ÇAYKUR İŞÇİSİ GREVE GİDİYOR
Dünyanın hiçbir yerinde tek başına çay gibi bulunduğu bölgenin sosyo ekonomik yapısını etki eden başka bir ürün yoktur. Rize´deki çay gerçeğinin dünyanın başka hiçbir yerinde örneği yoktur. Biz işçilerimizin haklarını almasından yanayız.
Grev öncesi Rize’ye gelen Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, grev tarihini 22 Nisan olarak açıkladı. Grev öncesi destek almak ve grev gerekçelerini açıklamak üzere Rize’de siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret eden Türkel ve sendika yöneticileri, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz ile görüştüler. Türkel burada yaptığı açıklamada, "Çaykur’da süren sendikal mücadele sonucunda, tüm engellemeler ve baskılara rağmen yetki elde ettik. Bu süreçte işçilerimiz kaybı olan 5 yıllık alacaklarının geri ödenmesi ve yeni zam oranlarının belirlenmesi için Kamu İşveren Sendikası ile başlattığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden netice alamadık. Arabulucu da uzlaşma sağlayamayınca grev kararı aldık.
Tüm üyelerimiz ile 22 Nisan tarihinden itibaren grevimizi başlatıyoruz. Biz Kamu İşveren Sendikasından makul artışlar istedik. 2009 yılında Çaykur’da 14 bin işçi ile 650 bin ton çay işlenirken, 2012 yılında 10 bin işçi ile aynı çay işlendi. Aynı yük daha az işçinin sırtına yüklenmiş oldu" dedi. Türkel, MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz’a yaptığı açıklamada, karşı tarafın kendileriyle yapılacak toplu iş sözleşmesinden elde edilecek haklara kendi sendikalarına mensup olmayan işçilerin de faydalanma şartını koştuğunu hatırlatarak, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey söz konusu değildir. Bir sendika yaptığı bir toplu iş sözleşmesinden kendisine üye olmayan başka bir sendika mensubunun istifade etmesini sağlayamaz. Dayanışma aidatı ödenmeden veya sayıları 800 civarında olan bu arkadaşlarımız bizim sendikamıza üye olmadan böyle bir şeyin yasal olarak sağlanması mümkün değil. Biz sorunun çözümü için o arkadaşları sendikamıza üye olmaya davet ettik" diye konuştu. Uzlaşma olmadan grev bitirilmeyecek Türkel, Kamu İşveren Sendikası ile uzlaşmaya varmadan ve toplu iş sözleşmesi imzalanmadan greve son vermeyeceklerini belirterek, "Biz iyi niyetimizi gösterme adına grevi çay hasat takviminden önce başlattık.
Bu uzlaşmadan yana olduğumuzun bir göstergesidir. Ancak karşı taraf ‘grev yaparlar mı yapmazlar mı’ şeklinde işi papatya falına bırakmasın. Biz takriben 550 TL civarında bir artış istiyoruz. Eğer uzlaşma olmazsa yasal hakkımız olan grevi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Kazmaz: Rizeli aç kalır MHP İl Başkanı Cem Kazmaz, Türkel’e hitaben yaptığı açıklamasında, uzlaşmanın çay hasat takviminden önce sağlanarak grevin çay hasadından önce tamamlanmasını umut ettiklerini belirterek, neticesinde çay sektörünün zarar göreceği her hangi bir adımdan yana olmayacakları mesajını verdi. Kazmaz açıklamasında, "Rize demek çay demektir. Çay sektörü 1 milyon insanın ekmek yediği bir sektördür.
Dünyanın hiçbir yerinde tek başına çay gibi bulunduğu bölgenin sosyo ekonomik yapısını etki eden başka bir ürün yoktur. Rize’deki çay gerçeğinin dünyanın başka hiçbir yerinde örneği yoktur. Biz işçilerimizin haklarını almasından yanayız. Sizin de hakkınız olan yetkiyi zorla aldığını biliyoruz. Bu süreci çok iyi anlatmanız gerekiyor. Çay üzerinde yakın geçmişte suikast planları oldu. Bunlardan bir tanesi çay kanunu taslağıydı. Çay hasat zamanı devam edecek bir grev kaosa neden olabileceği gibi Türk çay sektörü için seni bir suikast girişimine vesile olabilir. Çay sektörü zarar görürse Rizeli aç kalır. Bir şekilde uzlaşmanın sağlanacağına inanıyorum. Süreci izleyeceğiz. Biz hem işçimizden hem de müstahsilimizden yanayız" şeklinde konuştu.