Uluslararası Çalışma Örgütünün raporuna göre Türkiye’de emekçilerin yüzde 57’si haftada 48 saatten fazla çalışıyor. Erkeklerin ortalama maaşı 1750 kadınların ise 1350 TL.
Uluslararası bir araştırma, Türkiye’de emekçilerin, çalışma saatleri uzunluğu açısından dünyada birinci olduğunu, aldığı maaş açısından ise üçüncü dünya ülkeleri konumunda bulunduğunu ortaya çıkardı. Türkiye çalışma saatleri uzunluğu açısından Uruguay ve Güney Kore’den daha uzun süre çalışıyor.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü, 41 ülkede iş koşullarının incelendiği bir araştırma yürüttü. Buna göre, Türkiye’de emekçilerin yüzde 57’sinin haftada 48 saatten fazla çalıştığı tespit edildi. Türkiye’yi yüzde 47 ile Uruguay ve yüzde 45 ile Güney Kore takip etti. Avrupa Birliği’nde 48 saati geçenlerin oranı yüzde 15 düzeyinde. Raporda dikkat çekilen bir başka nokta ise Türkiye’de cinsiyetler arasındaki eşitsizlik… Buna göre erkeklerin ortalama maaşı 1750 lira olarak hesaplandı.
Kadınların ortalama maaşının 1350 lira olduğu tespit edildi. Ayrıca Türkiye’de erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 65 seviyesinde seyrederken, kadınlarda bu oranın yüzde 28’de kaldığı görüldü. Kadınların en çok istihdam edildiği sektörler ise yüzde 63 ile sağlık ve yüzde 48 ile eğitim olarak belirlendi. Yöneticiler arasında kadınların iş piyasasındaki oranı yüzde 13 olarak tespit edildi. Ayrıca evli kadınlar, ev işlerine haftada 20 saat ayırırken, erkekler sadece 6 saat ayırdı.
Elde edilen veriler neticesinde, Türkiye’de her beş çalışandan birinin de haftalık 60 saatten fazla mesai ile ağır çalışma şartlan içinde olduğu görüldü. Bu sebeple, haftada 60 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 20,9’u bulurken, Türkiye OECD ülkeleri arasında en fazla çalışma oranıyla yine lider konumda oldu. Türkiye’deki ağır çalışma saatlerine karşın, İngiltere çalışanlarının sadece yüzde 5’inin haftada 60 saatten fazla çalıştığı tespit edildi.