Türk bankacılık sektörünün tarım alanında kullandırdığı kredi miktarı, nisan sonu itibarıyla 100 milyar liraya yaklaştı. Bankacılık sektörü, pek çok alanda stratejik konumda olan tarıma desteğini sürdürüyor. Bankalar, üreticilerin mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, fide, yem ve ekipman ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmesi için "ön ödemesiz", "hasatta öde" ve "esnek ödeme" gibi kredi imkanları sunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2017 sonunda 86 milyar 197 milyon lira olan Türk bankacılık sektörünün tarım alanında kullandırdığı kredi miktarı bakiyesi, bu yılın nisan sonunda 93 milyar 560 milyon liraya ulaştı. Böylece sektörün tarım kredi bakiyesi, 4 aylık dönemde 7 milyar 363 milyon liralık artış gösterdi. Kullandırılan tarım kredilerinin bakiyesi, nisan sonu itibarıyla 2017 sonuna kıyasla yüzde 8,5"" artışa işaret etti. Tarım sektöründeki 93,6 milyar liralık kredi bakiyesinin 24 milyar 263 milyon lirası kısa vadeli, 66 milyar 576 milyon lirası orta ve uzun vadeli, 2 milyar 721 milyon lirası ise takipteki kredilerden oluştu.
Hükümet seçim öncesi, oy için her kesime para saçıyor. 2.5 milyon esnafa bütçeden 1.5 milyar liralık kaynak ayrıldı. Kredi sübvansiyon oranı % 20’den % 100’e çıkarıldı. Krediler Halk Bankası aracılığıyla kullandırılacak.
Hükümetin Başkanı para musluklarını sonuna kadar açan seçim ekonomisi mayıs ayı başından bu yana devam ediyor. Son olarak AKP iktidarı bu kez esnafa bütçeden 1.5 milyar liralık kaynak aktaracak. Hükümet, yaklaşık 2.5 milyon esnaf için kredide sübvansiyon oranını yüzde 20’den yüzde 100’e çıkarırken, uygulamadan yararlananların sayısı 460 bine ulaştı. Esnaf kredileri için 2002’de 50 milyon lira olan bütçe ödeneği bu yıl ise 1.5 milyar liraya yükseltildi.
AK Parti bu kez esnaf için paketini seçim sonrasına erteledi. Adeta esnafa "Bize oy verirsen kredi alırsın" diyor. 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından esnafın rekabet gücünü artırmak, değişen ekonomik ve sosyal şartlara uyum için dört yıllık strateji belgesi ve eylem planını yaşama geçirecek. Bu kapsamda atılacak adımlar şöyle:
* İŞLERİNİ BÜYÜTME İMKÂNI: Esnafa yeni finansman modelleri ile işlerini geliştirme ve büyütme imkânı tanınacak. Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi yeniden yapılandırılacak.
* KENT MERKEZLERİNE İŞYERİ: İmar düzenlemeleriyle özellikle kent merkezlerinde işyeri çeşitliliği artırılacak.
* MARKALAŞMA PROJESİ: Esnaf ve sanatkârlar için sektör analizleri projesi hayata geçiriliyor. Doğrudan esnafa yönelik pazarlama ve markalaşma projesi hayata geçirilecek.
* E-TİCARET DESTEK PROGRAMI: İşletmelerin e-ticaretten yararlanmalarını teminen bir destek programı başlatılacak. Dijitalleşme becerilerinin artırılması teşvik edilecek.
* YENİ FİNANSMAN MODELLERİ: Küçük işletmeleri teşvik için girişimrisk sermayesi gibi yenilikçi finansman modelleri desteklenecek.
* İSTİHDAM DESTEĞİ SÜRECEK: Ücret, sigorta primi ve vergi yükünü birer ay arayla karşılayarak hem 1-3 çalışanı olan esnaf hem de gençlerin istihdamı desteklenecek.
* UYGUN KOŞULLU KREDİ: Esnafa Halk Bankası aracılığıyla uygun koşullu kredi kullandırımı devam edecek. 2002’de esnafa yansıtılan kredi faizleri yüzde 47’lerdeyken bugün yüzde 4 seviyelerine kadar indi.