İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, ocak ayında en az 141 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren işçilerin 2’si kadın, 5’i çocuk, 10’u göçmendi. Ölen çocuk işçilerin ikisi henüz 15 yaşında bile değildi. Göçmen işçilerin 5’i Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Pakistanlı ve 1’i Tacik’ti.
Rapora göre, en çok ölüm inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında yaşandı. Ölüm nedenlerine bakıldığında işçilerin en fazla yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük sonucu can verdiği saptandı. En çok iş cinayetinin yaşandığı iller İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir oldu.
Ölen her 10 işçiden 9’u sendikasız
Rapor, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden her 10 işçiden 9’unun sendikasız olduğunu ortaya koydu. Ocak ayında yaşamını yitiren 141 işçinin 11’i sendikalı (yüzde 8), 130’u ise sendikasız (yüzde 92) işçilerdi. Sendikalı işçiler gıda, madencilik metal, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında çalışıyorlardı.
İşçiler neden intihar ediyor?
Ocak ayı iş cinayetleri raporunda bu ay sıklıkla basında yer bulan işçi intiharlarına da değinildi. Buna göre, ocak ayında 6 işçi intihar etti.
2013 yılında en az 15,2014’te en az 25,2015’te en az 59,2016’da en az 90,2017 yılında ise en az 89 işçi, işyeri içinde ya da işyeri dışında ama işe bağlı olarak yaşamına son verdi.
İSİG Meclisi’nin tespitlerine göre, Türkiye’de işçi intiharlarının 3 nedeni var: borç, mobbing ve işsizlik. İşsizliğin işçi sınıfının en yaygın sorunu olduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: "Sayı 6 milyona dayanmış durumda, neredeyse her evde bir işsiz var. Genç işsizliği ve kayıt dışı istihdam, işsizliğin en vahim iki yönüne işaret ediyor. Her dört gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. Kentlerde her üç genç kadından biri işsiz. Kayıt dışı istihdam ise son bir yılda 483 bin artış gösterdi."
İşe bağlı intiharlar önlenebilir
İşe bağlı intiharların da diğer iş kazaları gibi gerekli tedbirler alınarak önlenebileceğine vurgu yapılan raporda, "Ancak önlenebilmesi için öncelikle iş kazası olarak kabul edilmesi gereklidir. İşe bağlı intiharların iş kazası olarak kabul edilebilmesi için ise çalışma ile ilişkili olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Bu durumun zorluğu, sorunun tanılanmasını ve boyutunu görünür kılmayı engellemektedir. İşe bağlı intiharlar, güvencesiz çalışmanın işçilerin sağlığına olan bir yansımasıdır" ifadeleri kullanıldı.
Yaşamak için Direnişçi!
Raporda, şu ifadeler de yer aldı: "Savaşın örtemediği gerçek yana yakıla büyüyor. İş cinayetleri ve meslek hastalıkları artıyor, işsizlik ve borçlar büyüyor, işçilerin örgütsüzlüğü hâd safhada. İşte Yaşamak İçin Direnişçi’ sloganımız tam da burada anlam buluyor. İşçi sınıfı, tam da bu noktada yaşamak ve yaşatmak için, işçi sınıfının evrensel değerleri olan eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış için örgütlenmeli."