ÇAYKUR’DA ÖZELLEŞTİRME TARTIŞMALARI
Uzun süredir özelleştirme kapsamında olduğu ilan edilen çay ürünlerinin işlenmesi ile gündemde olan ÇAYKUR’da, sendikal örgütlülük özelleştirme gündemi ile iç içe geçmiş durumda.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (ÇAYKUR) örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’na karşı örgütlenen HAK-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in, mahkemenin Tek Gıda-İş’i yetkili kılan kararına itiraz etmesi üzerine; sendikal yetki ile ilgili dava Rize İş Mahkemesinde tekrar görülmeye başlanacak.
Öz Gıda-İş’in ÇAYKUR’da birkaç yıl önce başlattığı örgütlenme çalışmasına dönük olarak, Hükümetin ÇAYKUR’u özelleştirmeyi planladığı ve bir direniş olmaması için de, Öz Gıda-İş’i devreye soktuğu yorumları yapılıyor. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün, Öz Gıda-İş’in örgütlenmesine göz yumduğu da yapılan yorumlar arasında yer alıyor.
Amaç: sendikasız bırakma ve özelleştirme
Davanın tekrar görülmeye başlanması üzerine yaptı yazılı açıklamada, Öz Gıda-İş’in ÇAYKUR’u özelleştirme sürecine sokmaya çalıştığını belirten Tek Gıda-İş Sendikası Rize 1 Nolu Şube Başkanı Ziya Aksoy, soL’a yaptığı değerlendirmede de aynı şekilde amacın; dava sürecini uzatarak işçilerin sendikasız bırakılması ve ÇAYKUR’un özelleştirme sürecine sokulması olduğunu vurguladı.
Tek Gıda- İş Rize 1 Nolu Şube’nin avukatı Mehmet Küçükmustafa da soL’a yaptığı açıklamada, Öz Gıda-İş’in üye sayısının yeterli olmamasına rağmen, sahte belgelerle sayının arttırıldığını kaydetti.
Tek Gıda – İş’in 9500 üyesi olduğunu ifade eden Küçükmustafa, Öz Gıda-iş’in ise üye sayısını 7600 civarında gösterdiğini ancak bunun 3000 kadarının, Öz Gıda – İş’e hiç üye olmadığını bir kısmının da ölmüş kimselerden oluştuğunu belirterek bu durumun bilirkişi ve yetkililer tarafından da tespit edildiğini vurguladı.
ÇAYKUR’da yetkinin hangi sendikada olduğunu belirleyecek mahkeme kararının, kurumu özelleştirmeye dönük adımları bire bir etkileyeceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
Çayda özelleştirme oy kaygısı yaratıyor
Çay işletmeciliğinin özelleştirilmesi uzun süredir gündemde olmasına rağmen, AKP Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu Mart başında yaptığı yazılı açıklamada, ÇAYKUR’un özelleştirilmesi ile ilgili Özelleştirme İdaresi tarafından herhangi bir çalışma yapılmadığını iddia etti.
ÇAYKUR’da yaşanacak özelleştirmenin bölgede çaydan gelen gelirin yarı yarıya azalmasına yol açacak olması ve on binlerce işçinin bu alanda istihdam ediliyor olmasının, AKPliler açısından oy kaygısına yol açtığı değerlendirmeleri yapılıyor.
Çırakoğlu’nun açıklaması, yıllardır süren ÇAYKUR’un özelleştirmesi ile ilgili tartışmalar ve 1 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda (2007 – 2013) yer alan ifadelerle çelişiyor.
TBMM’nin 28 Haziran 2006 tarihinde onayladığı Plan’da; “ 336. Plan dönemi sonuna gelindiğinde özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun hava ve deniz ulaşımı ile lokomotif ve vagon üretimi; şeker, tütün ve çay ürünlerinin işlenmesi; petrokimya sanayi malzeme alımı; elektrik dağıtım ve toptan ticareti faaliyet alanlarından tamamen çekilmesi; bunun yanı sıra, elektrik üretimi, doğalgaz piyasası, kömür ve diğer maden işletmeciliğindeki payının azalması hedeflenmektedir” ifadeleri yer alıyor.