Süt ürünlerine zam geliyor. Sanayiciler bastırıyor, çiğ süt fiyatı bir yıldır yerinde sayıyor. Üretici birlikleri duruma tepkili. Aydınlık’a konuşan üreticiler, süt para etmediği için ineklerin kesime gittiğini söylüyor.
Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.3 artarak 864 bin 74 tona ulaştı. Ancak üretici sütten para kazanamıyor. Girdilerde artış olmasına karşın, çiğ süt fiyatı bir yıldır değişmedi.
Ulusal Süt Konseyinde belirlenen çiğ süt fiyatı Temmuz 2014’ten bu yana litrede 1 lira 15 kuruşta kaldı.
Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım "Çiğ süt fiyatı yeni krizin habercisi" başlıklı yazısında, en son 24 Haziran’da yapılan toplantıda, üreticilerin 1 yıldır artmayan çiğ süt fiyatının litre başına en azından 10 kuruş artırılmasını talep ettiğini ancak, sanayicilerin "Depolarımız dolu. Bu sene turizm sezonu çok kötü. Bu nedenle zarardayız" diyerek bu isteğe karşı çıktıklarını aktardı.
TZOB VE TZD TEPKİ GÖSTERDİ
Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, artan girdi maliyetleri nedeniyle fiyatın bir miktar artırılmasından yana tavır koysa da, hükümet boşluğu nedeniyle etkili olamadı.
Çiğ süt fiyatının bir yıldır aynı kalmasını eleştiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen günlerde yaptığı açıklamada, süt sanayicilerinin uzlaşmaz tutumlarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Bayraktar, bir yıl içinde fiyatların perakende sütte yüzde 8.9, beyaz peynirde yüzde 7.9, yoğurtta yüzde 2.4, fabrika yeminde yüzde 2, yoncada yüzde 3.6 arttığını söyledi.
Türkiye Ziraatçiler Derneği(TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de hafta sonu yağtığı açıklamada, süt fiyatlarındaki çözümsüzlük nedeniyle üreticilerin, ineklerini kesime gönderdiğine dikkat çekti. Yetkin, son aylarda yaklaşık 150 bin ineğin kesime gönderildiğini kaydetti.
İSTİKRARSIZLIK FİYATI ETKİLİYOR
İzmir Beydağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Erşan Köseoğlu ile konuştuğumuzda, bazı yerlerde sütün litresinin 1 TL’nin altında kaldığını söyledi. Son bir yılda yemin çuvalına 7-8 TL zam geldiğini kaydeden Köseoğlu, "Hükümetin kurulamaması nedeniyle de süt fiyatında fazla bastıramıyorlar. Büyük firmalar baskın çıkıyor" dedi.
Sakarya Gölkent Süt Kooperatifi Başkanı Mustafa Zafer, girdiler düşünüldüğünde fiyatın düşük olduğunu, 1.15 TL’lik fiyatın en azından 1.20-1.25 TL’ye çıkarılması gerektiğini söyledi. MALİyet düşünüldüğünde üreticinin eline bir şey geçmediğini anlatan Zafer, "Bazı üreticilerimiz et para ettiği için hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Bunu gözlemliyoruz." diye konuştu.
Konya Beyşehir Süt Üreticileri Birliği’nin eski başkanı Murat Erdir de siyasi belirsizlik nedeniyle çiğ süt fiyatının yıl sonuna kadar değişmesini beklemediklerini söyledi. Markette satılan sütün fiyatı düşünüldüğünde işin çilesini çeken üreticiye verilen fiyatın düşük olduğunu vurgulayan Erdir, Süt hak ettiği değeri görmüyor" ifadesini kullandı.