Coca-Cola Amatil´in Endonezya´daki operasyonlarında örgütlenme özgürlüğü mücadelesi, Coca-Cola Endonezya İşçi Konseyi´nin kurulmasıyla dört bağımsız sendikayı bir araya gelmesine ve 1967-1998 yılları arasında hüküm süren diktatörlük döneminde kurulan sendikal yapılanma olan SPSI’in şirketle olan ortaklığına karşı mücadele etmelerini sağlamaktadır.
Coca-Cola Amatil’in Endonezya’daki operasyonlarında örgütlenme özgürlüğü mücadelesi, Coca-Cola Endonezya İşçi Konseyi’nin kurulmasıyla dört bağımsız sendikayı bir araya gelmesine ve 1967-1998 yılları arasında hüküm süren diktatörlük döneminde kurulan sendikal yapılanma olan SPSI’in şirketle olan ortaklığına karşı mücadele etmelerini sağlamaktadır. Şirket yönetimi ise, Coca-Cola Endonezya İşçi Konseyi’ni tanımayı reddetti ve işten çıkarılan bağımsız sendika liderleri Atra ve Lutfi’yi yeniden işe almayı kabul etmeyip sendika üyelerini taciz etmeye devam etmektedir.
Endonezya İşçi Konseyi, yönetimin mevcut sözleşmeyi uygulamak için girişimlerine rağmen işçilerin çoğunluğunun bu sözleşmeyi kabul etmeyi reddettiğini gözlemlemektedir ve konsey, bağımsız sendikaların, örgütlenme özgürlüğü hakkının kullanılması yoluyla oluştuğunu onaylamaktadır. Konsey ayrıca korku ve sindirme iklimi ile sonuçlanan herhangi bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyi veya buna uymayı reddetmektedir.
Coca-Cola Endonezya İşçi Konseyi 3 Mayıs’ta Coca-Cola Amatil Endonezya’ya şunları yazdı: “Sendika liderlerinin işten çıkarılması dahil olmak üzere, şirket tarafından örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiği bir zemin üzerine Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri gerçekleşti ve sonuç olarak gerçek bir toplu pazarlık hakkı elde edilemedi.”
Bunu takiben, şirketin SPSI ile ortaklaşa yürüttüğü ulusal toplu sözleşmenin yenilemesine karşı kitlesel protestolar da sürmektedir. Ulusal toplu iş sözleşmesi, işçi haklarını azaltarak yeniden yapılanma ve toplu işten çıkarmalar karşısında işçi haklarını baltalamaktadır. Semarang’daki şişeleme tesisinde 1 Mayıs günü işçiler, hükümetleri protesto etmek için resmi tatillerde boykot etmiş ve şirketle ortak çalışan SPSI sendikası ile yapılan Toplu İş Sözleşmesi yönetime, işçileri resmi tatil günlerinde işlerine dönme konusunda baskı kurmak için onların evlerine ziyaretler düzenleme konusunda yetki vermiştir. İşçiler bunu reddettiler. Daha sonra da yönetim, bu tacizi, disiplin cezası tehdidiyle sürdürdü.