Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018’de ödenecek 1.8 milyar TL destekleme ödemesiyle çiftçilerin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başladıklarını ileri sürdü ancak, çiftçilerin yalnızca mazot harcamasına ödediği yıllık vergi tutarı 4.3 milyar lira.
MALİye Bakanlığı’nın verilerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2017’de verdiği mazot desteği 700 milyon lira. Bu rakam, iddia edildiği gibi 2018’de çiftçiye verilecek desteğin yüzde 50’si değil, ancak 7’de biri ediyor. 2003-2017 döneminde mazot maliyetinin ortalama yüzde 16’sını destekleyerek üreticilere 7.5 milyar TL ödeme yapıldığını dile getiren Fakıbaba’nın aksine TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, çiftçilerin yıllık ödediği vergilerin yüzde 60’ını yalnızca mazot harcamasının oluşturduğuna dikkat çekti. Atalık ayrıca, bakanlığın açıkladığı mazot desteklerinin piyasada kullanılan mazot fiyatlarının 17’de biri olduğunun altını çizdi.
Borca bile yetmiyor
Yalnızca mazot desteklemeleri değil, hükümetin diğer tarımsal desteklemeleri de üreticiye derman olmuyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) üye 2 milyon 267 bin 176 çiftçiye 2018’de ödenecek tarımsal destekler ürün çeşidine göre dekar başına 14-44 lira arasında değişiyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 lira, çeltik ve pamuk için dekar başına 44 lira olan bu desteklemelerin çiftçileri kırsalda tutup, üretimlerini canlandırmalarına hiçbir katkısı olmadığını kaydetti.
Çiftçilerin AKP hükümetlerinden 102 milyar TL’nin üzerinde alacağı bulunduğunun altını çizen Demirtaş, hükümetin bu borcunu ödemek için herhangi bir girişimde bulunmadığını, aksine çiftçinin 2017’de alması gereken desteğin GSMH’nin yüzde birinde kaldığını dile getirdi. Demirtaş, her yıl olduğu gibi bu yıl da tarımsal desteklerin yetersiz olmasından dolayı çiftçinin yakındığını ifade etti.