerekçeler (yüzde 84) olarak algılanıyor. Şiddet gören kadınların yüzde 16’sı bu nedenden ötürü ilişkisini devam ettirdiğini kabul ediyor. Çalışanların yüzde 35’i kendinin ve ailesi nin ihtiyaçlarını karşılamada maddi gelirini yetersiz buluyor. Şiddete yol açan ekonomik gerekçeleri bu durumun beslediği söylenebilir.
Erkeklerin Yarısı Kötü Davranıyor
Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve işletmeye Etkisi Araştırma Raporu öne çıkan tespitler şöyle sıralandı:
Her 10 katılımcıdan sadece 3’ü kadınların gerçekten isterlerse şiddet içeren ilişkiyi bitirebileceklerini düşünüyor. Kadın ve erkeklerin bu konudaki yaklaşımı benzer.
Katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 99) eşinden veya partnerinden şiddet gören kadının iş yaşamının etkileneceğini düşünüyor. Çalışanların çoğu işteki stresin aile yaşantısına olumsuz etkilerini yaşıyor.
Çalışanların yüzde 70’i son bir yıl içinde az bir kez işten kaynaklanan stres nedeniyle ailesine karşı olan görevlerini yerine getirme zorlandığını ifade ediyor.
Şiddet konusunda işyerinden destek alma fikri yaygın değil. Şiddet vakalarında destek alınması önerilen kurumlar arasında sosyal hizmet uzmanları ve kadın kuruluşları (yüzde 70) en önede geliyor. En çok başvurulan kişiler iş dışındaki iş arkadaşlar ve komşular (yüzde 43) oluyor.
Kadınların yaklaşık yarısı (yüzde 45) şiddete uğrarsa bunu işyerindeki yöneticileriyle paylaşmaktan utanacağını söylüyor.
Çalışanların yaklaşık 4te 1’i şiddete uğradığını düşündüğü iş arkadaşının performansında değişiklik olduğunu fark ediyor. Şiddet gören iş arkadaşında durgunluk ve depresyon (yüzde 28) işyerinde en çok gözlemlenen belirti.
Erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı birlikte olduğu kişiye veya eşine şiddet unsuru içeren kötü ve kırıcı davranışta bulunduğunu kabul ediyor. Üniversite mezunu erkeklerde (yüzde 37.5) eşine veya birlikte olduğu kişiye kötü davranışta bulunmuş olma durumunun lise mezunu erkeklerden (yüzde 24.5) dal yüksek olduğu göze çarpıyor.
Erkeklerin yaklaşık yarısı bir konu üzerinde tartıştığında birlikte olduğu kişiye en az bir kere kötü davranmış. Yemek yapmama, habersiz dışarı çıkma ve cinsel ilişkiyi reddetme, erkekler için kötü davranışlarının gerekçesi olabiliyor.