ÇOCUK İŞÇİ ALİ IBRAHİMLERİN HİKÂYESİ
Savaştan kaçarak bin bir umutla yola çıkan Ali İbrahimlerden biri çalıştığı fırında yaşamını yitirirken, bir diğeri bedeninin taşımakta zorlandığı bir yükle yaşıyor.
Bugün Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü. Türkiye’de çocuk işçiliği tahminlerine bakıldığında, en son verilere göre 6 ile 14 yaşlar arasında 292 bin, 6 ile 17 yaşlar dikkate alındığında ise 893 bin çocuğun çalışma yaşamında yer aldığı belirt iliyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nde dinlediği sığınmacı çocuk işçilerin hikâyesini anlattı. Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan aynı yaşta ve aynı ismi taşıyan Suriyeli çocuklardan biri çalıştığı işyerinde hayatını kaybederken, diğeri tek başına hayatta kalma mücadelesi veriyor.
İş cinayeti kapıldı
17 yaşındaki firın işçisi Suriyeli göçmen Ali İbrahim, Suriye’deki savaş nedeniyle annesi, babası ve 8 kardeşiyle Kobane’deki evlerini terk ederek Adana’ya geldi. En büyük erkek çocuk olan Ali İbrahim 3 ay önce bir firında günlüğü 20 TL karşılığında çalışmaya başladı. Ekmek fırınında hamur kesme işi yapan Ali İbrahim hamur karma makinesindeki elektrik akımına kapıldı ve yaşamını yitirdi. Baba İbrahim Muhammet, "Benim hayattaki tek dayanağımdı. Oğlum ölünce evimin de direği yıkıldı" diyor.
‘Çalışmak zorundayım’
17 yaşındaki atık kağıt işçisi Suriyeli göçmen Ali İbrahim, Halep’ten 2 yıl önce Adana’ya tek başına gelmiş. Geride bıraktığı 16 kişilik ailesine ne olduğunu bilmiyor. Savaşın bir an önce bitmesini ve ailesine kavuşmayı istiyor. Günde 20 kilometre yol yürüyüp, 100 kilo atık kağıt toplayıp 15 TL kazanıyor. Barınacak yeri olmadığı için topladığı atık kağıtları sattığı hurdacıda kalan Ali İbrahim yaşamını, "Buralarda hayat zor bu nedenle de çalışmak zorundayım" diyerek özetliyor.