ÇALIŞMA MECLİSİ’NDE MUTABAKAT YOK!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nm çağrısı ile toplanan iki günlük 10. Çalışma Meclisi, işçi konfederasyonları ve taşeron işçilerin protestolarıyla sona erdi. Müsteşar Fatih Acar´ın hazırlattığı ve taşeron çalışmanın alt işverenlik adı altında benimsendiği belirtilen sonuç bildirgesine Türk-iş, Hak-iş ve DİSK imza atmadı, konfederasyon temsilcileri masadan kalktı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nm çağrısı ile toplanan iki günlük 10. Çalışma Meclisi, işçi konfederasyonları ve taşeron işçilerin protestolarıyla sona erdi. Müsteşar Fatih Acar’ın hazırlattığı ve taşeron çalışmanın "alt işverenlik" adı altında benimsendiği belirtilen sonuç bildirgesine Türk-iş, Hak-iş ve DİSK imza atmadı, konfederasyon temsilcileri masadan kalktı.
İşçiler de "Biz taşeronu kabul etmediğimizi söylüyoruz siz ‘alt işverenlik’ adıyla benimsediğimizi yazmışsınız" diyerek müsteşara tepki gösterdi.
‘KESİNLİKLE KARŞIYIZ’
Meclis’in ikinci gününde özel istihdam büroları ve kiralık işçilik tartışıldı. Türk-iş, Hak-iş ve DİSK temsilcileri kiralık işçiliğe kesinlikle karşı olduklarını, tartışmaya bile açılmasını istemediklerini ifade ettiler.
Toplantıyı izleyen taşeron işçiler de sık sık seslerini yükseltip, "Siz alt işveren diyorsunuz, biz taşeron diyoruz. Bu sistem kesinlikle kaldırılmalı" dediler.
ZORLA ‘MUTABAKAT’
Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın tarafından okunan sonuç bildirgesi ise tartışma yarattı. Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar tarafından "mutabakat" olarak açıklanmak istenen bildirgeye Türk-iş, Hak-iş ve DİSK temsilcileri karşı çıktı.
"Üç konfederasyonun bile kendi arasında farklı görüşü olan bir konuda mutabakat denilemez" diyen konfederasyon temsilcileri, bildirge okunurken mutabakat olmadığının açıklanmasını istediler. Bu tartışmaların ardından Müsteşar Fatih Acar ve Yardımcısı Sayın kürsüye çıktı. Sonuç bildirgesinin bağlayıcı olmadığını belirten Acar, işçi ve işveren taraflarını birlikte fotoğraf için kürsüye davet etti ve sonuç bildirgesinin okunmasına geçildi.
SENDİKALAR KÜRSÜDEN İNDİ
Bu sırada, Türk iş temsilcisi Enis Bağdadioğlu kürsüyü terk etti. DİSK temsilcisi Onur Bakır ise, "Kayıtlara geçmesini istiyorum. Bizim onayımız yoktur, bu nedenle bu fotoğrafta yer almayacağız" diyerek kürsüden ayrıldı.