ÇELİK SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖRTÜYOR
Çelik sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın bütçesinin, Plan ve Bütçe Komisyonu´ndaki görüşmelerinde, kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik´in sözleri gerçekleri yansıtmıyor.
Çelik sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in sözleri gerçekleri yansıtmıyor.
Işkur kime çalışıyor? HÜKMÎ Çelik, sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmeleri esnasında kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklamalar yapan Bakan Faruk Çelik’in sözleri gerçekleri yansıtmıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi esnasında ilginç tartışmalar yaşandı. Bakan Faruk Çelik’in, Türkiye’de aslında işsizlik gibi bir sorun olmadığını söylemesi şaşkınlık yaratırken, kıdem tazminatının da raftan her an indirilebileceğinin sinyalleri verildi.
ASLINDA İŞSİZLİK YOKMUŞ!
Komisyonda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Çelik’in muhalefet milletvekillerinin işsizlikle ilgili eleştirilerine, "Ben tam tersini söylüyorum. Türkiye’de işsizlik yok. Şanlıurfa’da bin 200 kişiyi istihdam edecek iş var" sözleriyle yanıt vermesi şaşkınlık yarattı. Çelik, Ulusal İstihdam Stratejisi’ne de atıfta bulunarak, 2023’te işsizliği yüzde 5’e indirmeyi, istihdam oranını yüzde 50’ye çıkarmayı, kadınların işgücüne katılma oranını ise yüzde 38’e yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. TÜIK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de resmi işsizlik oranı yüzde 8,8 olarak gerçekleşirken; hükümetin işsiz kabul etmediği ümitsiz işsizler gibi kesimlerin de dahil edildiği işsizlik oranı uzmanlar tarafından yüzde 17,5 ve işsiz sayısı ise 5 milyon olarak hesaplanıyor. 12 milyonun üzerinde kadın ise "ev işleriyle ilgilendiği" için istihdamın dışında.
İŞÇİLERİ KİRALAMAKTA KARARLILAR
Özel istihdam büroları ile ilgili düzenlemenin bir an önce yapılmasından yana olduğunu vurgulayan Çelik, bugüne kadar 554 özel istihdam bürosuna izin verildiğini, 324 özel istihdam bürosunun ise fiilen çalışmakta olduğunu belirterek, özel istihdam bürolarının kayıtdışılığı önlemekte önemli bir araç oldu1 ğunu iddia etti. Uzun süredir hükümetin gündeminde olan özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi konusu, sendikalar tarafından "çağdaş kölelik sistemi" olarak adlandırılıyor.
EMEKLİLİK TARTIŞMALARI
Komisyondaki görüşmeler sırasında, emeklilik konusu da önemli gündem, maddelerinden biri oldu. CHP izmir Milletvekili Musa Çam, 48 yaşındakilerin emeklilik yaşının 53’e çıkarılacağı yönünde haberler olduğunu belirterek, bunların doğru olup olmadığı konusunda bilgi istedi. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, emeklilikte yaşa takılanların en büyük sorunlardan olduğunu belirterek, kademeli yaş uygulaması nedeniyle emeklilik hakkı ötelenen çok sayıda vatandaş bulunduğunu söyledi. CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da Çelik’in emeklilik konusundaki tavrına tepki göstererek, "Sayın bakan, bu konuda tavırsızsımz, duyarlı değilsiniz, konuya hiç ilgi duymuyorsunuz. Hep sessiz kalıyorsunuz. Bu insanları bir dinleyin, aç bu insanlar" ifadelerini kullandı.
BU KONUYU POLİTİKA KONUSU YAPMAYALIM
Faruk Çelik ise konu ile ilgili yaptığı ilginç açıklamada, "2036’ya kadar devam edecek 60 yaş emekliliğini bugünden yine 40 yaşa çekecek olursak, yani zar-zor kurduğumuz, dünyanın hiçbir yerinde olmayan 40 yaş emekliliğini tekrar ikame edecek şekilde düzenleme yapacak olursak, inanın bırakın iktidarı, muhalefet olarak da kamuoyunda söyleyecek bir şeyimiz olmaz. Bu konuları Meclis’te de konuşurken ben diyorum ki, suskunluğumuz oradan kaynaklanıyor. Bu konuları biz politika konusu, tartışma konusu yapmayalım" şeklinde konuştu. "48 yaş emekliliği 53 yaşa çıkarma" yönünde bir çalışmanın olmadığını da belirten Çelik, bu tartışmanın Bakanlar Kurulu toplantısında, "SGK’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği" ile ilgili yapılan sunumun bir bölümünün öne çıkartılmasından kaynaklandığını belirtti.
657 DEĞİŞİKLİKLERİ İÇİN GÖRÜŞÜLECEK
Devlet memurlarının artık toplu sözleşme hakkına sahip olduğunu belirten Çelik, "Avrupa ülkelerinde maaşlar, dondurulurken, ülkemizde memurlarımıza 2012 yılı için 4 4,2013 yılı içinse 3 3 maaş artışı öngörülmüştür. 2002’ye oranla en düşük devlet memuru maaşı yüzde 348 ar-‘ tısla bin 758 liraya, ortalama memur maaşı da yüzde 253 artışla 2 bin 42 liraya ulaşmıştır" dedi. Kamu emekçilerine "grevsiz toplu sözleşme hakkı" düzenlemesi getirilmesi, AKP tarafından sendikal hakların genişletilmesi olarak sunulmuştu. Sendikalar ise grev hakkı olmadığı sürece düzenlemelerin "toplu görüşmeden" bir farkı olmadığını belirtiyor.
Bakan Çelik, 657 sayılı kanunda planlanan değişiklikler ve memurların iş güvencesine ilişkin bazı tereddütler olduğunun da hatırlatılması üzerine, "Devlet Memurları Kanunu ile ilgili değişikliği sendikalar ve konfederasyonlarla görüşmeden yapmayız. Yüzde 68 örgüdü olunan bir yerde bu örgütlü kesim ile konuşmadan 657 ile ilgili bir değişiklik yapmayız" diye konuştu. Haber Merkezi İşsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 yılı Mart ayından 2012 yılı Ekim ayı sonuna kadar, işsizlik ödeneği için başvuran 3 milyon 498 bin kişiden ödenek almaya hak kazanan 2 milyon 718 bin 478 ldşiye 5 milyar 329 milyon lira ödeme yapıldığını belirten Çelik, Eylül 2012 tarihi itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığının 59 milyar 677 milyon lira olduğunu ifade etti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yaptığı konuşmada konuyla ilgili olarak, "işsizlik Fonu’nu işçiler için koymadınız mı, niye GAP’a kaynak aktarıyorsunuz? işçiler sizden alacaklıdır" dedi. 2008 yılında yasaya eklenen ve GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik vermek kaydıyla işsizlik Sigortası Fonu’ndan Hazine’ye para aktarılabilmesini sağlayan düzenleme sonucunda, o tarihten bu yana 11,2 milyar lira Hazine üzerinden sermaye kesimine aktarılmıştı. Yani işsizlik sigortası fonundan, patronlar işçilerin iki katı fazla para aldı.
Kıdem tazminatı gündemde Bütçe görüşmelerinde kıdem tazminatı konusunu raftan üren Bakan Faruk Çelik, Ulusal istihdam Strateji Belgesi ve hükümet programında kıdem tazminatı konusunun yeniden düzenleneceğinin yer aldığını hatırlattı. Alt işveren konusu ile İadem tazminatını ilişkilendiren Çelik, alt işverende 11 ay çalışan işçilerin kıdem tazminatı alamadığını ve bu sorunu çözmek için adım attıklarında kıdem tazminatı fonu konusunun gündeme geleceğini ifade etti. Fon tasansı, alınacak tazminat miktarını çok düşürmesi, patronların işçi çıkartmasını kolaylaştırması, işçinin haklı nedenle fesih hakkını fiilen ortadan kaldırması gibi hak kayıplarını gündeme getirdiği için sendikaların büvük tepkisi ile karşılanıyor.
O Komisyonda ilginç tartışma Komisyon çalışmaları esnasında, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal’ın söyledikleri tartışmaların en ilginç bölümlerinden birini oluşturdu. Milletvekilleri olarak sağlıksız koşullarda çalıştıklarını ve ILO standartlarının altına düştüklerini belirten Günal, "9 ayın çarşambası bir araya getirilerek çalıştıklarını" söyletii. Günal, "Hepimiz hareketsizlik, kirli hava, yoğun tempoyla çalışıyoruz. Hem Meclis Başkanlığı’m hem de Komisyon Başkanlığı’m size şikayet ediyorum. Baskı altındayız" diye konuştu.